Nopeasti tienaamaan kemianteollisuuden oppisopimusmallilla

Ari Holsti, Olli Heinonen ja Anni Siltanen sekä muita kemianalan vaikuttajia

Kemianalalla on osaajien markkinat – aktiivinen tekijä työllistyy varmasti ja nyt yhä useammin jo opiskelujen aikana.

Kemianalalla on osaajien markkinat – aktiivinen tekijä työllistyy varmasti ja nyt yhä useammin jo opiskelujen aikana. Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto kävivät yhteistyössä Nokian Renkaiden kanssa kertomassa Tredun opiskelijoille ja opettajille oppisopimusmallista, joka pyrkii organisoimaan opiskelijat töihin mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti.

Kemianteollisuuden Anni Siltanen: Tulevaisuuden osaajapula on yhteinen huoli

Anni Siltanen aloitti esityksen kertomalla miten merkittävästä alasta on kyse. Kemia todella muuttaa maailmaa: kierrätysmetallit, biohajoava sulateliima ja ehkäisypillerit ovat kaikki kemianalan tuotteita.
”Tulevaisuuden osaajapula on yhteinen huoli. Kemian alan tulevaisuus on nyt vaakalaudalla – se edellyttää, että löytyy tarpeeksi tekijöitä suomalaisiin, maailmanluokan yrityksiin” Anni Siltanen tylyttää ja jatkaa:
”Maailma muuttuu nyt kovaa vauhtia, tarvitsemme ihmisiä jotka ovat valmiita oppimaan jatkuvasti uutta – sellaisia ihmisiä, jotka ovat innokkaita rakentamaan omaa uraansa. Tarpeeseen vastataksemme olemme kehittäneet tämän oppisopimusmallin. Mallin kautta pystymme tarjoamaan myös nuorille mahdollisuuden nopeampaan urapolkuun. Tredusta etsimme juuri 16-20 vuotiaita tekijöitä.”

Kemianteollisuuden oppisopimusmallissa opiskelu alkaa oppilaitoksessa, josta siirrytään koulutussopimuksen kautta vaiheittain suorittamaan tutkinto loppuun yrityksessä oppisopimuksella. Koulutussopimuksella työtä tehdään noin puoli vuotta. Tässä vaiheessa opiskelija ei saa vielä palkkaa. Oppisopimusoppilaan palkka perustuu opintojen edistymiseen – eli 1. näytön jälkeen on mahdollista 60% palkkaan, 2 vuoden opintojen jälkeen on mahdollisesti antanut 3 näyttöä – jolloin palkka voi olla jo 75%. Eli kouluttaudutaan työtä tehden – samalla opiskelija saa palkkaa ja kerryttää työkokemusta. Supertehokasta, voisi sanoa!

Nokian Renkaiden Olli Heinonen: Tavoittelemme vuositasolla jopa kymmentä tekijää

Tredulle luonnollinen yhteistyökumppani mallin toteuttamisessa on Nokian Renkaat. Maailmanlaajuisesti tunnettu tekijä työllistää Nokialla 700 operaattoria, kuten Nokian Renkailla tuotantotyöntekijöitä kutsutaan.
”Kolmivuorotyössä on mahdollista päästä yli 40 000 euron vuosiansioihin. Työ on vastuullista ja vaativaa, sillä renkaiden laatu on turvallisuusjuttu. Työturvallisuus on meille ykkösjuttu – ja tämä vaikuttaa niin tutustujien kuin koulutussopimuksella sisäänotettavienkin määrään” Olli Heinonen kuvaa.

Työtä kuvataan Nokian Renkaiden ilmoituksessa ripeätahtiseksi, fyysiseksi seisomatyöksi.
”Siistiä sisätyötä. Aluksi kipeytyi sormet, mutta en pitäisi tätä mitenkään erityisen raskaana työnä” operaattori Mikko kertoo kuitenkin useamman vuoden kokemuksellaan. ”Ja jos on mielenkiintoa, työssä on mahdollista myös edetä ja oppia jatkuvasti uutta.”
Hakeminen tapahtuu perinteisesti hakemusten ja haastatteluiden kautta tammi-helmikuussa 2023. Ensimmäiset tredulaiset juuri tämän oppisopimusmallin opiskelijat aloittavat Nokian Renkailla mahdollisesti huhtikuussa 2023 – ja palaamme varmasti myöhemmin kuulemaan heidän kokemuksiaan työelämästä.

Kuvassa: Tredun Ari Holsti (vasemmalla), Nokian Renkaiden Olli Heinonen (keskellä takana) ja Kemianteollisuuden Anni Siltanen (kolmas oikealta) sekä muita Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton vaikuttajia.