Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Lähihoitajakoulutus maahanmuuttajille

Haluatko tehdä työtä ihmisten parissa ja hankkia ammatin, joka työllistää nyt ja tulevaisuudessa? Hanki ammatillista etumatkaa ja opiskele lähihoitajaksi Tredussa!

Hakuaika
Hakuaika on päättynyt
Kenelle
Peruskoulu
Toteutustapa
Monimuoto, Päiväopetus
Toimipiste
Tampere Santalahdentie
Opinnot alkavat
15.02.2024

Mitä koulutus sisältää?

Maahanmuuttajien lähihoitajakoulutuksen aikana suoritat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ja sinusta tulee lähihoitaja. Koulutus on tarkoitettu opiskelijoille, joiden äidinkieli ei ole suomi. Opiskelu vaatii, että osaat jo jonkin verran suomen kieltä. Suomen kielen osaamisesi arvioidaan kielikokeessa.

Lähihoitaja tekee hoitotyötä sosiaali- ja terveysalalla. Lähihoitaja kohtaa työssään erilaisia asiakkaita ja hän työskentelee eri sukupuolta olevien asiakkaiden kanssa. Lähihoitajan työpaikkoja ovat esimerkiksi asumisyksiköt, palvelukeskukset, kotihoito, vanhainkodit, terveyskeskusten vuodeosastot ja sairaalat. Lähihoitajan työpaikka voi löytyä myös järjestöjen ja yhdistysten parista.

Opiskelu on päätoimista ja tapahtuu pääosin lähiopetuksena ja oppimisena työpaikoilla. Opiskelujen aikana opiskellaan suomen kieltä ja harjoitellaan ammattisanastoa. Osaamisalana on vanhustyö eli ikääntyneiden hoito ja kuntoutus. Koulutus kestää noin 2 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).  

Pakolliset tutkinnon osat 55 osp:

  • Kasvun ja osallisuuden edistäminen 25 osp
  • Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 30 osp

Pakollisten tutkinnon osien jälkeen siirrytään osaamisalaopintoihin. Tässä koulutuksessa voit valita osaamisalaksi:

  • Ikääntyvien hoito ja kuntoutus 75 osp

Ammatillisiin tutkinnon osiin sisältyy myös 15 osp valinnainen tutkinnon osa.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp: 

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Miten voin erikoistua?

  • Ikääntyvien hoidossa ja kuntouttamistyössä keskiössä on asiakkaan hyvinvointi ja toimintakyvyn ylläpito. Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumiseen erikoistunut lähihoitaja ohjaa ikääntyneitä voimavaralähtöisesti ja osallistaen. Hän osallistuu hoitoon ja kuntoutukseen avopalveluissa ja palveluasumisen yksiköissä. Ikääntyvien hoidon ja kuntouttamisen työpaikkoja ovat esimerkiksi asumisyksiköt, päivä- ja palvelukeskukset, kotihoito, vanhainkodit, terveyskeskusten vuodeosastot ja sairaalat. Lähihoitajan työpaikka voi löytyä myös järjestöjen ja yhdistysten parista.

Koulutus soveltuu sinulle

Kun olet suorittanut peruskoulun tai sinulla on vastaavat tiedot ja taidot. Sinulla tulee olla kielitaitotaso A1.3.

Sinulla tulee olla soveltuva terveys sosiaali- ja terveysalalla opiskeluun ja työskentelyyn.
Katso lisätietoa terveydellisistä vaatimuksista sosiaali- ja terveysalalla:
Hakijan terveys ja toimintakyky – Opintopolku Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa koskevat SORA-säädökset

SORA-säädökset koskevat tutkintoja, joissa koulutukseen ja ammatissa toimimiseen sisältyy alaikäisten turvallisuutta, potilasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. Katso lisätietoa SORA-säädöksistä.

Näin haet

Hakujaksot 18.9. – 11.10.2023 ja 16.10.-1.11.2023. Hakuaika alkaa ja päättyy klo 12.00.

Hae koulutukseen Opintopolussa. Kun olet täyttänyt hakemuksen, saat vahvistuksen sähköpostiisi. Jos hakuun liittyy haastattelu tai pääsy- ja soveltuvuuskoe, sinuun ollaan yhteydessä sähköpostilla tai puhelimella viimeistään viikon kuluttua hakuajan päättymisestä.

Testaamme suomen kielen taidon hakijoilta, joiden äidinkieli ei ole suomi ja joilla ei ole todistusta koulutukseen riittävästä suomen kielen taidosta. Jos et osallistu kielikokeeseen, hakemuksesi peruuntuu. Lue lisää kielitasovaatimuksista ja kielikokeista täällä.

Pääsykoe

Koulutukseen hakeutuville järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskoe, jonka tavoitteena on mitata hakijoiden valmiuksia opiskella ja toimia sosiaali- ja terveysalalla. Koe mittaa hakijan motivaatiota, alalle sopivuutta, sosiaalisia taitoja ja psyykkistä toimintakykyä.  

Kokeessa mitataan myös oppimisvalmiuksia. Koe on hakijalle maksuton. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi (voimassa olevat ajokortit, passi, henkilötodistus). Pääsy- ja soveltuvuuskoe koostuu kirjallisista osuuksista ja psykologin haastattelusta. Hakija saa sähköpostilla kutsun, jossa on tarkemmat ohjeet kokeeseen. Pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hakija voi saada 0–10 pistettä. Koulutukseen ei voi tulla valituksi ilman kokeeseen osallistumista tai jos saa kokeesta 0 pistettä. Jos et osallistu pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, hakemuksesi peruuntuu. Opiskelijavalintapäätös tehdään, kun tarvittavat tiedot opiskelijavalinnan tekemiseen on käytettävissä. Saat valintapäätöksen sähköpostiisi.

Kysy lisää


TreduNavi hakupalvelu
sähköposti tredu.haku@tampere.fi
puhelin 040 170 5649
avoinna ma 9-15, ti 12-15, ke-pe 9-15

Koulutussuunnittelija Marina Leino
sähköposti marina.leino@tampere.fi
puhelin 040 711 5414