Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Lähihoitaja

Haluatko tehdä työtä ihmisten parissa ja hankkia ammatin, joka työllistää nyt ja tulevaisuudessa? Hanki ammatillista etumatkaa ja opiskele lähihoitajaksi Tredussa!

Yhteishaku 2024

Hakuaika Yhteishaku on päättynyt.

Hae koulutukseen Opintopolussa
Hakuaika
Yhteishaku on päättynyt.
Kenelle
Peruskoulu
Toteutustapa
Päiväopetus
Toimipiste
Tampere Santalahdentie
Opinnot alkavat
05.08.2024
Hinta
Maksuton

Mitä koulutus sisältää?

Opiskelu on päätoimista ja tapahtuu lähiopetuksena, etäopetuksena ja työpaikoilla tapahtuvana oppimisena. Opinnot kestävät noin 3 vuotta.

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Koulutus toteutetaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.  

Pakolliset tutkinnon osat 55 osp:

  • Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osp
  • Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 25 osp
  • Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella 10 osp

Pakollisten tutkinnon osien jälkeen siirrytään osaamisalaopintoihin. Osaamisalaopintoihin hakeudutaan opintojen aikana. Opiskelijat valitaan osaamisalalle motivaation, opiskelumenestyksen ja haastattelun perusteella. 

Tarjolla olevat osaamisalat Tredu Santalahdentiellä: 

  • Ikääntyneiden hoito ja kuntoutus
  • Lasten ja nuorten kasvatus ja hoito
  • Mielenterveys- ja päihdetyö
  • Sairaanhoito
  • Suunhoito
  • Vammaistyö

Ammatillisiin tutkinnon osiin sisältyy osaamisalasta riippuen valinnainen tutkinnon osa tai tutkinnon osia 15–30 osp. Tredussa on tarjolla laaja valikoima valinnaisia tutkinnon osia.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp: 

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Lisätietoa tutkinnon perusteista löydät täältä.

Miten voin erikoistua?

  • Ikääntyneiden hoidossa ja kuntouttamistyössä keskiössä on asiakkaan hyvinvointi ja toimintakyvyn ylläpito. Ikääntyneiden hoidon ja kuntoutumiseen erikoistunut lähihoitaja ohjaa ikääntyneitä voimavaralähtöisesti ja osallistaen. Hän osallistuu hoitoon ja kuntoutukseen avopalveluissa ja palveluasumisen yksiköissä. Ikääntyneiden hoidon ja kuntouttamisen työpaikkoja ovat esimerkiksi asumisyksiköt, päivä- ja palvelukeskukset, kotihoito, vanhainkodit, terveyskeskusten vuodeosastot ja sairaalat. Lähihoitajan työpaikka voi löytyä myös järjestöjen ja yhdistysten parista.

  • Lasten ja nuorten kasvatukseen ja hoitoon erikoistunut lähihoitaja on perehtynyt eri- ikäisten lasten ja nuorten hoitoon, kasvatukseen ja kuntoutukseen. Hän suunnittelee, toteuttaa ja arvioi asiakas- ja perhekeskeistä hoitoa ja kasvatusta. Lähihoitaja huolehtii lasten perushoidosta ja varhaiskasvatuksesta sekä hoitaa sairaita ja erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria. Lapsiin ja nuoriin erikoistunut lähihoitaja edistää asiakkaidensa sekä näiden perheiden terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta sekä tunnistaa näihin liittyviä uhkatekijöitä. Lapsiin ja nuoriin erikoistuneiden lähihoitajien työpaikkoja ovat esimerkiksi päivähoito, koulu, kotihoito, perhetyö ja lastensuojelu.

  • Mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistunut lähihoitaja tekee ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa työtä mielenterveydeltään järkkyneiden, päihteiden käyttäjien, sekä heidän läheistensä kanssa. Työssään lähihoitaja edistää asiakkaan toimintakykyä ja arjesta selviytymistä. Mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitajien työpaikkoja ovat esimerkiksi matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdehuollon yksiköt, päivätoimintakeskukset, hoito- ja kuntoutumisyksiköt sekä sairaalat.

  • Sairaanhoitoon erikoistuneen lähihoitajan työn pohjana on asiakkaan terveyden edistäminen. Hän suunnittelee, toteuttaa ja arvioi hoitoa ja huolenpitoa moniammatillisessa tiimissä. Lähihoitajan työhön kuuluu perushoito, lääkehoito, ensiapu ja huolenpidon tehtäviä. Sairaanhoitoon erikoistuneiden lähihoitajien työpaikkoja ovat esimerkiksi kotihoito, palveluasumisyksiköt, sairaalat, terveyskeskukset ja vanhainkodit.

