Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Kokki

Jos rakastat ruoanlaittoa ja haluat kehittyä alan ammattilaiseksi, ravintola- ja catering-alan perustutkinto on juuri sinua varten. Koulutus tarjoaa kattavat taidot ruoanvalmistukseen, tarjoiluun, myyntiin ja asiakaspalveluun – ja avaa ovet monipuolisiin työmahdollisuuksiin elämysten äärellä. Tule mukaan alalle, jossa maku, luovuus ja ihmisten kohtaaminen yhdistyvät.

Hae koulutukseen!

Hakuaika 06.10. - 13.10.2025

Hae Opintopolussa
Hakuaika
06.10. - 13.10.2025
Kenelle
Peruskoulu, Ammatillinen perustutkinto, Lukio
Toteutustapa
Päiväopetus
Toimipiste
Kangasala Finnentie
Opinnot alkavat
20.10.2025
Hinta
Koulutus on maksuton.

Mitä koulutus sisältää?

Kokin koulutuksessa sukellat herkulliseen maailmaan, jossa yhdistyvät luovuus, käsityötaito ja asiakaspalvelu. Käytännönläheinen opetus vie sinut keittiöön, jossa opit työskentelemään tehokkaasti, turvallisesti ja vastuullisesti. Kestävä kehitys kulkee mukana kaikessa tekemisessä – opit huomioimaan ympäristön ja tekemään valintoja, jotka tukevat ekologista ajattelua. Kokin koulutus ei ole vain ammattiin valmistava polku, vaan myös mahdollisuus kasvaa luovaksi ja osaavaksi ruokapalvelualan ammattilaiseksi.

Koulutuksessa opit:
• tuntemaan erilaisia raaka-aineita ja hyödyntämään niitä ruoanvalmistuksessa
• valmistamaan maistuvia, terveellisiä ja visuaalisesti houkuttelevia annoksia
• suunnittelemaan ruokalajeja eri asiakastarpeisiin
• asettelemaan ruoat kauniisti ja houkuttelevasti tarjolle
• huolehtimaan työympäristön ja työvälineiden puhtaudesta ja turvallisuudesta
• toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti – vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen.

Kun valmistut, voit työskennellä esimerkiksi:
• ravintoloissa ja kahviloissa
• catering-yrityksissä ja juhlapalveluissa
• henkilöstöravintoloissa ja suurkeittiöissä
• lasti- ja matkustajalaivoilla

Kokin työ on luovaa, käytännönläheistä ja täynnä makuja. Jos tykkäät tehdä käsilläsi, haluat oppia uutta ja nautit siitä, kun muut nauttivat tekemästäsi ruoasta – tämä ala voi olla juuri sinulle.

Alanvaihtaja kertoo uudesta ammatistaan ja kokemuksistaan Tredussa. Ohita video

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista ja yhteisistä tutkinnon osista. Koulutuksen kesto 2,5-3 vuotta HOKS:n mukaan.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa:
• asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
• ruokapalvelun osaamisalan (kokki).

ePerusteet – Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 180 osp

Koulutus soveltuu sinulle

  • Jos olet suorittanut vähintään peruskoulun tai sinulla on vastaavat tiedot ja taidot.
  • Jos sinulla on tutkintoon riittävä suomen kielen taito tasolla A2.2.

Testaamme hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole suorittaneet suomalaista peruskoulua tai toisen asteen koulutusta suomen kielellä, eikä todistusta suomen kielen taidosta ole. Kutsu kielikokeeseen lähetetään hakijan sähköpostiin.

Millainen on hyvä kokki?
Ammattitaitoinen kokki yhdistää tarkan makuaistin, kädentaidot, mielikuvituksen ja luovuuden. Työ on usein nopeatempoista, joten paineensietokyky ja kyky toimia kiireessä ovat tärkeitä ominaisuuksia. Lisäksi kokin työssä korostuu yhteistyö – kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa on olennainen osa arkea.

Kokille tärkeitä taitoja ovat myös:
• palvelu- ja myyntihenkisyys – asiakas on aina keskiössä
• joustavuus – tilanteet ja työajat vaihtelevat
• vastuuntunto– ruoan turvallisuus ja laatu ovat ensisijaisia
• omatoimisuus – oma-aloitteisuus vie pitkälle
• hygieniaosaaminen– puhtaus on perusta kaikelle tekemiselle
• taloudellinen ajattelu – raaka-aineiden ja resurssien tehokas käyttö
• yrittäjämäinen asenne – rohkeus, oma-aloitteisuus ja halu kehittyä

Näin haet

Hae koulutukseen Opintopolussa. Kun olet täyttänyt hakemuksen, saat vahvistuksen sähköpostiisi. Jos hakuun liittyy haastattelu tai pääsy- ja soveltuvuuskoe, sinuun ollaan yhteydessä sähköpostilla tai puhelimella viimeistään viikon kuluttua hakuajan päättymisestä.

Opiskelijavalintapäätös tehdään kolmen viikon kuluessa hakuajan päättymisestä. Saat valintapäätöksen sähköpostiisi.
Testaamme suomen kielen taidon hakijoilta, joiden äidinkieli ei ole suomi ja joilla ei ole todistusta koulutukseen riittävästä suomen kielen taidosta. Lue lisää kielitasovaatimuksista ja kielikokeista täällä.

Oppisopimus

Kun koulutus suoritetaan oppisopimuksella, suurin osa opiskelusta ja oppimisesta tapahtuu opiskelijan omalla työpaikalla. Tällöin opiskelija sopii työnantajansa kanssa oppisopimuskoulutuksen aloittamisesta tai hankkii itse koulutukseen soveltuvan työpaikan.

Ota yhteyttä Tredun alakohtaiseen koulutustarkastajaan ennen ilmoittautumista.

Täytä ilmoittautumislomake sen jälkeen täällä:
Ilmoittautumislomake oppisopimukseen

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja

Eeva-Liisa Rimpivaara

Koulutustarkastaja

Osmo Tahvanainen

TreduNavi hakupalvelu
(puhelin, pvm/mpm)
PL 217 33101 Tampere