
Lähihoitaja, mielenterveys- ja päihdetyö
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
Lähihoitaja työskentelee eri-ikäisten ja erilaisissa elämänvaiheissa olevien ihmisten kanssa sosiaali- ja terveysalan hoito-, huolenpito-, kasvatus- ja kuntoutustehtävissä. Hän suunnittelee, toteuttaa ja arvioi hoitoa asiakkaan tarpeita ja toiveita kunnioittaen. Hoidon ja kuntouttavan työn ohella lähihoitajan työssä korostuu arjen mielekkyys ja esimerkiksi virikkeellinen toiminta.
Mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistunut lähihoitaja tekee ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa työtä mielenterveydeltään järkkyneiden, päihteiden käyttäjien, sekä heidän läheistensä kanssa. Työssään lähihoitaja edistää asiakkaan toimintakykyä ja arjesta selviytymistä.
Mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitajien työpaikkoja ovat esimerkiksi matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdehuollon yksiköt, päivätoimintakeskukset, hoito- ja kuntoutumisyksiköt sekä sairaalat.
Lähihoitajan tulee ottaa huomioon jokaisen potilaan yksilöllisyys ja ihmisten erilaiset tarpeet. Lähihoitaja kunnioittaa asiakastaan ja kohtaa hänet luontevasti, on auttamishaluinen ja kiinnostunut toisista ihmisistä. Päihde- ja mielenterveystyössä korostuvat hyvät vuorovaikutustaidot, luovuus, psyykkinen kestävyys ja tasapaino, elämänmyönteisyys ja kyky koskea toista ihmistä. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:
- erilaisuuden kunnioittaminen
- ihmissuhdetaidot
- psyykkinen kestävyys ja tasapaino
- itsenäisyys
- kädentaidot
- ongelmanratkaisutaito
- kyky soveltaa tietoa käytännössä
- päätöksentekokyky
- hyvä fyysinen kunto
- yhteistyötaidot
Aatu amiksessa – Tredusta lähihoitajaksi valmistunut Iina Hannuksela kertoo lähihoitaja-opinnoista sekä jatko-opintomahdollisuuksista sairaanhoitajaksi korkeakoulussa:
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
Lähihoitajilla on laaja-alaiset perusvalmiudet sosiaali- ja terveysalan eri tehtäviin ja erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä työelämän toimintakokonaisuuteen liittyvällä osa-alueella.
Tredussa on tarjolla sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon (180 osp) kuusi osaamisalaa:
- Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala, lähihoitaja
- Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala, lähihoitaja
- Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala, lähihoitaja
- Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala, lähihoitaja
- Suunhoidon osaamisala, lähihoitaja
- Vammaistyön osaamisala, lähihoitaja.
Osaamisalalle hakeudutaan opintojen aikana. Opiskelija voi hakea ensisijaisesti oman toimipisteensä osaamisalalle. Muihin toimipisteisiin voi hakea, kun niissä on vapaita opiskelupaikkoja. Opiskelijavalinta tehdään hakutoiveen, opintomenestyksen ja soveltuvuuden perusteella.