Ajoneuvoalan perustutkinto

Diagnoosimekaanikko

Autoala työllistää. Hae mukaan, suorita tutkinto ja valitse työpaikkasi!

Yhteishaku

Hakuaika 20.02. - 19.03.2024

Hae koulutukseen Opintopolussa
Hakuaika
20.02. - 19.03.2024
Kenelle
Peruskoulu
Toteutustapa
Päiväopetus
Toimipiste
Tampere Ajokinkuja
Opinnot alkavat
05.08.2024
Hinta
maksuton

Ajoneuvoala on kasvanut voimakkaasti viime vuosina ja osaaville ammattilaisille on kysyntää. Ajoneuvoalan ammattilaiset huolehtivat ajoneuvokaluston kunnosta ja varmistavat siten kuljetusten ja liikenteen toimivuuden. Toimintaympäristö on kansainvälistynyt.

Koulutuksessa opit tekemään ajoneuvojen huoltoja, diagnostiikkaa ja korjauksia itsenäisesti. Opit myös huomioimaan ajoneuvoalaa koskevat säädökset turvallisuutta ja ympäristöasioita unohtamatta. Teknisen osaamisen lisäksi opit asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja. Työssäsi tarvittavat diagnosointilaitteet ja maahantuojien sekä varaosaliikkeiden tietokoneohjelmat tulevat sinulle myös tutuksi.

Mitä koulutus sisältää?

Diagnoosimekaanikko on yksi ajoneuvoalan perustutkinnon tutkintonimikkeistä. Diagnoosimekaanikoksi valmistuu ajoneuvotekniikan osaamisalalta. Diagnoosimekaanikko osaa tehdä ajoneuvojen huoltoa, vianhakua ja korjausta, mutta painopiste on sähköajoneuvojen järjestelmien tuntemuksessa. Diagnoosimekaanikot työskentelevät autokorjaamoissa.

Koulutus soveltuu sinulle

Diagnoosimekaanikon työ edellyttää halua tehdä töitä käsillä ja laitteilla, asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitojen hallintaa, itsenäistä työotetta ja ongelmien ratkaisukykyä. Työssä pitää toimia huolellisesti ja ottaa huomioon työturvallisuus, ympäristömääräykset, ohjeistukset ja työympäristön vaatimukset. Tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

 • asiakaspalvelutaito
 • looginen ajattelu
 • oma-aloitteisuus
 • yhteistyötaidot
 • ympäristömyönteinen toiminta
 • yrittäjyyshenkisyys

  Näin haet

  Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely. Voit hakea yhteishaussa, jos sinulla ei ole Suomessa tai ulkomailla perusopetuksen jälkeen suoritettua koko tutkintoa (ammatillinen tutkinto, lukion päättötodistus, korkeakoulututkinto).

  Hakuaika on 20.2. – 19.3.2024. Ajokinkujan ajoneuvoalan perustutkinnon hakulomake täytetään Opintopolku.fi -osoitteessa.

  Tutustu ammatillisen koulutuksen yhteishakuun Tredun nettisivuilla tai Opintopolussa.

  Huomaathan, että et voi hakea opiskelemaan suoraan tiettyä osaamisalaa ja tutkintonimikettä, esim. autokorimekaanikko, vaan haku tapahtuu ajoneuvoalan perustutkintoon, Ajokinkujan toimipisteeseen. Toiveen osaamisalasta ja tutkintonimikkeestä voi esittää wilma-lomakkeella opiskelupaikkaa vastaanottaessa.

  Jos jollekin osaamisalalle on enemmän hakijoita kuin paikkoja, valinta tehdään yhteishaun pisteiden perusteella.
  Elokuussa 2024 Ajokinkujalla aloittaa kolme ajoneuvotekniikan osaamisalan ryhmää, joista voi valmistua automekaanikoksi, hyötyajoneuvomekaanikoksi tai diagnoosimekaanikoksi ja yksi vauriokorjauksen osaamisalan ryhmä, josta voi valmistua automaalariksi tai autokorimekaanikoksi.

  Ota yhteyttä opinto-ohjaajaan, mikäli sinulla on kesken jääneet opinnot alalta tai olet vaihtamassa oppilaitosta. Opinto-ohjaajan yhteystiedot alla.

  Kysy lisää

  Opinto-ohjaaja

  Ulla Lilja