  • Suunhoitoon erikoistunut lähihoitaja edistää suun ja hampaiden terveyttä. Hän osallistuu suun sairauksien tutkimukseen ja hoitoon yhteistyössä hammaslääkärien ja suuhygienistien kanssa. Suunhoidon lähihoitaja vastaa myös potilas- ja työturvallisuudesta, valmistelee potilaan hoitoa varten ja huolehtii vastaanotosta sekä ohjaa asiakkaita suun terveyden edistämisessä ja sairauksien ehkäisemisessä. Suunhoitoon erikoistuneen lähihoitajan työpaikkoja ovat esimerkiksi yksityiset ja kunnalliset hammashoitolat, sairaalat ja laitokset.

  • Vammaistyöhön erikoistunut lähihoitaja suunnittelee, toteuttaa ja arvioi moniammatillisessa yhteistyössä eri-ikäisten ja eri tavalla vammautuneiden asiakkaiden yksilöllistä hoitoa, kasvatusta ja kuntoutusta. Hän tukee ja vahvistaa asiakkaan toimintakykyä ja itsenäistä selviytymistä eri elämäntilanteissa. Hän myös edistää työssään asiakkaiden terveyttä ja hyvinvointia. Lähihoitaja osaa käyttää erilaisia kommunikointimenetelmiä ja ohjata asiakasta. Vammaistyön työpaikkoja ovat esimerkiksi palvelutalot, asumisyksiköt, päivähoito, erityiskoulut, työ- ja toimintakeskukset sekä perhekodit.

Koulutus soveltuu sinulle

Yhteishaussa hakevat pääasiassa keväällä 2024 perusopetuksen päättävät nuoret. Hakukelpoisia ovat myös henkilöt, joilla ei ole aikaisempaa perusopetuksen jälkeistä tutkintoa. Jos äidinkielesi ei ole suomi, tulee sinulla olla kielitaitotaso B1.1.

Sinulla tulee olla soveltuva terveys sosiaali- ja terveysalalla opiskeluun ja työskentelyyn.
Katso lisätietoa terveydellisistä vaatimuksista sosiaali- ja terveysalalla:
Hakijan terveys ja toimintakyky – Opintopolku Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa koskevat SORA-säädökset

SORA-säädökset koskevat tutkintoja, joissa koulutukseen ja ammatissa toimimiseen sisältyy alaikäisten turvallisuutta, potilasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. Katso lisätietoa SORA-säädöksistä.

Kaksoistutkinto

Tredussa on mahdollista opiskella ammatillisen perustutkinnon lisäksi myös lukio-opintoja. Voit yhdistää kevään 2024 yhteishaussa lukio-opinnot Santalahdentien toimipisteessä sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon kaikkiin Tredussa tarjolla oleviin osaamisaloihin. Lukio-opinnot tukevat hyvin jatko-opinnoissa tarvittavia opiskeluvalmiuksia. Katso lisätietoa kaksoistutkinnosta.

Yrittäjyyspolku

Voit opiskella Santalahdentien toimipisteessä lähihoitajaksi myös yrittäjyyspolulla ja hankkia samalla yrittäjyysvalmiuksia ja vahvistaa omaa osaamistasi yrittäjyydestä. Kiinnostus yrittäjäpainotteiseen polkuun kysytään opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä. Yrittäjyyspolun osaamisalavaihtoehtoina ovat ikääntyvien hoito ja kuntoutuminen tai lasten ja nuorten kasvatus ja hoito.

Videolla kerrtoaan Tredun sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyspolusta. Ohita video

Näin haet

Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely. Voit hakea yhteishaussa, jos sinulla ei ole Suomessa tai ulkomailla perusopetuksen jälkeen suoritettua koko tutkintoa (ammatillinen tutkinto, lukion päättötodistus, korkeakoulututkinto). Katso lisätietoa yhteishaun valintaperusteista Opintopolku.fi -osoitteessa.

Hakuaika on 20.2. – 19.3.2024. Hakulomake täytetään Opintopolku.fi -osoitteessa.

Tutustu ammatillisen koulutuksen yhteishakuun Tredun nettisivuilla tai Opintopolussa.

Ota yhteyttä opinto-ohjaajaan, mikäli sinulla on kesken jääneet opinnot alalta tai olet vaihtamassa oppilaitosta. Opinto-ohjaajan yhteystiedot alla.

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja

Minna Luoma

Opinto-ohjaaja

Virpi Salminen

Opinto-ohjaaja

Minna Arvonen

Opinto-ohjaaja

Tuija Kähkönen

Opinto-ohjaaja

Erja Kurri

TreduNavi hakupalvelu
sähköposti tredu.haku@tampere.fi
puhelin 040 170 5649
avoinna ma 9-15, ti 12-15, ke-pe 9-15