Lähihoitaja työskentelee eri-ikäisten ja erilaisissa elämänvaiheissa olevien ihmisten kanssa sosiaali- ja terveysalan hoito-, huolenpito-, kasvatus- ja kuntoutustehtävissä. Hän suunnittelee, toteuttaa ja arvioi hoitoa asiakkaan tarpeita ja toiveita kunnioittaen. Hoidon ja kuntouttavan työn ohella lähihoitajan työssä korostuu arjen mielekkyys ja esimerkiksi virikkeellinen toiminta.
Mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistunut lähihoitaja tekee ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa työtä mielenterveydeltään järkkyneiden, päihteiden käyttäjien, sekä heidän läheistensä kanssa. Työssään lähihoitaja edistää asiakkaan toimintakykyä ja arjesta selviytymistä.
Mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitajien työpaikkoja ovat esimerkiksi matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdehuollon yksiköt, päivätoimintakeskukset, hoito- ja kuntoutumisyksiköt sekä sairaalat.
Lähihoitajan tulee ottaa huomioon jokaisen potilaan yksilöllisyys ja ihmisten erilaiset tarpeet. Lähihoitaja kunnioittaa asiakastaan ja kohtaa hänet luontevasti, on auttamishaluinen ja kiinnostunut toisista ihmisistä. Päihde- ja mielenterveystyössä korostuvat hyvät vuorovaikutustaidot, luovuus, psyykkinen kestävyys ja tasapaino, elämänmyönteisyys ja kyky koskea toista ihmistä. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:
erilaisuuden kunnioittaminen
ihmissuhdetaidot
psyykkinen kestävyys ja tasapaino
itsenäisyys
kädentaidot
ongelmanratkaisutaito
kyky soveltaa tietoa käytännössä
päätöksentekokyky
hyvä fyysinen kunto
yhteistyötaidot
Aatu amiksessa – Tredusta lähihoitajaksi valmistunut Iina Hannuksela kertoo lähihoitaja-opinnoista sekä jatko-opintomahdollisuuksista sairaanhoitajaksi korkeakoulussa:
Lähihoitajilla on laaja-alaiset perusvalmiudet sosiaali- ja terveysalan eri tehtäviin ja erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä työelämän toimintakokonaisuuteen liittyvällä osa-alueella.
Tredussa on tarjolla sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon (180 osp) kuusi osaamisalaa:
Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala, lähihoitaja
Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala, lähihoitaja
Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala, lähihoitaja
Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala, lähihoitaja
Suunhoidon osaamisala, lähihoitaja
Vammaistyön osaamisala, lähihoitaja.
Osaamisalalle hakeudutaan opintojen aikana. Opiskelija voi hakea ensisijaisesti oman toimipisteensä osaamisalalle. Muihin toimipisteisiin voi hakea, kun niissä on vapaita opiskelupaikkoja. Opiskelijavalinta tehdään hakutoiveen, opintomenestyksen ja soveltuvuuden perusteella.
Santalahdentielle otetaan kuukausittain opiskelijoita.
Opiskelijavalinta
Hakijoille järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskokeet.
Opiskelijaksi ottamisen edellytykset
1. suoritettu perusopetuksen oppimäärä tai vastaavat tiedot ja taidot Ulkoinen linkki2. Alalle soveltuva terveys3. Riittävä suomen kielen taito opiskeluun ja alalla työskentelyy, B1.1 4. Jos haet verkko- ja monimuoto-opetukseen, päivä- ja monimuoto-opetukseen tai ilta- ja etäopetukseen, opiskelijaksi ottamisen edellytyksenä on edellisten (kohdat 1-3) lisäksi suoritettu toisen asteen ammatillinen perustutkinto tai lukion päättötodistus. 5. Jos haet verkko- ja monimuoto-opetukseen, opiskelijaksi ottamisen edellytyksenä on edellisten (kohdat 1-4) lisäksi työpaikka sosiaali-, terveys- tai ohjausalalta opiskelun aikana, hyvät atk-valmiudet (esim. tekstinkäsittelytaidot, liitetiedostojen liittäminen sekä tiedonhankintataidot) ja kyky itsenäiseen ja aikataulutettuun työskentelyyn.
Toimipiste
Santalahdentien toimipiste
Toteutus
Koulutus kestää noin 2 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.
Tredu tarjoaa erilaisia toteutuksia lähihoitajaopintoihin.
Verkko- monimuoto-opinnot: opetuspäiviä on 2-4 kuukaudessa. Työpaikalla opitaan opiskelijan oman suunnitelman mukaan.
Päivä- monimuoto-opinnot: tiivistahtinen opiskelu on päätoimista. Opiskelu tapahtuu lähiopetuksena ja työpaikoilla. Opinnot etenevät opiskelijan oman suunnitelman mukaan.
