Takaisin
Tienviitta

Mitä haluan tulevaisuudeltani?

Silloin tällöin päädymme tilanteeseen, jossa mietimme elämänmuutosta. Välillä uusi suunta näkyy selkeänä edessä, kun taas joskus tarvitaan enemmän pohdintaa. Nyt sinulla voi olla hyvä hetki pysähtyä miettimään, kuinka voisit aktiivisesti rakentaa omaa tulevaisuutta haluamaasi suuntaan. Tässä osiossa voit pohtia, mikä on sinulle tärkeää, millainen olisi arvojesi mukainen elämä ja kuinka voit toteuttaa itseäsi.

Millaiselta omanlaiseni tulevaisuus näyttää?

Miten eläisin minulle hyvää ja merkityksellistä elämää? Kuinka toteutan itseäni? Miten saan elämäniloa tai jopa onnellisuutta? Urasuunnittelussa on hyvä pohtia mikä olisi itselle sopivaa ja mieleistä tekemistä ja minkä tekeminen hyödyttäisi muita ihmisiä.

Kysy siis itseltäsi:

  • Mitä asioita rakastan, millaisesta tekemisestä nautin?
  • Missä olen hyvä, mitä osaan, millaisissa asioissa onnistun, mikä olisi minulle hyvä ammatti?
  • Mistä voin saada elantoni, minkä tekemisestä saisin palkkaa?
  • Mitä maailma tarvitsee, millaisia asioita voin tehdä muita varten?

Suomalainen filosofi Frank Martela puhuu elämän merkityksellisyydestä. Martela on todennut, että merkityksellisen elämän perustana on kaksi asiaa: yhteys itseen ja yhteys muihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ihminen tekee itselleen tärkeitä asioita, joissa saa hyödyntää vahvuuksiaan. Se tarkoittaa myös sitä, että tekemällä muille hyvää tekee itsestään myös merkityksellisen muille.

Mikä on minulle tärkeää?

Kiireisessä, muuttuvassa ja monimutkaistuvassa maailmassa henkilökohtaiset arvot ovat ne, jotka kannattaa pitää mielessä kun lähdet miettimään millaisia asioita haluat tehdä ja mihin suuntaan lähteä.

Oman työssäjaksamisen ja terveyden vuoksi on merkittävää, että voi tehdä omien arvojen ja arvostusten mukaista työtä. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikkien hetkien työpaikalla täytyisi olla itselle merkityksellisiä vaan sitä, että työ isossa kuvassa on omien arvojen mukaista. Onko sinulle tärkeää, että saat työssä kokeilla ja haastaa omia rajoja ja osaamista? Vai onko sinulle työssä merkityksellistä se, että saat auttaa muita ja tuoda hyvinvointia ympärillesi? Vai arvostatko sitä, että saat tehdä päätöksiä ja johtaa asioita?

Kuuntele DialTredun podcast arvoista:

Lue tämä podcast (pdf)