Ravintola- ja cateringalan perustutkinto

Kokki

Tykkäätkö tehdä ruokaa, kokeilla uutta ja nähdä oman käden jäljen heti? Kokkikoulutus tarjoaa sinulle taidot, joilla voit rakentaa uran ravintoloissa, kahviloissa, juhlapalveluissa tai vaikka omassa yrityksessä. Opit yhdistämään luovuuden, tarkkuuden ja tiimityön – ja saat valmiudet työhön, jossa jokainen päivä on erilainen.

Yhteishaku 2026

Hakuaika 17.2.–17.3.2026.

Hae Opintopolussa
Hakuaika
17.2.–17.3.2026
Kenelle
Peruskoulu
Toteutustapa
Päiväopetus
Toimipiste
Kangasala Finnentie
Opinnot alkavat
05.08.2026
Hinta
Maksuton

Mitä koulutus sisältää?

Haluatko oppia tekemään herkullista ruokaa, työskennellä tiimissä ja luoda makuelämyksiä asiakkaille? Kokin koulutuksessa opit kaiken tarvittavan, jotta voit valmistaa maistuvia annoksia ja toimia ammattikeittiössä.

Koulutuksessa opit:
• tuntemaan raaka-aineita ja käyttämään niitä fiksusti
• suunnittelemaan ja valmistamaan maukkaita ja terveellisiä ruokia
• laittamaan ruuat kauniisti esille
• huolehtimaan keittiön siisteydestä ja hygieniasta
• toimimaan vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti
• käyttämään digilaitteita ja kassajärjestelmiä
• ajattelemaan taloudellisesti ja vähän kuin yrittäjä

Kun valmistut, voit työskennellä esimerkiksi:
• ravintoloissa ja kahviloissa
• juhla- ja pitopalveluissa
• catering-yrityksissä
• henkilöstöravintoloissa
• laivoilla ja suurkeittiöissä

Kokin työ on luovaa, käytännönläheistä ja täynnä makuja. Jos tykkäät tehdä käsilläsi, haluat oppia uutta ja nautit siitä, kun muut nauttivat tekemästäsi ruoasta – tämä ala voi olla juuri sinulle.

Opiskelijat ja opettaja kertovat ravintola-ja catering-alan koulutuksesta Kangasalan kampuksella. Ohita video

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista ja yhteisistä tutkinnon osista. Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen, kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa ja valinnaisia tutkinnon osia.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa:
• asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
• ruokapalvelun osaamisalan (kokki)

ePerusteet – Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 180 osp

Koulutus soveltuu sinulle

Yhteishaussa hakevat pääasiassa keväällä 2026 perusopetuksen päättävät nuoret. Hakukelpoisia ovat myös henkilöt, joilla ei ole aikaisempaa perusopetuksen jälkeistä tutkintoa.

Millainen on hyvä kokki?
Kokin työssä yhdistyvät maku, mielikuvitus ja kädentaidot. Saat käyttää luovuuttasi, kokeilla uusia reseptejä ja tehdä ruokaa, joka saa ihmiset hymyilemään. Työ voi olla vauhdikasta, joten paineensietokyky ja kyky toimia kiireessä, ovat tärkeitä.

Kokilta vaaditaan monipuolisia taitoja:
• palvelu- ja myyntihenkisyyttä – ruoka myy, kun se tehdään sydämellä
• joustavuutta – jokainen päivä on erilainen
• vastuuntuntoa – ruoan laatu ja turvallisuus ovat ykkösjuttuja
• omatoimisuutta – osaat tarttua toimeen
• hygieniaosaamista – puhtaus on osa ammattitaitoa
• digiosaamista – reseptit, tilaukset ja viestintä hoituvat näppärästi
• taloudellista ajattelua – osaat käyttää raaka-aineet fiksusti
• yrittäjämäistä asennetta – uskallat kokeilla ja kehittää

Kokin työ on luovuutta, makuja ja meininkiä!

Näin haet

Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely. Voit hakea yhteishaussa, jos sinulla ei ole Suomessa tai ulkomailla perusopetuksen jälkeen suoritettua koko tutkintoa (ammatillinen tutkinto, lukion päättötodistus, korkeakoulututkinto).

Hakuaika on 17.2.–17.3.2026. Hakulomake täytetään Opintopolku.fi -osoitteessa.

Tutustu ammatillisen koulutuksen yhteishakuun Tredun nettisivuilla.

Ota yhteyttä opinto-ohjaajaan, mikäli sinulla on kesken jääneet opinnot alalta tai olet vaihtamassa oppilaitosta. Opinto-ohjaajan yhteystiedot alla.

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja

Eeva-Liisa Rimpivaara

TreduNavi hakupalvelu
(puhelin, pvm/mpm)
PL 217 33101 Tampere