Kukkaro

Miten rahoitan opintoni?

Tredussa opinnot ovat sinulle useimmiten maksuttomia joitakin tutkintoja ja opintoja lukuun ottamatta. Opintoihin voi kuulua myös joitakin itse kustannettavia hankintoja. Vaikka opinnot olisivat maksuttomia, elämään liittyvät muut kulut täytyy toki pystyä maksamaan. Tähän liittyen on monia mahdollisuuksia, joista saat lisätietoa täällä. Koska ohjeet opintojen rahoitukseen liittyen saattavat muuttua nopeastikin, tarkastathan aina viimeisimmän tiedon kyseessä olevalta taholta.

Opintojen rahoitus

Opintojen rahoitusmuotoja on erlaisiaa kuten on koulutusmuotojakin. Se, millaista opintoetuutta on mahdollista saada, kannattaa selvittää jo ennen opintohin hakemista. Jos olet työtön työnhakija, sinun kannttaa keskustella opintojen rahoitusmahdollisuuksista OMA-valmentajan tai TE-palveluiden asiantuntijan kanssa. Työssä olevilla on myös mahdollisuus opiskella. Tällöin opiskelusta ja sen kustannuksista sovitaan yleensä työnantajan kanssa.

Tutustu eri rahoitusvaihtoehtoihin opintojen ajalta.

Oppisopimus on työsuhteeseen perustuvaa ammatillista koulutusta.Oppisopimuksen aikana työntekijälle maksestaan työnantajan toimesta TES:in mukaista palkkaa siitä yrityksestä, jonne oppisopimuksesta on tehty sopimus.

Opiskelun kustannuksia ja etuja

Oppivelvollisuuden piiriin kuuluville nuorille toisen asteen opiskelu on maksutonta. Kuulut tähän ryhmään, jos olet suorittanut perusopetuksen oppimäärän 1.1.2021 tai sen jälkeen.

Muille opiskeluun saattaa tulla joitakin välineisiin liittyviä kustannuksia. Joillakin aloilla työvälineitä on myös mahdollista lainata.. Alakohtaista tietoa työvälineistä löydät täältä. Mahdollisista muista maksuista kerrotaan koulutushaun ilmoituksissa.