Tienviitta

Mitä haluan elämältäni?

Silloin tällöin päädymme tilanteeseen, jossa mietimme elämänmuutosta. Välillä uusi suunta näkyy selkeänä edessä, kun taas joskus tarvitaan enemmän pohdintaa. Nyt sinulla voi olla hyvä hetki pysähtyä miettimään, kuinka voisit aktiivisesti rakentaa omaa tulevaisuutta haluamaasi suuntaan. Tässä osiossa voit pohtia, mikä on sinulle tärkeää, millainen olisi arvojesi mukainen elämä ja kuinka voit toteuttaa itseäsi.

Millainen olisi merkityksellinen elämä?


Miten eläisin minulle hyvää ja merkityksellistä elämää? Kuinka toteutan itseäni? Miten saan elämäniloa tai jopa onnellisuutta? Jos pohdit tällaisia kysymyksiä, voisit tutustua japanilaiseen ikigai-ajatteluun. Ikigai eli syy olemassaoloon voi liittyä pieniin itselle hyviin asioihin mutta myös suurempiin elämää koskeviin päätöksiin. Urasuunnittelussa ikigaihin liittyy kaksi eri näkökulmaa: mikä olisi itselle sopivaa ja mieleistä tekemistä ja minkä tekeminen hyödyttäisi muita ihmisiä.

Kysy siis itseltäsi:

  • Mitä asioita rakastan, millaisesta tekemisestä nautin?
  • Missä olen hyvä, mitä osaan, millaisissa asioissa onnistun, mikä olisi minulle hyvä ammatti?
  • Mistä voin saada elantoni, minkä tekemisestä saisin palkkaa?
  • Mitä maailma tarvitsee, millaisia asioita voin tehdä muita varten?

Lisätietoa aiheesta löydät netistä tai esimerkiksi Hector Garcian kirjasta Ikigai.

Suomessa filosofi Frank Martela puhuu elämän merkityksellisyydestä esimerkiksi blogissaan. Martela toteaa, että merkityksellisen elämän perustana on kaksi asiaa: yhteys itseen ja yhteys muihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tekee itselleen tärkeitä asioita, joissa saa hyödyntää vahvuuksiaan ja sitä, että tekee itsestään merkityksellisen muille tekemällä heille hyvää.

Mikä on minulle tärkeää?

Kiireisessä, muuttuvassa ja monimutkaistuvassa maailmassa henkilökohtaiset arvosi voivat olla se, josta lähteä miettimään millaisia asioita haluaisit tehdä ja mihin suuntaan lähteä.

Työssäjaksamisen ja terveyden vuoksi on merkittävää, että voit tehdä omien arvojesi ja arvostustesi mukaista työtä tai että et ainakaan päädy työhön, joka on täysin vastoin omia arvojasi. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikkien hetkien työpaikalla täytyisi olla itselle merkityksellisiä vaan sitä, että työ isossa kuvassa olisi arvojesi mukaista. Onko sinulle tärkeää, että saat työssä ollessa kokeilla ja haastaa omia rajojasi ja osaamistasi? Vai onko sinulle merkityksellistä se, että saat auttaa muita ja tuoda hyvinvointia ympärillesi? Vai arvostatko sitä, että saat tehdä päätöksiä ja johtaa asioita?

Kuuntele DialTredun podcast arvoista:

Lue tämä podcast (pdf)

Ura-ankkurit -tehtävän avulla voit pohtia, millaisia asioita pidät työssäsi tärkeänä. Täältä löydät laajemmat kuvaukset ura-ankkureista.

Arvoalueet-arviointi auttaa sinua selkiyttämään omia elämänarvojasi laajemmin. Samalla voit pohtia sitä, mihin suuntaan haluaisit elämääsi ohjata.

Katso tästä uravalmentajan webinaari arvoista uratarinan perustana. Webinaarin ensimmäiset puoli tuntia käsittelee arvoja.