Takaisin
Kalenteri

Miten opiskelen, kun en ole työssä?

Opiskelu on mahdollista myös työelämän ulkopuolella oleville. Erilaisia opiskelumahdollisuuksia on tarjolla oppilaitosten ja TE-palveluiden kautta. Opintojen rahoitukseenkin on erilaisia vaihtoehtoja. Tässä osiossa esittelemme opiskelumahdollisuuksia niille, jotka eivät tällä hetkellä ole työelämässä.

Päätoimiset vai sivutoimiset opinnot?

Jos haet opintoihin jotain tukea, on selvitettävä ovatko opinnot pää- vai sivutoimisia. Tredussa tutkinnon osien tai tutkintojen suorittaminen on useimmiten päätoimista eli kokopäiväistä. Tällöin opiskelet keskimäärin yli 4,5 osaamispistettä kuukaudessa. Sivutoiminen opiskelu puolestaan tarkoittaa, että opinnot eivät estä hakemasta tai tekemästä täysipäiväistä työtä. Tarkempi määritelmä kannattaa tarkastaa TE-palveluiden sivuilta.

Työttömänä työnhakijana sinulla saattaa olla mahdollisuus opiskella päätoimisesti siten, että saat opintojesi aikana työttömyysetuutta. Ennen opintojen aloittamista sinun on aina sovittava asiasta OMA-valmentajasi tai TE-palvelun virkailijasi kanssa. Keskustele asiasta jo silloin, kun alat pohtia opintoja, jotta voitte yhdessä etsiä sinulle sopivan opiskelun rahoitusmuodon.

Rahoitusmuotoja ja tukea

Opintojen rahoitusmuotoja on erilaisia. Jokaiseen liittyy omat ohjeensa, joten selvitä oma mahdollisuutesi TE-palveluista tai kuntakokeilusta.

Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella vaatii, että opintojen tulee olla päätoimisia. Tällä rahoituksella voidaan tukea opintoja enintään 2 vuotta. Voit kysyä mahdollisuuttasi palveluun OMA-valmentajaltasi tai TE-palveluiden virkailijaltasi.

Työttömänä tai työttömyysuhan alla olevana työnhakijana voit hakea myös työvoimakoulutukseen. Näitä voit selata ja niihin hakea TE-palveluiden sivuilta.

Ammatillinen osatutkinto yksilöllisesti -palvelu tarkoittaa tutkinnon osan tai osien suorittamista työvoimakoulutuksena. Näiden opintojen kesto on enintään 1,5 vuotta ja ne räätälöidään jokaiselle opiskelijalle erikseen. Voit kysyä palvelusta OMA-valmentajaltasi tai TE-palveluiden virkailijaltasi.

Lyhytkestoinen opiskelu työttömyysetuudella tarkoittaa alle kuusi kuukautta kestäviä pää- tai sivutoimisia opintoja, joiden aikana olet koko ajan valmis vastaanottamaan työpaikan. Tästäkin palvelusta saat tietoa TE-palveluista tai kuntakokeilusta.

Työeläkelaitosten ammatillinen kuntoutus eli työeläkekuntoutus tai Kelan järjestämä ammatillinen kuntoutus voi olla vaihtoehto, jos sinulla on työkykyysi liittyvä erityinen haaste.

Yksilöllinen rekrytointikoulutus voi olla ratkaisu, jos löydät työpaikan, johon tarvitsisit vielä lisää osaamista. Opintojen kesto räätälöidään sinun ja työnantajayrityksen tarpeen mukaan, kuitenkin enintään 120 työpäiväksi.

Esimerkiksi työvoimakoulutukseen osallistuessasi, voit saada opintoihisi liittyvää kulukorvausta 9 euroa koulupäivältä. Tämä raha on tarkoitettu muun muassa ruokailuun.

Toisen asteen oppilaitoksessa (=lukio ja ammatillinen oppilaitos) opiskelevalle voidaan maksaa koulumatkatukea, jos koulumatka on pitkä. Tuki on ensisijaisesti tarkoitettu julkisella liikenteellä matkustamiseen tai koulukuljetukseen.

Jos opiskelu työttömyysetuudella ei onnistu, voit selvittää mahdollisuutta hakea Kelan opintotukea.

Oppisopimuksella opiskellessasi saat puolestaan pääsääntöisesti työehtosopimuksen mukaista palkkaa opintojen aikana.