Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Kokki

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa monipuoliset taidot ruoanvalmistus-, tarjoilu-, myynti- ja asiakaspalvelutehtäviin.

Hae nyt!

Hakuaika 14.07. - 20.08.2025

Hae!
Hakuaika
14.07. - 20.08.2025
Kenelle
Peruskoulu
Toteutustapa
Oppisopimus, Päiväopetus
Toimipiste
Tampere Santalahdentie
Opinnot alkavat
27.10.2025
Hinta
Koulutus on maksuton. Työkengät, päähine sekä muut mahdolliset materiaalikulut omakustanteisesti.

Mitä koulutus sisältää?

Kokin työ on ruoanvalmistusta ja asiakaspalvelua. Hän tuntee raaka-aineet, suunnittelee ja valmistaa maittavia ruoka-annoksia ja ruokalajeja, asettaa ne tarjolle sekä huolehtii keittiön puhtaudesta ja kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta. Kokki käyttää toimintaympäristönsä mukaisia erilaisia työvälineitä ja laitteita. Hän myös osaa huomioida ravitsemissuositukset ja erityisruokavaliot. Lisäksi kokki vastaa asiakkaiden viihtymisestä, turvallisuudesta ja tyytyväisyydestä sekä järjestää edustus- ja juhlatilaisuuksia asiakkaiden toiveiden mukaan.

Kokin työpaikkoja ovat ammattikeittiöt, suurtalouskeittiöt, kahvilat ja lounasravintolat, ruoka- ja seurusteluravintolat, tilaus- ja juhlaravintolat, fine dining -ravintolat, hotellit ja catering-alan yritykset.

Kokin ammatissa vahvuuksia ovat tarkka makuaisti, kädentaidot, mielikuvitus ja luovuus. Alan työtehtävissä korostuvat myös paineen- ja kiireensietokyky sekä taito työskennellä erilaisten ihmisten kanssa. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • palvelu- ja myyntihenkisyys
  • joustavuus
  • vastuuntunto
  • omatoimisuus
  • hygieniaosaaminen
  • tieto- ja viestintätekniset taidot
  • taloudellinen ajattelu
  • yrittäjämäinen asenne

Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena, voi sisältää myös iltaopetusta. Lähiopetuksen lisäksi opintoihin kuuluu käytännön harjoitteita oppilaitoksessa ja työpaikalla. Työssäoppimisen aikana noudatetaan työnantajan työaikoja ja edellytetään vuorotyövalmiutta. Koulutus suunnitellaan opiskelijan aikaisempien opintojen, työn tai muun soveltuvan kokemuksen kautta hankitun osaamisen perusteella.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista, 145 osp ja yhteisistä tutkinnon osista, 35 osp. Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp, kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa, yhteensä 65 osp ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osp. Koulutuksen kesto 2-3 vuotta.

ePerusteet – Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 180 osp

Koulutus soveltuu sinulle

  • Jos olet käynyt peruskoulun tai sinulla on vastaavat tiedot ja taidot.
  • Jos äidinkielesi ei ole suomi, tulee sinulla olla kielitaitotaso A2.2.

Näin haet

Hae koulutukseen Opintopolussa. Kun olet täyttänyt hakemuksen, saat vahvistuksen sähköpostiisi. Jos hakuun liittyy haastattelu tai pääsy- ja soveltuvuuskoe, sinuun ollaan yhteydessä sähköpostilla tai puhelimella viimeistään viikon kuluttua hakuajan päättymisestä.

Opiskelijavalintapäätös tehdään kolmen viikon kuluessa hakuajan päättymisestä. Saat valintapäätöksen sähköpostiisi.
Testaamme suomen kielen taidon hakijoilta, joiden äidinkieli ei ole suomi ja joilla ei ole todistusta koulutukseen riittävästä suomen kielen taidosta. Jos et osallistu kielikokeeseen, hakemuksesi peruuntuu. Lue lisää kielitasovaatimuksista ja kielikokeista täällä.

Koulutusinfo: 3.9.2025 klo 13-15

Järjestämme kaikille 14.7.-20.8.2025 koulutukseen hakeneille pakollisen koulutusinfon Santalahdentien toimipisteessä (Santalahdentie 10) keskiviikkona 3.9.2025 klo 13-15. Kokoontuminen pääaulassa klo 12.45, josta teidät noudetaan. Koulutusinfoon lähetetään erillinen kutsu sähköpostilla. Infossa käydään läpi keskeiset asiat koulutuksen toteutukseen ja valintaprosessiin liittyen.

Huom! Info on pakollinen. Ellet osallistu infoon, hakusi ravintola- ja catering-alan perustutkinto koulutukseen (aloitus 27.10.2025) raukeaa. Otathan mukaasi kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

Lisätietoa infotilaisuudesta:
Johanna Toivanen, johanna.toivanen@tampere.fi,
p. 040 801 6210

Oppisopimus

Jos haluat opiskella oppisopimuksella, ota yhteyttä oppisopimusasiantuntija Osmo Tahvanaiseen ennen hakeutumista. Kun koulutus suoritetaan oppisopimuksella, suurin osa opiskelusta ja oppimisesta tapahtuu opiskelijan
omalla työpaikalla. Tällöin opiskelija sopii työnantajansa kanssa oppisopimuskoulutuksen aloittamisesta tai
hankkii itse koulutukseen soveltuvan työpaikan. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.

Testaamme suomen kielen taidon hakijoilta, joiden äidinkieli ei ole suomi ja joilla ei ole todistusta
koulutukseen riittävästä suomen kielen taidosta. Jos et osallistu kielikokeeseen, hakemuksesi peruuntuu.
Lue lisää kielitasovaatimuksista ja kielikokeista.

Kysy lisää oppisopimuksesta

Koulutustarkastaja

Osmo Tahvanainen

Kysy lisää koulutuksesta

Opinto-ohjaaja

Jaana Taskula

TreduNavi hakupalvelu
(puhelin, pvm/mpm)
PL 217 33101 Tampere