Tredusta valmistuu eurooppalaisia huippuosaajia

Tredun EuroSkills kilpailijat Mikko Motti ja Petra Suominen

EM-kilpailijoidemme mitalikahveilla

Maanantaina juhlittiin EM-kilpailijoitamme mitalikahvein Kangasalan toimipisteessä. Paikalla oli kilpailijoidemme Mikko Motinin (putkiasennus) ja Petra Suomisen (graafinen suunnittelu) sekä eksperttiemme Tommi Mäntylän ja Minna Alanko-Pirisen lisäksi muuta Tredun kilpailuorganisaatiota, johtoa sekä Antti ja Airi Soljan säätiön Markku Seppälä. Tarjoilut luonnollisesti olivat omien opiskelijoidemme kädenjälkeä.

Molemmat kilpailijat olivat tyytyväisiä kilpailumatkaan ja korostivat erityisesti sen merkitystä nimenomaan elämyksenä.
”Kyllä tämä mun CV:stä löytyy”, Petra kertoi.
”Itse olen jo töissä eikä aikomuksena ole vaihtaa työnantajaa – mutta onhan tämä nyt kokemus, jollaista ei työelämässä vastaan tule”, totesi Mikko.

”Eli osallistukaa! Menkää kaikkiin kilpailuihin mukaan, mihin vaan pääsette!” sekä Mikko että Petra innostivat muita opiskelijoita.

Sukkia ja cokista

Tilaisuudessa vallitsi iloinen tunnelma. Kaikki olivat syystäkin ylpeitä projektilleen omistautuneille kilpailijoille sekä myös matkalla mukana olleille eksperteille ja huoltohenkilöille. Päivät olivat pitkiä ja alkoivat aikaisin, joten jonkun oli syytä kysellä, onko kilpailijoita tarpeita.

”Heti lentokentällä selvisi, että tarvitaan sukkia. Ja kisan aikana sitten oikeastaan vaan cokista”, nauroi Katja Aaltonen, Tredun kilpailutoiminnan päällikkö.

Selväksi tuli, että läpihuutojuttu EM-kilpailu ei todellakaan ole. Molemmissa lajeissa suoritukset kestivät useamman päivän. Taso oli kova ja esimerkiksi putkiasennuksen tehtäviä varten Mikko ja eksperttinsä Tommi olivat perehtyneet liitoksiin, joita Suomessa ei käytetä eikä luonnollisesti normaalisti opeteta. Nytpä opeteltiin!

Antti ja Airi Soljan säätiö muisti molempia kilpailijoitamme stipendein. Sekä Kirsi Viskarin että muiden Tredun johdon puheenvuorossa korostettiin kilvan ammattitaidon kilpailutoiminnan merkitystä ammatilliselle koulutukselle.
”Tämä on hieno asia Tredulle. Tämä on juuri sitä, mitä ammatillinen koulutus parhaimmillaan edustaa: meillä koulutetaan virallisesti eurooppalaisia huippuosaajia!” Viskari päätti.