Takaisin
Timantti

Mitkä ovat vahvuuteni?

Kun saat käyttää vahvuuksiasi työssä ja vapaa-ajalla, tunnet usein enemmän merkityksellisyyttä, tyytyväisyyttä ja sitoutuneisuutta. Omien vahvuuksien mukaisissa työtehtävissä onnistut parhaiten ja ne ovat sinulle helpompia kuin joillekin toisille. Tässä osiossa voit pohtia vahvuuksiasi, niiden yhteyttä arvoihin ja sitä, mikä sinua motivoi.

Vahvuudet ovat oleellinen osa jokaisen persoonaa: ne ovat sinulle ominainen ja helppo tapa ajatella ja toimia. Kun saat käyttää työssä omia vahvuuksia, saat toimia sinulle luontaisella tavalla ja toteuttaa itseäsi. Se taas auttaa onnistumaan, mikä puolestaan tukee pystyvyyden tunnetta. Sellaisissa tehtävissä, joissa saat hyödyntää vahvuuksia, viihdyt paremmin ja haluat sitoutua niihin pidempään. Omien vahvuuksien tunnistaminen on siis monin tavoin hyödyllistä.

Vahvuudet, arvot ja motivaatio liittyvät toisiinsa

Se, että saat käyttää omia vahvuuksiasi työssä ja siten kokea enemmän onnistumisia, motivoi työn tekemistä. Tällöin saat työstä palkan lisäksi muutakin: merkityksen tunnetta. Omien arvojesi mukaiseen tekemiseen käytät usein enemmän aikaa ja voimavaroja, jolloin tulet todennäköisesti entistä paremmaksi siinä mitä teet. Tämä taas lisää onnistumisen kokemuksia ja motivaatiota, mikä puolestaan voi lisätä halua tehdä työtä entistä enemmän ja paremmin. Näin syntyy positiivinen kierre.

Lataa itsellesi ”Tunnista omat vahvuutesi” -pohdintatehtäviä (pdf). Voit tallentaa vastaukset itsellesi.

Ammatillisia vahvuuksia ja osaamista käsittelemme myös ”Oivalla osaamista” teemana alla.