Vaaka

Millainen työ minulle sopii tällä hetkellä?

Ammattia valitessa on mietittävä myös sitä, millainen työ sopii omaan elämäntilanteeseen juuri sillä hetkellä. Ammatinvalintaan vaikuttaa esimerkiksi kehon ja mielen toimintakyky työssä sekä erilaiset aikatauluihin liittyvät asiat, kuten työmatkat. Uuteen ammattiin kouluttautumista suunnitellessa tai tauon jälkeen työhön palatessa voi ajatuksiin nousta oma työkyky: Pärjäänkö? Jaksanko? Lisäksi voi mietityttää moni arjen järjestämiseen liittyvä asia, kuten lasten päivähoito. Vaikka elämäntilanne asettaisi rajoituksia, on silti usein olemassa paljon mahdollisuuksia.

Kykyviisari työ- ja toimintakykyanalyysistä voit saada tukea omille pohdinnoillesi. Kykyviisarissa tarkastellaan muun muassa sosiaaliseen, psyykkiseen ja fyysiseen toimintakykyyn liittyviä teemoja sekä arjen sujumiseen liittyviä asioita. Analyysin tulos näkyy sinulle mutta vastaukset eivät tallennu mihinkään eivätkä yksilöidy sinuun.

Jos olet työtön työnhakija, voit käyttää TE-palveluiden Oma-asiointi -palvelussa olevaa Työelämätutka–työkalua. Työkalun avulla voit arvioida elämäntilannettasi ja työ- ja toimintakykyäsi.

TE-palveluiden Työkykykoordinaattorilta saat apua, jos olet osatyökykyinen tai työkyvyssäsi on tapahtunut muutoksia. Koordinaattori auttaa etsimään palveluja ja muita ratkaisuja, jotta työllistyisit tai pysyisit työelämässä. Jos olet kuntakokeilun asiakas, voit kysyä omaa työkykykoordinaattoriasi OMA-valmentajaltasi.

Tiesitkö, että jos olet työtön, sinulla on oikeus maksuttomaan Työttömien terveystarkastukseen? Terveystarkastuksessa arvioidaan ja tuetaan terveyttäsi ja hyvinvointiasi. Lisäksi voidaan selvittää työkykyäsi ja mahdollisen kuntoutuksen tarvetta. Tarvittaessa tehdään hoito- tai palvelusuunnitelma esimerkiksi työhön paluuta tukemaan. Löydät oman alueesi terveystarkastuksen yhteystiedot oman kuntasi verkkosivuilta tai googlaamalla sanoilla ”työttömien terveystarkastus” ja oman kuntasi nimi.

Voit myös kokeilla työpaikalla ihan konkreettisesti, pystytkö työhön. Tällöin sovit TE-palveluiden tai kuntakokeilun kanssa työkokeilusta. Joillakin aloilla työkokeiluun voidaan myös yhdistää opiskelua, jos niin haluat. Tällöin puhutaan opinnollistamisesta.

Tredun tekniikka-, palvelut- tai digi- Duunipajassa voit käydä muutaman kuukauden ajan kokeilemassa, miltä alan työt ja työnteko tuntuu. Tätä kautta voit päästä myös opiskelemaan alalla eteenpäin, jos kiinnostut.

Mietitkö miten saat lapset päivähoitoon opintojen aikana? Oman kuntasi sivut kertovat kunnan tarjoamista vaihtoehdoista. Esimerkiksi Tampereen varhaiskasvatuksen vaihtoehdot on esitelty täällä.

Perheelliselle opiskelijalle on erilaisia tukimuotoja. Esimerkiksi Tampereella niistä saa tietoa Opiskelija Tampere -sivuilta.

Myös Perhevapaalta työelämään -hanke auttaa perhevapaalta opiskelemaan tai työelämään siirtymisen vaiheessa.

Lataa itsellesi ”Urasuunnitelman tekeminen” -pohdintatehtäviä (pdf). Tehtävärakenne pohjautuu CIP-mallin (Sampson ym. 1999) pohjalle.