Työt

Mitä työtä haluaisin tehdä?

Erilaisia ammatteja ja työtehtäviä on todella paljon. Maailma myös muuttuu nopeasti ja nykyisiä ammatteja poistuu ja uusia ammatteja syntyy. Usein on vaikea osata ennakoida ja valita itselleen juuri sitä oikeaa ammattia. Asiaa ei kannata jäädä pohtimaan liian pitkäksi aikaa. Osalle tärkeintä on löytää työpaikka nopeasti, kun taas osa on valmis kulkemaan pidemmän polun kohti unelmiensa ammattia. Molemmat lähtökohdat ovat yhtä hyviä. Tulevaisuuden nopeissa muutoksissa saat joka tapauksessa vaihtaa ammattia jopa useamman kerran, joten on pääasia, että aloitat jostakin nyt.

Esimerkiksi alla olevia ammatteja saattaa olla tulevaisuudessa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan ”Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018 – 2037” -raportin mukaan. On paljon mahdollista, että sinäkin työskentelet tulevaisuudessa sellaisessa ammatissa, jota ei ole vielä olemassa. Koska kaikkiin muutoksiin ei voi valmistautua etukäteen, on pääasia lähteä ammatinvalinnassa rohkeasti liikkeelle.

Netissä olevista kyselyistä voit saada apua, kun pohdit tulevaa työtäsi:

Duunitorin ammatinvalintatestiin pääset tästä linkistä

TE-palveluiden AVO-ammatinvalintaohjelmalla voit selvittää, mitkä ammatit vastaavat osaamistasi ja kiinnostuksen kohteitasi. Voit tallentaa omat tuloksesi ja tutkia ajatuksella eri koulutusten ja ammattien vaihtoehtoja.

Voit myös kokeilla konkreettisesti miltä tuntuu tehdä pohtimaasi työtä

Tredun Duunipajoissa voit kokeilla käytännössä, millaisia voisivat olla digitaalisuuteen, palveluihin ja tekniikkaan liittyvä tehtävät.

Jos olet työtön työnhakija, TE-palveluiden tai kuntakokeilun kautta voit päästä työkokeiluun haluamallesi alalle. Joillakin aloilla voi olla mahdollista opinnollistaa työkokeilujaksoa eli saada siellä hankitusta osaamisesta todistus. Näin saatat päästä tutkinnossa alkuun suorittamalla yhden tutkinnon osan.

Työkokeilua varten tarvitset työpaikan. Voit tutustua tähän ohjeistukseen, jossa vinkataan miten voit löytää sopivan työkokeilupaikan.

Kun asioita pohtii ääneen toisen ihmisen kanssa, moni asia kirkastuu itselle uudella tavalla. Keskustelua voi käydä omien läheisten kanssa mutta myös ajanvarauksella uraohjaajan kanssa.

Lataa itsellesi ”Urasuunnitelman tekeminen” -pohdintatehtäviä (pdf). Tehtävärakenne pohjautuu CIP-mallin (Sampson ym. 1999) pohjalle.