Särkänniemen karusellihevoset kirmasivat Tredulle

Valkoinen karusellihevonen valmiina hallissa.

Kun syksy saapui Särkänniemeen ja portit sulkeutuivat huvipuistovierailijoilta, karusellihevoset matkustivat Hervantaan Tredun opiskelijoiden huoltoon. Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ja Särkänniemen yhteistyö on taannut teollisen pintakäsittelyn opiskelijoille töitä talveksi. Tredu ja Särkänniemi ovat tehneet jo vuosien ajan eri alojen yhteistyötä ja nyt mukaan saatiin uusi ala, teollinen pintakäsittely. 

Työn touhua ja maalin tuoksua 

Karamelli-karusellin hevoset ovat toki tottuneet Särkänniemen hyörinään, mutta työntouhu Tredun pintakäsittelyhallissa on omaa luokkaansa. Hiomakoneet ujeltavat ja tuore maali tuoksuu, kun Tredun opiskelijat työstävät hevosia ja vaunuja. Maalauskammioissa häärii valkoisiin haalareihin ja hengityssuojaimiin pukeutuneita opiskelijoita, jotka tekevät ruiskumaalausta.  

Lauryne Koundi ja Eveliina Rönkä maalaavat hevostensa yksityiskohtia pienen pienillä pensseleillä. Ilmeet ovat keskittyneet, ja kumpikin kertoo pitävänsä erityisesti tästä tarkasta koristemaalaamisen vaiheesta. Rönkä kertoo, että ensimmäisen hevosen koristemaalaukseen meni viikon työtunnit. Toinen työn alla oleva hevonen on Röngän näyttötyö, jolla hän osoittaa kertynyttä ammattitaitoaan.  

Särkänniemi-yhteistyö luo työtä opiskelijoille  

Tuntiopettaja Pekka Ranssi iloitsee yhteistyöstä Särkänniemen kanssa. Hevoset saapuivat loka-marraskuussa, ja niissä on riittänyt työtä kaikille alan opiskelijoille. Talven aikana 30–40 opiskelijaa on päässyt harjoittelemaan monipuolisesti pintakäsittelytaitoja 26 hevosen ja kolmen vaunun parissa. Lisäksi Särkänniemestä on saapunut kunnostukseen lähes sata metalliroskista, jotka saavat pintaansa uuden, tummansinisen maalin.   

Teollisessa pintakäsittelyssä viehättää, että se on paljolti kemiaa ja ongelman ratkaisukykyä

Päivi Puustinen, Ammatillinen ohjaaja

Karamelli-karuselli 

Karamelli-karuselli on otettu käyttöön Särkänniemessä 1990-luvun alkuvuosina, joten se on kyydittänyt huvittelijoita jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Karusellin on valmistanut 1990-luvulla italialainen Bertazzon-karusellivalmistamo. Tyyliltään karuselli on kuin aikamatka menneeseen hevosineen ja korkeaselkänojaisine vaunuineen. Kunkin osan kunnostaminen on monivaiheinen urakka. Elämää Karamelli on jo ehtinyt nähdä. Osat ovat paikoin halkeilleet, ja pinnoissa on koloja ja jopa sammalta. Hionta- ja kittaustyöt tehdään huolellisesti, ja päälle tulee lukuisia maali- ja lakkakerroksia.  

Monipuolinen ala opettaa ongelmanratkaisua  

Pekka Ranssi ja ammatillinen ohjaaja Päivi Puustinen kertovat, että Tredu on viimeisten vuosien aikana voimakkaasti kehittänyt teollisen pintakäsittelyn koulutusta.  
– Koulutus on nyt todella monipuolista. Opiskelijat pääsevät tekemään laajasti erilaisia töitä ja oppimaan monia levitysmenetelmiä, Ranssi sanoo. 
– Alassa viehättää muun muassa, että se on paljolti kemiaa ja ongelman ratkaisukykyä, ja saadaan miettiä, kuinka työvaiheet silloin etenevät, Puustinen jatkaa.  
Turvallisuuskoulutus on alalla tärkeää ja oikeat varusteet tulevat opiskelijoille tutuiksi työtä tehdessä. Työnäkymätkin ovat alalla rohkaisevat. 

Hienot hevoset laukkaavat kohti kesää  

Vihreää viivaa piirtyy Eveliina Rönkän hevosen satulaan.  
– Halusin aiemmin rakennusmaalariksi, mutta nyt olen iloinen, että olen täällä, hän sanoo ja maalaa, tarkasti.  
Valmistuneet hevoset palaavat pian kauniina ja kunnostettuina huvitustehtäviinsä Särkänniemeen. Vielä on hetken matkaa kesään – silloin opiskelijat pääsevät näkemään työnsä tulokset paikan päällä. 

Päivi Puustinen.

Lisätiedot

Tuntiopettaja

Pekka Ranssi

Tuntiopettaja

Hannu Waltzer

Ammatillinen ohjaaja

Päivi Puustinen