Lastenklinikoiden kummit ja Tredu haastavat auttamisen äärelle

Lastenklinikoiden Kummit

Tredun strategiaan on kirjattu yhdeksi painopisteeksi kestävä elämäntapa. Tätä isoa haastetta on lähestytty Tredussa useasta kulmasta. Yhtenä ulospäin näkyvänä tempauksena on startattu yhteistyö Lastenklinikoiden Kummien kanssa. Yhteistyö on saanut monia muotoja, joista viimeisimpänä koko Tredun yhteinen taksvärkkipäivä. Auttamisen, osallisuuden ja kestävän elämäntavan siemeniä istutetaan Tredussa sinne tänne.  

Lahjoitushaaste, taksvärkkipäivä ja lahjakorttitempaus

Tredulaisia häärii Lastenklinikoiden Kummien standillä Särkänniemessä. Vapaaehtoiseksi saa ilmoittautua. Muutamaa viikkoa myöhemmin Pyynikin kampuksen koulutusjohtaja ja koulutuspäällikkö astelevat Taysin lastenpolille toimittamaan lahjakortteja Tredun opetusravintola Elmeriin. Tarkoituksena on tarjota sairaiden lasten vanhemmille hengähdyshetki pitkän kaavan lounaan muodossa.

Yhteistyöajatuksia syntyy jatkuvasti lisää. Viimeisempänä taksvärkkipäivä, jossa innostettiin opiskelijoita ja opettajia Tredun kaikista toimipisteistä tarttumaan auttamishaasteeseen kymmenen euron taksvärkkipanoksella. Opiskelijat osallistuivat esimerkiksi syksyisiin puutarha-, siivous- ja kunnostustöihin. Apua tarjottiin mm. kotiväelle, isovanhemmille ja naapureille.

Tredu tekee hyvää -keräys on tuottanut huikean 10 489 euroa tämän vuoden alusta, ja keräys on avoinna vuoden loppuun.

– Haluamme Tredussa opettaa yhteiskunnallista vastuuta, toisista huolehtimista ja antaa niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin mahdollisuuden osallistua käytännön hyvän tekemiseen. Kummiyhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin, ja se on yksi esimerkki kestävän elämäntavan toteutuksista, mikä on yksi strategiaamme kirjatuista painopisteistä, kertoo koulutusjohtaja Virpi Siiranen.

Lahjakortit, taksvärkkipäivä ja erilaiset tempaukset kuuluvat laajempaan kokonaisuuteen: Tredu tekee hyvää. Vaikka yhteistyön tavoitteena on tukea sairastavien lasten vanhempia ja kummitoimintaa, on sisäinen auttamisen halun synnyttäminen ja pysähtyminen tärkeiden asioiden äärelle yhtä tärkeää.

Haaste jokaiselle tehdä hyvää

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Leea Pesola Taysin lastentautien vastuualueelta kertookin, että helpoin tapa auttaa on valmiiksi mielessä oleva auttamisidea. Lisäksi aina voi kysyä tarpeita.

Jokaisessa yliopistollisessa sairaalassa on Lastenklinikoiden kummitoimintaa. Sanna Kekki, Tampereen Kummien vapaaehtoisten tiiminvetäjä kertoo toiminnasta Tredun 10-vuotistapahtumassa Särkänniemessä samalla, kun kohtaa tredulaisia. Kekki näkee, että koko perheen tukeminen on avainasemassa auttamistyössä. Lasten reippauspalkinnot verikokeiden jälkeen, vanhempien lomahetkien mahdollistaminen, isänpäivä- tai äitienpäivälounaat tai vaikkapa pakohuonelahjakortit ovat olleet toimivia perheiden tukemiseksi. Kummien työ tukee lasten ja nuorten parasta mahdollista hoitoa koko Suomessa.

Sairaalayhteistyöstä kummeilla vastaa projektipäällikkö Jaana Roos, joka kertoo vapaaehtoisia olevan Tampereella toistakymmentä.

– Lastensairaaloissa tarvitaan monenlaista apua, eivätkä sairaaloiden budjettivarat riitä kaikkeen. Kummien tuki ulottuu aina laitehankinnoista kehityshankkeisiin ja lastentautien tutkimuksesta potilasviihtyvyyteen. Kaikki ovat tervetulleita Kummien verkostoon, ja nuoria tarvitaan mukaan hyvän tekemiseen. Oppilaitosyhteistyö on tähän luonteva reitti.

– Hyväntekeväisyyttä voi tehdä muutenkin kuin kukkaroa avaamalla, esimerkiksi ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi varainhankintaan. Tällä kulmalla olimme yhteydessä Treduunkin.

”Jokaisen ihmisen pitäisi tehdä jotain vapaaehtoistyötä.

Mia Kajosmäki, vapaaehtoinen, Lastenklinikoiden Kummit ry

Tredussa on meneillään haaste kehitellä strategiaan linkittyviä sprinttejä eri toimipisteissä. Tässäpä ideaa useaankin. Tredu nimittäin tekee jo paljon hyvää, mutta tämä työ ei tekemällä lopu.