Hieronta-alan yrittäjä: ”Kun oppii uutta, pysyy työkin mielekkäänä”

Hieroja hieroo makaavan ihmisen harteita

Tredun blogi

Kaikki artikkelit

Yrittäjä Elina Liimatalle kohtaamiset asiakkaiden kanssa ovat keskeisessä roolissa. Ammatillinen koulutus tuo työhön kokonaisvaltaisen näkymän.

Yrittäjä Elina Liimatalle kohtaamiset asiakkaiden kanssa ovat keskeisessä roolissa. Ammatillinen koulutus tuo työhön kokonaisvaltaisen näkymän. Parhaillaan hän opiskelee hierojan erikoisammattitutkintoa oppisopimuskoulutuksena.

Lempääläinen hieronta-alan yrittäjä Elina Liimatta on taustaltaan kätilö. Kolmivuorotyö vei hänet opiskelemaan hieronnan ammattitutkintoa. Valmistuttuaan hän aloitti sivutoimisena hierojana kätilön työn ohella. Päätoimisena yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 2019 alkaen.

Hierojan työssä myös kätilön ammatista on hyötyä.
– Teen raskaushierontaa. Kätilön osaaminen herättää asiakkaissa luottamusta, hän kertoo.

Yrittäjänä olemisessa parasta on vapaus

Elina Liimatalle työ on iso osa elämää ja asiakkaiden kohtaamiset ovat siinä keskeisessä roolissa.

– On hienoa auttaa asiakkaita. Opin itsekin, kun keskustelen heidän kanssaan.
Yrittäjänä olemisessa parasta on vapaus. Voin yrittäjänä vaikuttaa omaan työhön ja tehdä sitä, mitä haluan ja pidän tärkeänä, Liimatta toteaa.

”Suosittelen kouluttautumaan silloin tällöin. Kun oppii uutta, pysyy motivaatio korkealla ja työ mielekkäänä.”

Elina Liimatta

Yksinyrittäjän elanto on kiinni asiakastyöstä

Hyvinvointiasiat näkyvät Elina Liimatan mukaan hierojan työssä kasvavassa määrin. Koska ihmiset eivät koronapandemian vuoksi välttämättä matkusta ja etätöitä tehdään paljon, näkyy se lisääntyneinä hoitokäynteinä.
-Esimerkiksi niska-hartiaseudun ongelmia on enemmän.
Hierojan ammatissa Liimatta on lähikontaktissa asiakkaan kanssa. Juuri nyt työssä korostuvat koronarajoitukset, hygienia ja maskin käyttö.
– Epävarmuutta tuo, jos joudun olemaan pois esimerkiksi sairastumisen vuoksi. Yksinyrittäjän elanto on asiakastyöstä kiinni.

Ammatillinen koulutus tuo kokonaisvaltaisemman näkymän työhön

Elina Liimatan mukaan yrittäjä tarvitsee työssään niin oman alan kuin yrityksen liiketoimintaan liittyviä osaamisia. Myös vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä ihmisten kohtaamisessa.
Lymfahierojaksi Liimatta opiskeli muutama vuosi sitten. Parhaillaan hän opiskelee hierojan erikoisammattitutkintoa oppisopimuskoulutuksena.

– Haluan kehittyä työssäni, jotta voin palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin.
Yrittäjän oppisopimuskoulutus on Liimatan mielestä hieno asia, sillä koulutus on maksuton. Lähipäivät ovat sen sijaan investointi, sillä niinä päivinä hän ei tee työtä. Oppisopimuskoulutukseen kuuluvat kuitenkin päiväraha ja matkakorvaukset.
– Opiskelun kustannustehokkuus on hyvä. Hienoa, että voin opiskella omassa työssä.

Kun oppii uutta, pysyy motivaatio korkealla

Elina Liimatalla on kokenut mentori, joka on itsekin hieronnan ammattilainen.
– Saan mentoroinnista tsemppausta ja konkreettista apua kysymyksiini. Isoin asia on tuki oppimiseen ja opiskeluun. Se, että hän on saman alan ammattilainen, merkitsee valtavasti.

Hän on tyytyväinen lähdettyään opiskelemaan. Koulutus on hänen mukaansa vaativa. Kouluttajat ovat olleet hyviä ja hän on saanut opinnoista paljon irti. Motivaatio on pysynyt korkealla.
– Suosittelen kouluttautumaan silloin tällöin. Kun oppii uutta, pysyy motivaatio korkealla ja työ mielekkäänä, Elina Liimatta hymyilee.

Yrittäjä! Lisää yrityksesi kannattavuutta kehittämällä osaamistasi

Osaamisen syventäminen kehittää toimivia työtapoja, lisää tehokkuutta, hyvinvointia ja työhön sitoutumista. Oppisopimuskoulutus on yrittäjälle hyvä tapa kehittää yritystä ja omaa osaamista käytännönläheisesti. Opiskeltava tutkinto voi Tampereen ammattiopisto Tredun koulutustarkastaja Kaisa Akbayn mukaan olla omaan ammattialaan tai yrittäjyyteen liittyvä tutkinto.
– Jos meiltä ei löydy tarvitsemaasi tutkintoa tai osaamisalaa, on meillä mahdollisuus toteuttaa koulutus oppisopimuksella yhteistyössä kumppanioppilaitoksen kanssa, hän kertoo.

Artikkelissa mainitun hieronnan erikoisammattitutkinnon Tredu toteuttaa yhteistyössä Pirkanmaan Urheiluhierojakoulun kanssa. Yhteistyö on Akbayn mukaan ollut asiakasystävällistä ja sujuvaa.

Yrittäjän oppisopimuskoulutus on työelämälähtöinen tapa opiskella

Opiskelu päätyön ohessa uuteen terveydenhuollon ammattiin on hieronnan ammattiaineiden opettaja (AmO) Juha Pirttimaan mukaan viime vuosina yleistynyt Pirkanmaan Urheiluhierojakoulussa. Oppilaitoksen koulutustarjonta mahdollistaa opiskelun virallisiin alan tutkintoihin myös viikonloppuisin.

– Olemme tehneet Tredun kanssa tuloksellista yhteistyötä yrittäjän oppisopimuskoulutusten järjestämisessä vuodesta 2009 lähtien. Oppisopimuskoulutus sopii erityisen hyvin ammatissa toimiville hierojayrittäjille, joiden yritystoiminta on vahvasti sidottu omaan työpanokseen. Meillä on jatkuva haku ja mukaan pääsee joustavasti oman aikataulun mukaan, Pirttimaa toteaa.