Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Tarjoilija

Oletko reipas ja kiinnostunut työstä, jossa jokainen päivä on erilainen? Tarjoilijan koulutus vie sinut suoraan tapahtumien ja asiakaskohtaamisten ytimeen. Opit tarjoilemaan tyylikkäästi, myymään houkuttelevasti ja palvelemaan asiakkaita ammattitaidolla.

Yhteishaku 2026

Hakuaika 17.2.–17.3.2026.

Hae Opintopolussa
Hakuaika
17.2.–17.3.2026
Kenelle
Peruskoulu
Toteutustapa
Päiväopetus
Toimipiste
Kangasala Finnentie
Opinnot alkavat
05.08.2026
Hinta
Maksuton

Mitä koulutus sisältää?

Haluatko työn, jossa saat olla ihmisten kanssa ja tehdä heidän päivästä paremman? Tarjoilijan koulutuksessa opit, miten asiakkaalle syntyy hyvä fiilis ravintolassa. Saat käytännön taitoja asiakaspalveluun, myyntiin ja tarjoiluun – ja pääset oppimaan, miten ravintolassa oikeasti toimitaan.

Koulutuksessa opit:
• palvelemaan asiakkaita eri tilanteissa ja erilaisissa ravintoloissa
• myymään ja tarjoilemaan ruokia ja juomia houkuttelevasti
• pitämään asiakastilat viihtyisinä ja siisteinä
• käyttämään kassaa ja tarjoilemaan eri tavoilla
• järjestämään juhlia ja tapahtumia, joissa tarjoillaan ruokaa ja juomaa

Kun valmistut, voit työskennellä monenlaisissa paikoissa:
• ravintoloissa ja kahviloissa
• pubeissa ja yökerhoissa
• liikenneasemilla ja pikaruokapaikoissa
• juhlapalveluissa ja matkailualalla
• henkilöstöravintoloissa ja suurtalouksissa

Opiskelijat ja opettaja kertovat ravintola- ja catering-alan opiskelusta Kangasalan kampuksella. Ohita video

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista ja yhteisistä tutkinnon osista. Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen, kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa ja valinnaisia tutkinnon osia.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa:
• asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
• ruokapalvelun osaamisalan (kokki).

ePerusteet – Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 180 osp

Koulutus sopii sinulle

Yhteishaussa hakevat pääasiassa keväällä 2026 perusopetuksen päättävät nuoret. Hakukelpoisia ovat myös henkilöt, joilla ei ole aikaisempaa perusopetuksen jälkeistä tutkintoa.

Millainen on hyvä tarjoilija?
Tarjoilijan tärkeimmät ominaisuudet ovat hyvä fiilis ja halu auttaa asiakkaita. Hyvä tarjoilija on reipas, oma-aloitteinen ja viihtyy ihmisten seurassa. Hän tuntee ruuat ja juomat ja osaa suositella niitä asiakkaille ammattimaisesti.

Tarjoilijan työssä tarvitset myös:
• rohkeutta puhua ja esitellä tuotteita
• kielitaitoa – esimerkiksi englantia
• joustavuutta – tilanteet voivat muuttua nopeasti
• vastuuntuntoa – hoidat tehtävät huolellisesti
• hygieniaosaamista – puhtaus on tärkeää
• digitaitoja – osaat käyttää kassaa ja viestiä sähköisesti
• ymmärrystä siitä, miten myynti toimii
• halua kehittyä ja ottaa vastuuta

Tee elämyksistä duuni – kouluttaudu tarjoilijaksi!

Näin haet

Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely. Voit hakea yhteishaussa, jos sinulla ei ole Suomessa tai ulkomailla perusopetuksen jälkeen suoritettua koko tutkintoa (ammatillinen tutkinto, lukion päättötodistus, korkeakoulututkinto).

Hakuaika on 17.2.–17.3.2026. Hakulomake täytetään Opintopolku.fi -osoitteessa.

Tutustu ammatillisen koulutuksen yhteishakuun Tredun nettisivuilla.

Ota yhteyttä opinto-ohjaajaan, mikäli sinulla on kesken jääneet opinnot alalta tai olet vaihtamassa oppilaitosta. Opinto-ohjaajan yhteystiedot alla.

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja

Eeva-Liisa Rimpivaara

TreduNavi hakupalvelu
(puhelin, pvm/mpm)
PL 217 33101 Tampere