Päiväopetus: koulutus sopii peruskoulun suorittaneille. Sinulla ei ole vielä muuta toisen asteen tutkintoa tai lukion oppimäärää suoritettuna. Opiskelu tapahtuu opettajan ohjauksessa ja ryhmän kanssa. Opiskelua on oppitunneilla ja työpaikoilla viitenä päivänä viikossa. Ammattiopintojen lisäksi yhteisiä aineita opiskellaan rauhalliseen tahtiin. Opinnot etenevät opiskelijan oman suunnitelman mukaan.
Ilta- ja etäopetus: Ilta- ja etäopetusta tarjotaan, jos kysyntää on tarpeeksi. Lähiopetusta on noin kolmena iltana viikossa (muutokset mahdollisia). Työpaikalla opitaan opiskelijan oman suunnitelman mukaan. Osaamisalat toteutetaan kysynnän perusteella.
Hakeutuminen
- 10.2.2021
Hakeutuminen koulutukseen tapahtuu ohjaus- ja hakupäivässä.
Ohjaus- ja hakupäivien paikka on Tredun Sammonkadun toimipiste, Sammonkatu 45, 33540 Tampere.
Santalahdentielle otetaan kuukausittain opiskelijoita.
Opiskelijavalinta
Hakijoille järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskokeet.
Opiskelijaksi ottamisen edellytykset
1. suoritettu perusopetuksen oppimäärä tai vastaavat tiedot ja taidot Ulkoinen linkki2. Alalle soveltuva terveys3. Riittävä suomen kielen taito opiskeluun ja alalla työskentelyyn, B1.1
Toteutus
Koulutus kestää noin 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.
Päiväopetus: Koulutus sopii peruskoulun suorittaneille. Sinulla ei ole vielä muuta toisen asteen tutkintoa tai lukion oppimäärää suoritettuna. Opiskelu tapahtuu opettajan ohjauksessa ja ryhmän kanssa. Opiskelua on oppitunneilla ja työpaikoilla viitenä päivänä viikossa. Ammattiopintojen lisäksi yhteisiä aineita opiskellaan rauhalliseen tahtiin. Opinnot etenevät opiskelijan oman suunnitelman mukaan.
Hakeutuminen
23.2.2021 - 23.3.2021
Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely, jonka hakuaika on vuosittain helmi-maaliskuussa ja opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan kesäkuussa. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti peruskoulun ja lukion päättäneet, sekä vailla ammatillista tutkintoa olevat hakijat.
Kysy lisää yhteishausta TreduNavi hakupalvelu sähköposti tredu.haku@tampere.fi puhelin 040 170 5649 Sammonkatu 45 33540 Tampere avoinna ma–pe klo 9–15
Toimipiste
Santalahdentien toimipiste
Toteutus
Päiväopetus:
Koulutus sopii peruskoulun suorittaneille. Sinulla ei ole vielä muuta toisen asteen tutkintoa tai lukion oppimäärää suoritettuna. Opiskelu tapahtuu opettajan ohjauksessa ja ryhmän kanssa. Opiskelua on oppitunneilla ja työpaikoilla viitenä päivänä viikossa. Ammattiopintojen lisäksi yhteisiä aineita opiskellaan rauhalliseen tahtiin. Opinnot etenevät opiskelijan oman suunnitelman mukaan.
Hakeutuminen
- 10.2.2021
Oppisopimuskoulutukseen voit hakeutua joustavasti ympäri vuoden. Oppisopimuskoulutus sopii sekä alan vaihtajille että alalla jo työskenteleville, joilta puuttuu ammatillinen tutkinto. Opiskelija hankkii omatoimisesti koulutukseen soveltuvan työpaikan tai sopii oman työnantajansa kanssa mahdollisuudesta aloittaa oppisopimuskoulutus. Hakijoille järjestetään soveltuvuuskoe.
Oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan oppisopimuspalveluiden kautta. Ota ensimmäiseksi yhteyttä Tredun oppisopimuspalveluiden asiakaspalveluun tai koulutustarkastaja Jaana Virtaseen, selvitämme yhdessä tilanteesi ja mahdollisuutesi oppisopimuskoulutukseen.
Tampereelle otetaan opiskelijoita eri osaamisaloihin, kun paikkoja on vapaana.
Toimipiste
Santalahdentien toimipiste
Toteutus
Osaamisaloihin sisältyy neljä pakollista tutkinnon osaa.
Osaamisalasta riippuen voit opiskella joko kokopäiväisesti tai muutamana lähipäivänä kuukaudessa. Opinnot etenevät opiskelijan oman suunnitelman mukaan.
Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalaopinnot voi suorittaa verkko-opintoina tai päivämuotoisina opintoina. HUOM! Osaamisalan verkko-opinnot voi suorittaa, jos työskentelet opintojen aikana mielenterveys- ja päihdetyön alalla. Verkko-opinotoihin kuuluu opetusta noin 3 päivää kuukaudessa.