Unelmia todeksi – työtä lentokoneiden huollossa hienoissa puitteissa

Lentokonehuoltotyön opiskelijat poseeraavat Tredun lentokoneen edessä

Tredun blogi

Kaikki artikkelit
Merimies Kalle ja kauppamies Markku aloittivat ilmailualan opinnot lentokonehuoltotyön osatutkinnossa Pirkkalassa viime syksynä. Reilun vuoden kestävien opintojen jälkeen heidän on tarkoitus valmistua lentokonehuoltajiksi. Opinnot Tredussa ovat käynnistyneet hyvin. Työllisyysnäkymät ovat hyvät ja suomalaiset osaajat ovat haluttuja myös ulkomailla. Puolustusvoimien uusien hävittäjähankintojen myötä alan työt tulevat lisääntymään ja uusia osaajia tarvitaan.

Markku Valli, 35-vuotias pirkkalalainen on tehnyt pitkään työtä myyjänä Keskolla. Vaikka hän on kasvanut paikkakunnalla, Markulle oli yllätys, että omalta paikkakunnalta löytyi lentokonehuollon opintoja. Näistä hänelle vinkkasi työkaveri.
– Koulutusaika oli minulle sopivan mittainen, eli noin vuosi. Kun on pieni lapsi kotona, niin ei pidempää kuviota voi tähän kohtaan ottaa.

Valli kertoo, että työt lentokoneiden parissa ovat olleet hänen haaveensa lapsuudesta asti.
– Sytyn jo siitä, että näen lentokoneen lähietäisyydeltä. Siksi oli hienoa, että pääsin hallille tutustumiskäynnille ennen opintoihin hakeutumista, ja näin tilat ja tapasin henkilökuntaa. Täällä on upeat puitteet, laitteet ja koneet. Tämä kaikki teki ison vaikutuksen.

Helppo valinta ei opiskelemaan lähtö kuitenkaan ollut. Vallia nimittäin jännitti opinnoista selviytyminen lukihäiriön vuoksi.

– Mietin, että miten pysyn fysiikassa, matematiikassa ja mekaniikassa mukana. Vaikka paljon uutta tulee vastaan opinnoissa joka päivä, ja alalla pitää olla tarkka ja järkevä, kyllä täällä pärjää, kun halua hommiin on.

Opinnoissa käytettävät laitteet, kalustot ja Tredun koulutustilat vakuuttivat Vallin ja Valmusen. Lentokonehuoltotyön osatutkinto on hyvä ponnahdusalusta ilmailualalle. Koulutukseen voi hakea, jos on toisen asteen tutkinto, tai jonkin alan pidempää työkokemusta.

Kalle Valmunen, 29-vuotias merikapteeni Raumalta, lähti opiskelemaan Pirkkalaan ilmailun pariin oltuaan töissä laivoilla kansihenkilöstössä.
– Merimiehen elämä on kovin rajoittavaa. On pitkiä työpätkiä ja pitkiä vapaita, jotka kuluvat palautumiseen. Pohdin, että tällainen asentajan homma maissa voisi olla mielekkäämpää, ja eteenkin ilmailun piirissä, joka on sopivan jämptiä ja säänneltyä.

Valmunen kuuli koulutuksesta lehtijutun perusteella, ja alkoi tutkia asiaa.

– Hakeutua voi, jos on toisen asteen tutkinto, tai jonkin alan pidempää työkokemusta. Niin, ja puhdas rikosrekisteri piti olla, muistelee Kalle.

Asunto löytyi Pirkkalasta helposti, ja bussilla tai kimppakyydillä kulkeminen onnistuu paikan päälle Tredun Myötätuulen. Luokka koostuu noin kymmenen hengen ryhmästä, jotka ovat kaikki hyvin eri taustoista.
– Aloitus oli helppo, koska täällä ei tarvitse itse hankkia koulukirjoja, vaan ne löytyvät kirjastosta ja työvaatteetkin saadaan koululta omiksi. Kouluruokakin on ilmaista tuolla lentoasemalla.

Myös Valmuseen teki vaikutuksen opinnoissa käytettävät laitteet, kalustot ja useat lentokoneet. Tredun koulutustilat ovat Suomen ja jopa Euroopan parhaimmistoa.

Molemmilla opiskelijoilla on pohdinnassa jatkaa opintoja tämän 15 kuukauden lentokonehuoltotyön osatutkinnon jälkeen kohti lentokoneasentajan koulutusta, ja mahdollisesti päästä töihin Patrialle esimerkiksi Jämsän Halliin tai Linnavuoreen.

”Ja niistä uusista hävittäjistä – niitä olisi kiva päästä värkkäilemään”, huikkaa Markku!