Uusi kampus lisää Nokian vetovoimaa

Oppilasryhmä istuu Silta-kampuksen portailla

Tredun blogi

Kaikki artikkelit
Tredu tarjoaa nuorille useita mahdollisuuksia tutustua ammatilliseen koulutukseen. Silta-kampuksella järjestettiin marraskuussa tutustumiskierroksia peruskoululaisille Ysipäivät-nimellä. Kampuksen yhteisöllinen tunnelma, hyvä sijainti ja monipuolinen koulutustarjonta tulevat lisäämään Nokian houkuttelevuutta yhteishaussa.

Yhdeksäsluokkalainen Eino Miettinen saapui luokkansa sekä opinto-ohjaajien kanssa Nokianvirran koulusta tutustumaan upouuteen Silta-kampukseen. Ryhmä vieraili mm. rakennus-, sähkö-, logistiikkapuolen sekä liiketalouden oppimistiloissa; sekä kuuli opettajilta, opoilta ja tutoreilta, millaista opiskelu toisella asteella on.

–Mä oon miettinyt tuota liiketaloutta. Joskus haaveilin kaksoistutkinnosta, mutta mä en tiiä, että onko se liian raskasta. En ole lukijatyyppiä, mutta olisi kiva saada ylioppilastutkintokin, Miettinen tuumaa. Noin 200 metrin kävelymatka kotoa, kaveripiirien läheisyys ja nappiin osuva koulutustarjonta houkuttelevat jäämään paikkakunnalle.

Yhteisöllinen kampus

Tutustumispäivät tullaan järjestämään jatkossakin oppilaitosten yhteisenä tapahtumana, joka tarjoaa nuorille matalan kynnyksen katsastaa eri alojen tilat ja aistia uuden kampuksen tunnelmaa.
Yhteinen kampus helpottaa Nokianvirran koulun opinto-ohjaajan Pirita Heiskasen mielestä nuorten valintaa. Myös Heiskasen kollega, opinto-ohjaaja Hanna Niemenmaa näkee paljon hyvää siinä, että Tredu ja lukio ovat saman katon alla – ja että on jaettua toimintaa, kuten oppilaskuntaa ja tapahtumia.

– Se luo yhteisöllisyyttä. Kun joku asia on vieras, niin silloin se on pelottava. Kun opiskelijat näkevät tässä toisiaan, niin tulee selvemmäksi, että mitä toiset tekee.

Suosikkialat vaihtelevat

Vaikka tietyt alat, kuten sähkö, talonrakennus ja liiketoiminta, ovat kestosuosikkeja, Heiskasen ja Niemenmaan on vaikea ennustaa tulevan yhteishaun hittiä. Varmaa kuitenkin on, että uusi kampus tulee lisäämään Nokian vetovoimaa.

Hyvät tilat, yhdessä tekeminen ja Nokialla tarjolla olevat alat kiinnostavat nuoria.
– Monet miettivät liiketoiminnan ja lukio-opintojen yhdistämistä. Ja osa pohtii liiketoimintaa lukion sijasta. Sote-alakin kiinnostaa uutisoinnista huolimatta. Nuoret tiedostavat, että sillä alalla on töitä, ja palkkaus on muuttumassa parempaan päin, Heiskanen kertoo.

”Moni nuori on kommentoinut: voisin hakea Tampereelle, mutta toisaalta matkaa Silta-kampukselle on puoli kilometriä. Lyhyt matka antaa heille lisää jaksamista ja mahdollisuuksia arkeen.”

Silta-kampuksen tiloista vakuuttuneet opot Pirita Heiskanen (vas.) ja Hanna Niemenmaa rohkaisevat nuoria hakijoita osallistumaan myös ammattipäiviin, jotka ovat aina alakohtaisia.

Ylemmässä kuvassa Nokianvirran koulun oppilaat. Ylärivissä vasemmalta oikealle: Nea Iljanen, Tirppa Hengkhunthot, Atte Aalto ja Linnea Viitanen. Alarivissä Eino Miettinen (vas.) ja Konsta Kylkilahti.

Ammattipäivä tutustuttaa nuoren alan arkeen

– Jos käy täällä katsomassa vaikka logistiikalla hallin, niin saa ehkä idean: kyllä mä voisin mennä päiväksi katsomaan, millaista opiskelu siellä alalla on, Niemenmaa avaa. Ammattipäivät antavat nuorelle mahdollisuuden päästä 3-4 tunniksi tai jopa koko päiväksi kokeilemaan ammatillista koulutusta ja unelma-alaa.

– Nuorille on tärkeintä, että saman ikäinen kertoo heille, mitä se ammattiin opiskelu on, Heiskanen toteaa.
Opot haluavat muistuttaa niin nuoria kuin huoltajiakin: aina voi vaihtaa!

– Olemme kertoneet ysiluokkalaisille, että nyt on se vuosi, että pitää tehdä parhaansa, jotta pystyy vähän valikoimaan. Mutta samalla – teki minkä valinnan tahansa, mikään ovi ei ole vielä suljettu.
Tärkeintä on löytää omille vahvuuksille sopiva ala ja itselle mielekäs työ. Jatko-opintomahdollisuudet ovat molemmista oppilaitoksista yhtä hyvät.

– Harva tekee nykyään 40 vuotta samaa työtä. Joskus voi valita semmoisen vaihtoehdon, joka ei ole loppuelämäksi, Niemenmaa muistuttaa.

Artikkeli julkaistiin Nokian Uutisissa 1.12.2022.