Korjausrakentamisen Osaamispolku

Rakennusalan koulutus, joka pyrkii edistämään laadukasta korjausrakentamista ja vahvistamaan alan ammattilaisten tietotaitoa sekä alalle pyrkivien valmiuksia toimia alalla. Projektin päätoteuttaja on Tredu ja yhteistyötä tehdään Tampereen Tilapalvelut Oy:n ja Tredu-Kiinteistöt Oy:n kanssa.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus -logo
Euroopan unionin rahoittama - Nextgeneration
Tredun logo

Korjausrakentamisen Osaamispolku

Tavoitteet ja toimenpiteet

Rakennusalan koulutus, joka pyrkii edistämään laadukasta korjausrakentamista ja vahvistamaan alan ammattilaisten tietotaitoa sekä alalle pyrkivien valmiuksia toimia alalla.

Tavoitteena on tarjota osaamista, joka tukee alueellista kehitystä ja kiertotalouden periaatteita. Koulutus antaa myös valmiuksia jatkokouluttautumiseen ja oman osaamisen tuotteistamiseen. Toteutus on suunniteltu asiakasystävälliseksi ja joustavaksi modulirakenteen myötä.

Tulokset

Tulokset tarkentuvat projektin edetessä.

2. moduuli (3.9.-25.9.2024)

25.9.2024, päätöspäivä

Rakennustiedon ammattilaiset Kosti Kuronen, Jaana Matilainen ja Ilkka Friman perehdyttivät rakentamisen yleisiin laatuvaatimuksiin, LVI-kortistoon ja kirjallisuuteen.

Lisäksi kestävän rakentamisen asiantuntija Janita Rintala A-Insinöörit Oy:stä piti mielenkiintoisen ja ajatuksia herättelevän luennon purkumateriaalien kiertotaloudesta.

Rakennustyömaa on raaka-aineiden aarreaitta, lajittelu on rahanarvoista työtä!

24.9. 2024

Opiskelijoita opastettiin tekemään tulitöitä turvallisesti – tulityökortin suorittaminen, kouluttajana Innen Oy, Jani Pukkinen.

18.9.2024

Teoriapäivän jälkeen dronen lennättämistä simulaattorilla ja oikealla DJI Mavic -aluksella.

Kesto

Projekti toteutetaan ajalla 15.4.2024 – 30.4.2025.

Salkku

Kestävä elämäntapa.

Vastuuhenkilö

Projektipäällikkö Tuula Grönfors tuula.gronfors@tampere.fi, Puh. 040 1374147

17.9.2024 Dronen teoriaa

Opiskelijat suorittivat dronen lennättämiseen vaadittavan verkkoteoriakokeen sen jälkeen, kun Tredun logistiikan opettajat Jorma Eskola ja Markus Valtamo olivat opastaneet ja tutustuttaneet mm. lentoturvallisuuteen, ilmailun säädöksiin ja ilmatilarajoituksiin.

Heikki Puukka

3.9.2024 Toisen moduulin aloitus

Toisen moduulin ensimmäisen päivän aloitti Tredun opettaja Heikki Puukka tutustuttamalla osanottajia suomalaisen rakentamisen historiaan. Saimme pohtia, minkälaisia arkkitehtuurisia ratkaisuja käytettiin mm. klassismin ja funktionalisimin aikakausina. Saimme lisäksi kuulla Asunto-osakeyhtiö Pyynikinkulman vaativasta julkisivuremonttihankkeesta, jonka aikana talo palautettiin alkuperäiseen asuunsa.

1. moduuli  (14.5. – 12.6.2024)

Tredun palvelupäällikkö Tuula Grönfors ja Forecon Oy:n toimitusjohtaja ja johtava asiantuntija Markku Riihimäki

14.5.2024 Moduulin aloitus

Moduulin aloituspäivänä tutustuttiin korjausrakentamisen markkinoihin.

