Osia Tekstiili- ja muotialan perustutkinnosta

Tekstiili- ja muotialan kiertotalousosaaja

Koulutuksen rahoittaa JOTPA. Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (JOTPA) edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta.

Hae koulutukseen

Hakuaika koulutukseen on ajalla 10.5.-9.8.2024. Valintoja koulutukseen tehdään jo hakuaikana.

Hae koulutukseen Opintopolussa
Hakuaika
10.05. - 09.08.2024
Kenelle
Peruskoulu, Lukio tai ammatillinen perustutkinto, Lukio tai ammatillinen tutkinto
Toteutustapa
Iltaopetus, Monimuoto
Toimipiste
Tampere Sammonkatu
Opinnot alkavat
19.08.2024
Hinta
Maksuton

Mitä tarjoamme kiertotalousosaamisesta kiinnostuneelle?

Koulutuksen tavoitteena lisätä ja vahvistaa materiaali- sekä kiertotalousosaamista tekstiili- ja muotialan toimijoilla, jotta käytössä olevien tuotteiden ja materiaalien arvoa hyödynnetään mahdollisimman pitkään korjaamalla ja muodistamalla tuotteita sekä hyödyntämällä kiertotalousmateriaaleja neitseellisen raaka-aineen tilalla.

Koulutuksen avulla parannat ja monipuolistat osaamistasi tekstiili- ja muotialalla ja saat ajankohtaista tietoa kiertotaloudesta ja kestävän kehityksen edistämisestä. Koulutuksessa sinun on mahdollista kehittää materiaalituntemustasi, oppia jo käytössä olevien tuotteiden korjaamisesta ja muodistamisesta, oppia valmistamaan kiertotaloustuotteita sekä lajittelemaan tekstiilejä.

Tekstiilialan kiertotalousosaaminen on avainasemassa luotaessa kestävää tulevaisuutta.

Koulutuksen toteutus ja sisältö

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, joka sisältää lähiopetusta, etä- ja verkko-opetusta, itsenäistä opiskelua sekä työssä oppimista työpaikoilla. Koulutuksen laajuus on oman valintasi mukaan 7 – 22 osaamispistettä (osp). Osa oppimateriaaleista toteutetaan myös englannin kielisenä.

Koulutus on mahdollista suorittaa työn ohessa. Opiskelu tapahtuu iltaisin ja lauantaisin.

Koulutuksen arviointi perustuu ePerusteiden ammattitaitovaatimuksiin sekä näyttöihin. Käytännössä arviointi toteutetaan osaamisen tunnistamisena ja tunnustamisena hyödyntäen osaamismerkkejä vaiheittain opintojen edetessä näyttöjen rinnalla. Tämä mahdollistaa erilaisten oppijoiden tarpeiden huomioimisen osaamisen osoittamisessa.

Tutustu koulutuksen moduuleihin ja sisältöihin

Osa moduuleista on vaihtoehtoisia ja valinnaisia

Pakolliset moduulit (7 osp):
• 1. Kestävän kehityksen edistäminen, 1 osp
• 2A. Syventävä kestävän kehityksen edistäminen, 3 osp
TAI
• 2B. S2-Suomi toisena kielenä – Ammatti-/aihesanasto ja käsitteitä, 3 osp
• 3. Tekstiili- ja muotialan työympäristössä toiminen/Materiaalituntemus, 3 osp

Valinnaiset moduulit:
• 4A. Tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen ja muokkaaminen, 15 osp
JA/TAI
• 4B. Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen, 15 osp
JA/TAI
• 4C. Tekstiililajittelussa toimiminen, 15 osp

  • Opiskelija osaa kestävän kehityksen keskeiset periaatteet, ymmärtää hiilineutraalisuuden ja kiertotalouden periaatteet sekä tunnistaa työhön sisältyviä eettisiä valintoja.

