Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Elämme tietoyhteiskunnassa, missä lähes kaikki laitteet ja toiminnot on kytketty tietoverkkoihin.  Opintojen aikana saat monipuolisen osaamisen pystyäksesi toimimaan osana tietoyhteiskuntaa.   Tutkinnon suorittanut osaa käyttää alan sanastoa, selvittää asiakkaan tarpeita ja tehdä asiakaslähtöisiä ratkaisuja sekä toteuttaa  työn, sille asetettujen vaatimusten mukaisesti. Tredussa voi opiskella elektroniikka-asentajaksi, tietoverkkoasentajaksi, hyvinvointiteknologia-asentajaksi, it-tukihenkilöksi ja ohjelmistokehittäjäksi. Tieto- ja viestintätekniikan perusopinnot suoritettuasi, saat ammattitaidon toimia  alalla. 

  • Elektroniikka-asentaja osaa tehdä elektroniikka-asennuksiin liittyviä asennus-, testaus- ja huoltotöitä. Hän osaa käsitellä oikein elektroniikka-asennuksissa tarvittavia komponentteja ja materiaaleja sekä käyttää tarvittavia työ- ja mittavälineitä.

  • Tietoverkkoasentaja osaa tehdä tietoverkkokaapeloinnit asiakkaan vaatimusten ja ohjeiden mukaisesti. Hän huomioi tietoliikenneverkkojen rakenteet ja käytetyt materiaalit sekä tekee tarvittavia mittauksia ja testauksia järjestelmän toimivuuden varmistamiseksi.

  • Hyvinvointiteknologia-asentajan tehtävänä on mm.ottaa käyttöön ja huoltaa hoitotyössä käytettäviä laitteita sekä asentaa ja ottaa käyttöön hälytys- ja valvontajärjestelmiä sekä muita apuvälineitä ihmisten kodeissa. Hyvinvointiteknologia on laitteita, joita käytetään esim. terveydenhuollon hoitotyössä tai vaikka helpottamaan vanhusten selviytymistä kotonaan normaalista arjesta.

  • IT-tukihenkilö osaa toimia työasemien, verkko- ja lisälaitteiden sekä toimialueiden muodostamassa tieto- ja viestintäteknisessä ympäristössä. Hän toimii osana tietohallintoa sekä auttaa käyttäjiä erilaisissa teknisissä ongelmissa asiakkaan tiloissa tai etäyhteyden välityksellä.

  • Ohjelmistokehittäjä osaa ohjelmoida, hyödyntää rajapintoja, käsitellä tietoa sekä käyttää versionhallintaa. Ohjelmistokehitystiimin jäsenenä toimiessaan hän kommunikoi asiakkaan kanssa, suunnittelee ohjelmiston toteutuksen ja varmistaa toteutettavien toimintojen laadun.

Tutkinnon sisältö

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisista tutkinnon osista pakollisia on 70—115 osaamispistettä ja valinnaisia 30—75 osaamispistettä.

Tutustu tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkinnon perusteisiin Opetushallituksen sivuilla

Tredussa voi opiskella elektroniikka-asentajaksi, it-tukihenkilöksi, ohjelmistokehittäjäksi ja tietoverkkoasentajaksi. Tämä video esittelee IT-tukihenkilön ja tietoverkkoasentajan opintoja. Ohita video
Tredussa voi opiskella elektroniikka-asentajaksi, it-tukihenkilöksi, ohjelmistokehittäjäksi ja tietoverkkoasentajaksi. Tämä video esittelee elektroniikka-asentajan ja ohjelmistokehittäjän opintoja. Ohita video