Forecon Oy:n toimitusjohtaja ja johtava asiantuntija Markku Riihimäki kertoi mm. rakentamisen ennusteesta, rakennusmarkkinoiden tiedon hankinnasta ja hintojen ennakoinnista. Esim. kipsilevyjen hankintaostoista saadaan arvokasta tietoa korjausrakentamisen määrästä.

Rotin sivuilta löydät mielenkiintoista ja ajankohtaista tietoa rakennetun omaisuuden tilasta.

Roti
Työturvallisuuskorttikoulutus

15.5.2024 Työturvallisuuskortin suorittaminen

Työturvallisuuskorttikoulutus parantaa työturvallisuutta!

21.5.2024 Laserkeilaus

Tredun opettaja Heikki Puukka opasti laserkeilaukseen ja lähtötietoaineiston keräämiseen laserkeilausta käyttämällä. Keilauksen avulla tuotetaan mittatarkka pistejoukko, jota voidaan hyödyntää monella tavalla. Aineisto helpottaa kaikkia osapuolia, tehostaa toimintaa ja vähentää suunnitteluvirheitä.

Tampereen Tilapalvelut Laura Pyykkö

28.5. Sisäilma-asiaa ja puhtaudenhallinta

Tampereen Tilapalveluiden sisäilma-asiantuntija Laura Pyykkö ja kosteuden- ja puhtaudenhallinnan asiantuntija Arto Ylinen kertoivat sisäilmaongelmien syistä, seurauksista ja niiden korjaamisen haasteista sekä P1-puhtaudenhallinnasta. Laura painotti mm. sitä, että oikein ja oikea-aikaisesti tehdyt huolto- ja kunnossapitotyöt voivat ehkäistä sisäilmaongelmien syntymisen. Päivän lopuksi oli työmaakierros kaupungin virastotalolle, jonka peruskorjaus ja laajennus on parhaillaan käynnissä. Työmaan puhtaudenhallinta rakennusvaiheessa on todella tärkeää!

4.6.2024 Aiheena asbesti

Asbestin vaarat ja lainsaäädäntö, asiantuntijana Tredun ammatillinen ohjaaja Maryna Korhonen.

Jos kaikki asbesti poistettaisiin suomalaisesta rakennuskannasta, sille kertyisi hintaa 10-20 miljardia euroa ja urakka kestäisi 5-10 vuotta.

11.6.2024 Esteettömyys ja ikääntyvien asuntojen muutostyöt

Tredun lehtori Inga Pöntiö kertoi esteettömyyden huomioimisesta kodin muutostöissä.
Tärkeänä periaatteena on, että rakennukset ja palvelut suunnitellaan ja rakennetaan alun perin kaikille sopiviksi eli esim. apuvälineiden käyttö ja asukkaiden alentunut toimintakyky otetaan huomioon. Tehokas ja riittävä valaistus ovat erittäin tärkeitä ja ennaltaehkäisevät tapaturmia.
Invalidiliiton sivuilla hyvää materiaalia esteettömyydestä.

Vanhustyön Keskusliiton korjausneuvoja Esa Kirvesniemi esitteli liiton tarjoamaa korjausneuvontaa.
Vanheneminen.fi -sivusto auttaa sinua varautumaan tulevaisuuteen.

Nokian Yrittäjien Petri Tannermaa piti mielenkiintoisen puheenvuoron mm. siitä, että lainsäädäntö aiheuttaa haasteita purettavien rakennusten materiaalien hyödyntämiselle.

Piiru Pispalassa

12.6. Ensimmäisen moduulin päätöspäivä

Aamupäivällä johdatusta Rakennustiedon materiaaleihin ja harjoittelua RT-kortiston käyttämiseen korjausrakentamisen apuna. Asiantuntijoina Tommi Pihlajamäki ja Matti Määttänen.

PäätösIltapäivänä tutustuminen Pirkanmaan Rakennuskulttuuriyhdistykseen Piiruun Pispalassa.
Piiru vaalii rakennuskulttuuria, ja lisää henkilöiden ja yhteisöjen osaamista rakennusperinnön hoitamisessa.

Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.