Turvallisuus toisella asteella on monipuolinen kokonaisuus

Lukuvuonna 2024-2025 Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa ja Tampereen kaupungin lukiokoulutuksessa on keskusteltu oppilaitosturvallisuudesta sekä henkilöstön että opiskelijoiden tasolla monipuolisesti. Opetushallituksen rahoittama Ankkuritoiminnasta apua ja tukea II asteella -hanke on pyrkinyt arkipäiväistämään turvallisuuspuhetta mm. järjestämällä dialogisia paneelikeskusteluja ja Ankkurikahveilla.
Turvallisuusasiaa henkilöstön aamukahveilla
Ankkurikahvit on konsepti, jossa oppilaitoksen henkilöstölle on järjestetty vapaamuotoisempi aamukahvitilaisuus, johon on kutsuttu ns. tähtivieraaksi poliisi tai joku muu asiantuntija. Välillä vierailemassa on ollut Pirkanmaan sovittelutoimiston väkeä esittelemässä toimintaansa tai esimerkiksi nuorisopalveluiden edustusta. Näin oppilaitosturvallisuudesta tai nuorten elämään liittyvistä ajankohtaisista ilmiöistä on voitu keskustella matalalla kynnyksellä ja henkilöstö on päässyt kysymään poliisilta tai muilta asiantuntijoilta arjessa kohtaamistaan tai mieltä askarruttavista asioista.
Poliisin viesti oppilaitoksiin päin on se, että poliisia saa ja pitää konsultoida matalalla kynnyksellä. Henkilöstöä on mietityttänyt esim. kiusaamistilanteet, sekä uhkatilanteisiin ennakointi. Pääasiallisesti henkilöstö kokee oppilaitokset Pirkanmaalla turvallisiksi ja kaikilla on tahtotila pitää tilanne niin myös jatkossa.
Opiskelijoiden ääni kuuluu dialogisissa paneeleissa
Dialogisissa paneelikeskusteluissa opiskelijoista ja henkilöstöstä koostettu ryhmä on keskustellut mistä oppilaitosturvallisuus koostuu ja mitä jokainen voi tehdä turvallisuuden lisäämiseksi. Opiskelijat ovat tarkastelleet monipuolisesti turvallisuuden käsitettä ja esiin on noussut etenkin sosiaalinen ja psyykkinen turvallisuus. Opiskelijat ovat kokeneet tärkeäksi mm. turvallisen tilan periaatteet ja sen, että opettajat kohtelevat kaikkia opiskelijoita tasa-arvoisesti. Paneeleissa on tunnistettu myös, että jokainen voi osaltaan vaikuttaa turvallisuuden tunteeseen mm. käyttäytymällä asiallisesti toisia kohtaan, pitämällä huolta yhteisistä tiloista ja tuomalla esiin turvallisuuspuutteita henkilöstölle.
Paneelikeskusteluiden yleisönä on ollut opiskelijaryhmiä ja he ovat voineet kommentoida keskustelua. Näin keskustelut ovat tulleet vaikuttaviksi suuremmallekin yleisölle. Dialogeja järjestettäessä ollaan havaittu, että opiskelijaryhmät ovat kuunnelleet vertaisten paneelikeskustelua tarkkaavaisesti ja ovat olleet kiinnostuneita eri tavalla verrattuna, jos aikuisista koostettu ryhmä keskustelisi lavalla. Nuorilta nuorille on toiminut tässä konseptissa hyvin ja keskustelua on käyty aidosti nuorten äänellä. Tämä on toiminut hyvänä viestintäkanavana myös oppilaitosten henkilöstön suuntaan.
Lue lisää hankkeesta
Ankkuritoiminnasta apua ja tukea II asteella | Tredu.fi