Tredussa tuetaan tulevaisuuden taitureita

Työpaikkaohjauksen tehoviikot Tredussa 23.10.–3.11.2023 

Tredussa on viime vuosina ollut melkoista vilinää työpaikkaohjauksen tiimoilta: vuosina 2022 ja 2023 on toteutettu hurja määrä alakohtaisia ja räätälöityjä työpaikkaohjaajakoulutuksia. Emme jämähdä paikallamme, vaan menemme eteenpäin niin, että tukka hulmuaa! Viimeiset vuodet olemme panostaneet työpaikkaohjauksen kehittämiseen. Tiedämme, että sen ansiosta opiskelijat ovat nyt entistä halutuimpia omalla alallaan! 

Meidän opiskelijamme eivät ole homogeeninen massabotti, vaan jokainen on erilainen – kuin ässäkortit pakassa. Lisätukea on tarjolla erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille sekä maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille. Autamme myös kielellisten ja kulttuuristen haasteiden edessä. Panostamme lisätukeen, jotta jokainen voi loistaa omalla tavallaan.

Kaiken tämän ovat mahdollistaneet Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä harkinnanvarainen tuki vuosille 2021 – 2023 sekä kaksivuotinen ESR+ -rahoitteinen TYKKY-hanke, joka päättyi viime elokuussa.

Työpaikkaohjaaja on opiskelijoiden valopilkku ja taitojen mestari 

Työpaikkaohjaaja on opiskelijoiden valopilkku, niiden oikeiden taitojen mestari. Käytännönläheisissä ammateissa ei pärjää pelkällä kynän pyörittelyllä. Jokainen opiskelija pääsee heittäytymään tulikokeeseen oikeassa työympäristössä ja jokaisella on oma pelastava enkeli, eli työpaikkaohjaaja, joka näyttää tien ja auttaa oppimispolulla. Työpaikkaohjaajan homma voi olla toisinaan raskas, mutta samalla se on todella tärkeä. Työpaikkaohjaajan ei tarvitse olla taikuri tai supersankari, riittää kun osaa oman työn, haluaa jakaa osaamista opiskelijalle ja olla opiskelijan tukena hänen työpolkunsa alkumetreillä. Jatkuva oppiminen ja kouluttautuminen työpaikkaohjaajana tekee jokaisesta vielä kovemman tekijän.

Työpaikkaohjaajan taitoja voi oppia lisää koulutuksissa ja valmennuksissa

Onnistunut työpaikkaohjaus tukee sitä, että kaikille löytyy sopivia työtehtäviä ja työpaikat saavat osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa erityisesti aloilla, joilla on työntekijäpulaa. Tredu tarjoaa erilaisia koulutuksia ja valmennuksia, jotta työpaikkaohjaajat voivat viedä osaamisensa seuraavalle tasolle. Tredun työpaikkaohjauksen sivuilta löydät ajankohtaiset vinkit ja linkit: Työpaikkaohjaajalle – Tredu – Tampereen seudun ammattiopisto.

Tarkista laaja työpaikkaohjauskoulutusten kattauksemme tuoreesta työpaikkaohjauksen menusta. Pikkunälkään vaikkapa pikastartti ja pääruoaksi perehdyttäminen ja työnopastaminen (60 osp). Vai kiinnostaisiko jokin alakohtainen valmennus? Tarjolla on lähikoulutusta, etäopetusta, hybridimalleja, lyhytvalmennuksia, osatutkintoja ja tutkinnon osia – jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Alakohtaiset valmennukset auttavat keskittymään erityisesti oman alan kysymyksiin, toimintatapoihin ja opiskelijan suorittamien tehtävien tarkempaan pohtimiseen. Kehitämme reseptejä jatkuvasti lisää asiakkaiden toiveiden mukaan!

Yleisiä ja monikulttuurisuuteen koulutuksia tarjoaa myös www.ohjaan.fi -verkkosivu ja erityiseen tukeen liittyviä työpaikkaohjauksen kysymyksiä valottaa pirkanmaalainen  www.tyoelamanrajapinta.fi -sivusto.

Työelämäpalautteet kertovat miten oppilaitoksen ja työpaikan yhteistyö toimii

Työelämäpalautteet ovat meille kullanarvoisia ja ne auttavat meitä petraamaan toimintaamme. Otamme työelämäpalautteista onkeemme. Pelkkä pintaraapaisu ei riitä, vaan pureudumme syvälle alakohtaisiin kehittämiskohteisiin erityisesti palautteiden avulla. 

Tredun opettajien tiimit ovat myös syventyneet siihen, kuinka työelämäpalautteista löydetään ja hyödynnetään kaikki mahdollinen tieto. Palautetta kerätään systemaattisesti numeroina ja kirjallisena palautteena. Jokainen ala voi löytää itselleen tärkeät palautteet ja kehittää toimintaansa niiden perusteella. Lisäksi palautteiden vastaamisprosentti vaikuttaa jokaisen oppilaitoksen – myös Tredun saamaan valtionosuuteen. Jokainen palaute on tärkeä!

Kehitystyö huipentuu Tredun työpaikkaohjauksen tehoviikoilla 23.10.–3.11.

Vietämme Tredussa työpaikkaohjauksen tehoviikkoja 23.10.–3.11. Tuolloin eri toimipisteissä tutustutaan uusiin, kehitettyihin koulutuksiin ja valmennuksiin sekä pohditaan oman toimipisteen työelämäpalautteiden tuloksia. Tilaa on myös yhteiselle keskustelulle!

Kymmenet opettajatiimit eri puolilta Tredua ovat jo osallistuneet kehittämistyöhön sekä yhteisiin keskustelu- ja infotilaisuuksiin. Koulutuksia, valmennuksia ja hyviä toimintamalleja on myös jaettu toisille aloille ja toimipisteille.  On avattu yhteisen keskustelun ja jakamisen kulttuuria! 

Seuraa tehoviikkojen tapahtumia Tredun somesta!