Opiskelijat saavat aitoa työkokemusta Tredun yhteistyöyrityksissä

Tredun ravintola-alan opiskelija leikkaa purjoa ja katsoo kameraan

Tredun blogi

Kaikki artikkelit
Yhteistyö paikallisten yritysten kanssa on poikinut uusia oppimisympäristöjä ja työllistymismahdollisuuksia ravintola- ja catering-alan opiskelijoille.

Kiinnostaako sinua hyvän ruoan ja ruoanlaiton parissa työskentely? Tampereen seudun ammattiopistossa on mahdollista muuntaa intohimo tai harrastus oikeaksi ammatiksi. Ravintola- ja catering-alan opiskelijat kertovat, että opinnoissa edetään oman aikataulun mukaisesti; välillä tehdään töitä ja välillä käydään koulua.

Salla Hietalahti opiskelee kokiksi Tredun Kangasalan toimipisteessä. Hän etsi lukion jälkeen tarjolla olevia jatkuvan haun koulutuksia. Ruoka ja kokin ammatti oli kiinnostanut lapsesta alkaen. Ravintola-ala kävi mielessä jo peruskoulun jälkeen, mutta hän päätyi kuitenkin lukio-opintoihin. Aikuisopiskelijoille luodaan Tredussa mahdollisuuksia työssäoppimisen kautta edetä huomattavasti nopeammin opinnoissaan. Sallan lukiotausta on mahdollistanut hänelle rivakamman opiskelutahdin.

”Opintoja voi henkilökohtaistaa ja suorittaa myös lyhyemmällä aikajänteellä.”

Salla Hietalahti, kokkiopiskelija

Työpaikoilla opitaan käytännön asioita

– Suunnitelma elää jatkuvasti – eli haluanko suuntautua suurtalouspuolelle vai à la carteen. Meillä on paljon valinnaisia opintoja, joten pääsen hyvin kokeilemaan eri juttuja. Tällä hetkellä olisi ihanteellista päästä tekemään annoksia ravintolaan, joka toimisi päivällä lounasravintolana ja iltaisin vaikkapa juhlapaikkana. À la carte on kivaa näpertämistä, mutta toisaalta pidän myös isommista kokonaisuuksista.

Salla tekee työssäoppimista paraikaa ravintola Tampellassa. Siellä hän kokkaa lounasruokia päivällä ja loihtii iltaisin à la carte -annoksia, juuri kuten on toivonutkin.

Opiskelijat Salla Hietalahti (vas.) ja Nuutti Kerppilä ovat päässeet tositoimiin Tredun opetusravintoloissa sekä yhteistyöyritysten keittiöissä.

Tositoimissa jääkiekon MM-kisaravintoloissa

Nuutti Kerppilä opiskelee toista vuottaan Tredussa. Peruskoulusta valmistuttuaan hän valitsi ravintola- ja catering-alan, koska on ollut aina kiinnostunut ruoasta ja ruoanlaitosta. Päätöstä tuki myös opinto-ohjaaja, jonka kanssa yhdessä mietittiin tulevia opintoja. Nuutti on saanut kokeilla laajasti ravintola-alan töitä opintojensa aikana. Oppia on haettu yhteistyöyritysten keittiöistä sekä Tredun omasta opetusravintolasta.

– Meillä oli mahdollisuus mennä työssäoppimisen jaksolle Nokia Arenalle NoHo Partnersille ja Lapland Hotelsille. Kokkasimme ja tarjoilimme keväällä jääkiekon MM-kisoissa. Yhden päivän kisojen aikana sain työskennellä katolla terassilla – se taisi olla mun lempparityöpäivä!

”Koen, että parhaiten näitä töitä oppii tekemällä. Suunnitelmissa onkin jatkaa opintoja ja töitä oppisopimuksen merkeissä.”

Nuutti Kerppilä, ravintola- ja catering-alan toisen vuoden opiskelija

Opiskelut jaksottuvat tällä hetkellä niin, että maanantaisin ja tiistaisin opiskellaan koululla kaikille yhteisiä aineita ja kolmena päivänä viikossa tehdään kuusituntisia työvuoroja.

Työelämäyhteistyö avainasemassa

Tampereen seudun ammattiopisto tekee laaja-alaista yhteistyötä ravintola-alan toimijoiden kanssa.
– Lapland Hotels, NoHo Partners ja Tampere-talo olivat myötämielisiä heti ensimmäisestä yhteydenotosta alkaen, kertoo ravintola- ja catering-alan lehtori Sari Talonen.

Talonen on vastaava ryhmässä, jossa Nuutti Kerppilä opiskelee kokiksi. Nuorille haluttiin luoda rauhallinen opiskelurytmi, joten ensimmäisenä vuotena Nokia Arenalla, Lapland Hotelsilla tai NoHo Partnersilla käytiin vain kerran kuussa keikkaluontoisesti. Keittiötyön ohella asiakaspalvelutehtävät tulivat opiskelijoille tutuksi.

– Nyt toisena opiskeluvuotena myös Tampere-talo tuli mukaan yhdeksi uudeksi opiskeluympäristöksi. Samassa työssäoppimispaikassa käydään aina kuukauden jakso, näin syntyy laaja kokonaiskuva työpaikasta, Talonen avaa. Hän kertoo pitävänsä tiiviisti yhteyttä opiskelijoihin työssäoppimisjaksojen aikana.

Jääkiekon MM-kisaduuni antoi opiskelijoille aimoannoksen itseluottamusta työntekoon!

Tredussa ravintola- ja catering-alaa voi opiskella Tampereella Santalahdentien toimipisteessä ja Kangasalan toimipisteessä. Molemmissa toimipisteissä on oma opetusravintola, jossa opiskelijat valmistavat ja tarjoilevat lounasta, sekä kahvila, joista voi ostaa opiskelijoiden valmistamia tuotteita.

Artikkeli on julkaistu myös Aamulehden Rekry-liitteessä 22.9.2023.