Tredun opiskelijat rakentavat Nokialle omakotitalon

Työasuiset opiskelijat tekemässä rakennuksen sisätöitä.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu on vuokrannut Nokian kaupungilta 860 neliön tontin, jolle opiskelijat rakentavat omakotitalon. Rakennusalan taantumassa oma talo takaa opiskelijoille työssäoppimispaikkoja aidossa työympäristössä.

Reilun kokoinen talo uudelle asuinalueelle

Tredun omakotitalo rakennetaan Nokian Harjuniityn alueelle. Nokian Harjuniitty on 3 000 asukkaan luonnonläheinen asuinalue, joka on yksi suurimmista kasvualueista Nokialla. Alueella on moderneja omakoti- ja rivitaloja, ja parhaillaan on rakenteilla useita kymmeniä taloja. Tredun talon kooksi tulee 140 neliötä ja siihen tulee neljä huonetta. Lisäksi rinnalle kohoaa 44 neliön autotalli- ja varastorakennus.

Tredun asuin- ja autotallirakennus on tarkoitus saada valmiiksi kolmen vuoden kuluessa. Kun talo aikanaan valmistuu, rakennus ja tontin vuokraoikeus myydään normaalisti markkinoilla.

Työssäoppimista monelle koulutusalalle

Vs. koulutuspäällikkö Antti Alapispa iloitsee siitä, että talohanke takaa työssäoppimispaikkoja monelle opiskelijalle rakennusalan hiljennyttyä. Tällä hetkellä työmaa toimii oppimisympäristönä maanrakennuspuolen ja logistiikan opiskelijoille. Myöhemmissä vaiheessa talotyömaalle pääsevät oppiin muun muassa tulevat talonrakentajat, putki-, sähkö- ja lvi-asentajat, pintakäsittelijät ja viherrakentajat.

Kestävä ja ekologinen omakotitalo

Tredulle on tärkeää, että omakotitalon suunnittelu, materiaalit ja talotekniikka on toteutettu kestävään ja vähähiilisiin rakentamiseen pyrkien. Rakennuksen lämmitysmuodoksi on valittu maalämpö. Nykyaikaisesta talotekniikasta ja automaatiosta otetaan kaikki hyöty irti; lämmönsäätelyä tehdään esimerkiksi automaattiverhojen avulla. Tavoitteena on rakennus, jolla on pitkä elinkaari.

Tredun aiemmat omakotitalohankkeet

Tredulla on jo aiempaa kokemusta kokonaisten talojen rakentamisesta. Menneinä vuosina taloja on rakennettu Nokialle ja Kangasalle myös viime vuosien aikana. Kangasalla on kuluvana vuonna rakennettu kahta omakotitaloa.

Yhdestä jo valmistuneesta talohankkeesta on tuotettu VR-video, joka esittelee kuinka monenlaisia talonrakennuksessa tarvittavia osaajia Tredusta valmistuukaan.

Video esittelee Tredun aiempaa omakotitalohanketta. Ohita video

Lisätiedot