Metsäalan perustutkinto

Metsäkoneenkuljettaja

Astu rohkeasti metsäkonealan huippuosaajien joukkoon! Metsäkoneenkuljettajana käytät reteesti suuria, huipputeknisiä koneita. Olet reilusti uusimman koneteknologian kärjessä.

Seuraava aloitus maaliskuussa 2024

Hakuaika
Hakuaika 6.11.–31.12.2023
Kenelle
Lukio tai ammatillinen perustutkinto
Toteutustapa
Iltaopetus, Oppisopimus, Päiväopetus
Toimipiste
Ylöjärvi Kuru | Metsätie
Opinnot alkavat
Seuraava aloitus maaliskuussa 2024
Hinta
Materiaalimaksu 220 €

Mitä koulutus sisältää?

Metsäalan koulutus on sinulle nopea tie työhön. Metsäkoneenkuljettaja työskentelee joko puutavaran hakkuu- tai ajokoneella. Hän osaa käyttää, kuljettaa ja huoltaa metsäkoneita kuten metsätraktoreita, hakkuukoneita tai puutavara-autoja. Hakkuukoneenkuljettajan tehtäviin kuuluu koneellinen puunkorjuu hakkuutyömaalla. Puunkorjuun työvaiheisiin kuuluu puunkaato, puiden karsiminen ja katkominen. Ajokoneenkuljettaja puolestaan vastaa puiden kuljettamisesta metsästä tienvarteen odottamaan jatkokuljetusta.

Metsäkoneenkuljettaja voi työskennellä metsäkonealan yrityksissä, huolto- ja korjaamoyrityksissä, koneiden valmistus- ja myyntiorganisaatioissa tai perustaa oman yrityksen. Suomalainen metsäkoneenkuljettaja on haluttu myös ulkomailla.

Koko tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Lue lisää tutkinnon perusteista Opintopolussa. Voit suorittaa myös tutkinnon osia.

Metsäkoneenkuljettaja viihtyy luonnossa ja ison työkoneen ohjaamossa.

Työ on itsenäistä, mutta alalla tarvitaan myös asiakaspalvelu- ja tiimityöosaamista. Metsäkoneenkuljettajan vastuullinen työ edellyttää hyvää havainnointi- ja päätöksentekokykyä sekä luonnon tuntemusta. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • kiinnostus metsään, koneisiin ja tekniikkaan
  • kyky tarttua töihin ja tehdä nopeita päätöksiä
  • tarkkuus
  • vastuullisuus
  • atk-taidot

Opiskelujen toteutus

Koulutus toteutetaan tutkinnon osittain. Opintojen etenemistä seurataan tutkinnonosittain. Opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti. Suorittaessasi koko tutkinnon opiskeluaika noin 2 vuotta.

Opiskelu toteutetaan Metsätien toimipisteessä Ylöjärven Kurussa. Metsätyömailla tapahtuva opetus toteutetaan aamu- ja iltavuoroissa eri puolilla Pirkanmaata.

Sinulla on mahdollisuus suorittaa opintojesi aikana kuorma-auton ajokortti (C-kortti) sekä kuljetusalan perustason ammattipätevyys. C-ajokortista maksat vain viranomaismaksut (noin 400 euroa). Ammattipätevyysopinnot suoritettuasi voit tehdä metsäkoneyrityksen koneiden siirtoja ja toimia kuorma-autonkuljettajana.

Käytämme opinnoissa monipuolisia opetusmenetelmiä ja hyödynnämme uusinta teknologiaa. Metsäkoneen käyttöä opetellaan aluksi metsäkonesimulaattorin avulla, jonka jälkeen pääset oikean koneen puikkoihin. Opetuksessa hyödynnetään konedatan seurantajärjestelmiä ja kuljettajaa opastavaa tekniikkaa mm. JDLink & Timbermatic Maps, Komatsu MaxiFleet & MaxiVision sekä Ponsse Manager ohjelmistoja.

Koulutus soveltuu sinulle

  • Kun sinulla on lukion päättötodistus tai olet suorittanut toisen ammatillisen tutkinnon.
  • Kun sinulla on alalle soveltuva terveys. Tutustu alan terveysvaatimuksiin: Hakijan terveys ja toimintakyky – Opintopolku
  • Jos äidinkielesi ei ole suomi, tulee sinulla olla kielitaitotaso B1.1
  • Kun sinulla on voimassa oleva B-luokan ajo-oikeus
  • Kun omaat nopean päätöksenteko- ja keskittymiskyvyn ja sinulla on hyvä käden ja silmän koordinaatio

Videolla voit tutustua Tredun metsäkoneenkuljettajakoulutukseen

Tutustu Tredun metsäkoneenkuljettajakoulutukseen -video. Ohita video

Näin haet

Hae koulutukseen Opintopolussa. Kun olet täyttänyt hakemuksen, saat vahvistuksen sähköpostiisi. Opinto-ohjaajamme on yhteydessä sinuun sähköpostilla tai puhelimella kolmen viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä.

Testaamme suomen kielen taidon hakijoilta, joiden äidinkieli ei ole suomi ja joilla ei ole todistusta koulutukseen riittävästä suomen kielen taidosta. Jos et osallistu kielikokeeseen, hakemuksesi peruuntuu. Lue lisää kielitasovaatimuksista ja kielikokeista täällä.

Koulutukseen järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskokeet.

Tredun Metsätien toimipisteessä on opiskelija-asuntola. Asuntolapaikkaa voi hakea opiskelupaikan saamisen jälkeen.

Oppisopimus

Kun koulutus suoritetaan oppisopimuksella, suurin osa opiskelusta ja oppimisesta tapahtuu opiskelijan omalla työpaikalla. Tällöin opiskelija sopii työnantajansa kanssa oppisopimuskoulutuksen aloittamisesta tai hankkii itse koulutukseen soveltuvan työpaikan.

Ota yhteyttä alakohtaiseen koulutustarkastajaan ennen ilmoittautumista.

Täytä ilmoittautumislomake sen jälkeen täällä:
Ilmoittautumislomake oppisopimuskoulutukseen

Ilmoittautumislomake yrittäjän oppisopimuskoulutukseen

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja
Mervi Putkonen
puhelin 050 359 2632
sähköposti Mervi.Putkonen@tampere.fi

Koneellisen puunkorjuun tiimivastaava
Tuomo Kivimäki
puhelin 040 806 4711
sähköposti Tuomo.Kivimaki@tampere.fi

TreduNavi hakupalvelu
sähköposti tredu.haku@tampere.fi
puhelin 040 170 5649
sivurakennus
Sammonkatu 45
33540 Tampere
avoinna ma 9-15, ti 12-15, ke-pe 9-15

Oppisopimuskoulutus
Koulutustarkastaja
Mikko Heikkinen
puhelin 040 711 5347
sähköposti Mikko.S.Heikkinen@tampere.fi