  • Opiskelija osaa arvioida työpaikan tai alan kestävään kehitykseen vaikuttavia tekijöitä, osaa suunnitella kestävän kehityksen toimintatapoja, toimia aktiivisesti kestävän kehityksen edistäjänä sekä arvioida kestävän kehityksen toiminnan onnistumista.

  • Maahanmuuttajataustaisilla opiskeljoilla on mahdollisuus kehittää kielitaitoaan osallistumalla S2 opintoihin, joiden kautta vahvistetaan Tekstiili- ja muotialaan sekä kiertotalouteen liittyvää sanastoa sekä käsitteistöä.

  • Opiskelija tunnistaa alan arvoketjun muodostumisen keskeisiä periaatteita, nimeää tyypillisiä alalla käytettäviä materiaaleja ja niiden käyttökohteita sekä selvittää alalla käytettävien materiaalien tuotetietoja ja ympäristövaikutuksia.

  • Opiskelija suunnittelee tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaamisen ja muokkaamisen sekä korjaa ja muokkaa tuotteita suunnitelman mukaisesti. Työskentely dokumentoidaan portfolioksi.

    Lisätietoa ePerusteissa: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7593191/tutkinnonosat/8059503

  • Opiskelija tunnistaa ja valitsee materiaaleja tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteisiin sekä suunnittelee ja valmistaa kiertotaloustuotteita. Työskentely dokumentoidaan portfolioksi.

    Lisätietoa ePerusteissa: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7593191/tutkinnonosat/8073811

  • Opiskelija tunnistaa tekstiilikierrätyksen ja -lajittelun keskeiset hyödyt ja mahdollisuudet yksilön, yhteiskunnan ja ympäristön näkökulmasta, perehtyy tekstiililajittelua ohjaavaan jätelainsäädäntöön ja hyödyntää saatavilla olevia tekstiililajitteluohjeita sekä tunnistaa yleisimmät tekstiilejä pilaavat tekijät.

    Lisätietoa ePerusteissa: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7593191/tutkinnonosat/8081649

Kestävän tulevaisuuden tekijät – Suomalainen tekstiiliala kiertotalouden keihäänkärkenä.

Koulutus soveltuu sinulle

• Sinulla on alan työkokemusta ja haluat laajentaa osaamistasi.
• Työskentelet jo alalla ja haluat saada lisäoppia ja osaamista.
• Olet halukas siirtymään työhön tekstiili- ja muotialalle.
• Sinulla on tietotekniset perustaidot ja mahdollisuudet opiskella myös verkossa.
• Voit olla myös maahanmuuttaja.
• Sinulla on riittävä suomen kielen taito (A2.2) opiskeluun ja alalla työskentelyyn.

Testaamme suomen kielen taidon hakijoilta, joiden äidinkieli ei ole suomi ja joilla ei ole todistusta koulutukseen riittävästä suomen kielen taidosta. Lue lisää kielitasovaatimuksista ja kielikokeista täällä.

Infotilaisuus

Järjestämme koulutuksesta infotilaisuuden maanantaina 27.5.2024 klo 16.30 alkaen Tredun Sammonkadun toimipisteessä, Sammonkatu 45. Paikalla ovat koulutuksen vastuuopettajat kertomassa koulutuksen toteutuksesta ja sisällöistä.

Voit osallistua infotilaisuuteen myös Teamsin välityksellä. Liity intotilaisuuteen tästä linkistä.

Lue lisää infotilaisuudesta.

Näin haet

Hae koulutukseen Opintopolussa.

Koulutukseen haetaan täyttämällä hakemus Opintopolussa. Hakuaika on 10.5.-9.8.2024.

Koulutukseen valinta tapahtuu hakemuksen perusteella, joten täytä hakemus huolellisesti ja täydellisesti. Kun olet täyttänyt hakemuksen, saat vahvistuksen sähköpostiisi. Koulutukseen valintoja tehdään jo hakuaikana.

Kysy lisää

Tuntiopettaja

Anna-Mari Kuukkula

Opinto-ohjaaja

Sirkka Lintula

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus -logo

Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Jotpa EU logo

Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.