Yhteisöllisyyttä Ajokinkujan tapaan

Neljä opiskelijaa työhaalarit päällä, taustalla korjattavia autoja

Tredun blogi

Kaikki artikkelit
Tredun 10-vuotisjuhlan kunniaksi kurkistamme tarkemmin jokaiseen toimipisteeseen ja niiden moninaiseen historiaan. Tällä kertaa vuorossa on Ajokinkuja.

Ensimmäinen asia, joka tulee mieleen Tredun Ajokinkujan toimipisteestä ja sen henkilökunnasta, on ehdottomasti yhteisöllisyys. Vaikka toimipisteeseen on saman katon alle sijoittunut kolme hyvinkin toisistaan eroavaa alaa (auto, talotekniikka ja TUVA), on yhteinen elo asettunut Ajokinkujalla sopiviin uomiin saumattomalla tavalla.

Ajokinkuja on Tredun mittakaavassa keskisuuri toimipiste, joka sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella aivan kaupungin keskustan kyljessä. Kun etelän suunnasta ajelee kohti Ajokinkujaa, avautuu Koivistonkylän mäestä alas tullessa vaikuttava näkymä kaupunkiin – Näsinneula, Takon tehtaanpiiput, Nokia-areena ja Torni-hotelli kertovat omaa tarinaa Tampereesta, jossa historia ja nykyaika kättelevät samaan tapaan kuin Ajokinkujalla.

Ajokinkujan nimi juontaa juurensa Ajokki Oy:n autokoritehtaaseen, joka toimi tiloissa yli viidenkymmen vuoden ajan. Vaikka tästä toiminnasta ei arjessa enää mikään muistutakaan, niin nykyisin hallin miehittävät autokorikorjaajat, automaalarit ja mekaanikot pitävät edelleen Ajokin tehtaan luomia kädentaitojen traditioita yllä. Uudet sukupolvet oppivat juurta jaksain ajoneuvoihin liittyvän tekniikan ennen siirtymistään työelämään.

Uniikki pajaympäristö opiskelijoille

Tuva (tutkintoon valmentava) ja talotekniikka ovat tuoreempia tulokkaita Ajokilla. Tuvan edeltäjä Valma siirtyi taloon 2016, yhdessä Pysäkki-pajaympäristön mukana. Pysäkki on Tredun mittakaavassa uniikki kokonaisuus, joka pitää sisällään Tuva-ryhmien lisäksi kädentaitopainotteisen Tilkku-kädentaitopajan sekä Tikaspajan, jonka fokus on yhteisten aineiden rästien suorittamisessa ja sen myötä tutkinnon loppuunsaattamisessa. Talotekniikka siirtyi Ajokille tammikuussa 2020 Koivistontien toimipisteestä ja on ottanut sujuvasti paikkansa osana talon koulutustarjontaa.

Ajokinkujan yhteisöllisyyden luovat ennen muuta ihmiset. Opiskelijat ja näitä luotsaava henkilöstö pitävät huolen siitä, että pitkien traditioiden lisäksi Ajokinkujalla katsotaan rohkeasti myös tulevaisuuteen ja sen mukanaan tuomiin haasteisiin.