Robotiikan koulutus käynnistyy Virroilla – hae mukaan

Marko Tamminen, Erno Juusela ja Tiina Perämäki robotin edessä

Tredun blogi

Kaikki artikkelit
Robotiikan osaajille on kovaa kysyntää Pohjois-Pirkanmaan teollisuudessa. Alasta kiinnostuneille avautuu nyt oiva tilaisuus, kun Tampereen seudun ammattiopisto Tredu käynnistää robotiikan koulutuksen Virtain toimipisteessään.

Huhtikuussa alkava Robotin käyttö -koulutus on suunnattu alueen metalli-, muovi- ja puuteollisuusyritysten työntekijöille, jotka haluavat lisätä osaamistaan ja laajentaa työtehtäviään. Myös yritykset, jonne robotiikka on vasta tulossa, voivat kouluttaa henkilöstöään.

– Lisäksi koulutus sopii robotiikasta kiinnostuneille alanvaihtajille ja työllisyyspalveluiden kautta ohjautuville työnhakijoille, selvittää koulutussuunnittelija Marko Tamminen Tredun Virtain toimipisteestä.

Robotin käyttö -koulutus on osa Tredun kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa. Koulutus kestää kuusi kuukautta ja sisältää 1–2 lähiopetuspäivää kuukaudessa. Koulutuspaikkana toimivat Virtain yhtenäiskoulun modernit teknisen työn tilat, joissa opiskelijat opettelevat ABB Cobot -robotin käyttöä ja ohjelmointia. Muun ajan he työskentelevät oppisopimuksella omalla työpaikallaan tai hankkimassaan työharjoittelupaikassa.

– Marraskuussa alkaa samansisältöinen koulutus, joka kohdennetaan puoliksi Tredun ajoneuvoalan opiskelijoille parantamaan heidän työnsaantimahdollisuuksiaan Virtain alueella. Toinen puoli paikoista on tarkoitettu oppisopimusopiskelijoille tai työnhakijoille, Tamminen kertoo.

Robotiikan osaajat lisäävät alueen elinvoimaa

Virtain kaupunki on ollut aktiivisesti mukana suunnittelemassa uutta robotiikkakoulutusta. – Haluamme turvata alueen ja yritysten elinvoimaa. Yritykset ovat innostuneet tästä mahdollisuudesta, koska koulutus toteutetaan omalla paikkakunnalla ja vastaa niiden nykyisiin ja tuleviin osaamistarpeisiin, toteaa Virtain elinvoimapäällikkö Tiina Perämäki.

Kaupunki arvostaa Tredun panostusta ammatilliseen koulutukseen Virroilla – ja nyt erityisesti robotiikan tuomista opetukseen. – On tärkeää, että täällä on lukion lisäksi hyvää ja laadukasta ammatillista koulutusta. Jos haluamme, että yritykset kasvavat ja kehittyvät, ne tarvitsevat osaavaa työvoimaa.

Muualta Virroille muuttavia opiskelijoita kaupunki tukee tarjoamalla heille ilmaisen asumisen lukukauden tai lyhyempien harjoittelujaksojen ajaksi.

”Virroille kannattaa tulla opiskelemaan, asumaan ja verkostoitumaan. Hyville tyypeille löytyy aina koulutuksen jälkeen töitä.”

Tiina Perämäki, Virtain elinvoimapäällikkö

Robottipolku käynnistymässä

Tredun Virroille tuoma robotti on aloittamassa ennennäkemätöntä robottipolkua koulutuksessa. Ensi syksyllä laitetta aiotaan ammattiopiston lisäksi hyödyntää yhtenäiskoulun puolella.

– Pääsemme harjoittelemaan robotin käytön perusteita sekä ohjelmointia yläkoululaisten ja lukiolaisten kanssa. Se soveltuu hienosti turvallisuuden, kokonsa ja ohjelmoinnin puolesta heidän käyttöönsä ja antaa monipuolisesti kokemusta erilaisten ohjelmoitavien laitteiden käytöstä, kertoo Virtain yhtenäiskoulun teknisen työn lehtori Erno Juusela, joka toimii myös Tredun robottikoulutuksen toisena opettajana.