Tampereen seudun ammattiopiston järjestyssäännöt (voimaan 1.8.2025)
- Johdanto
Järjestyssääntöjen tarkoituksena on turvata Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opiskelijoille, henkilöstölle
ja vierailijoille turvalliset ja viihtyisät opiskelu- ja työskentelyolosuhteet, taata jokaiselle työrauha
sekä yhdenvertainen ja oikeudenmukainen kohtelu.
Järjestyssäännöt perustuvat lakeihin ja asetuksiin, mm. ammatillisesta koulutuksesta annettuun lakiin
(531/2017), ammatillisesta koulutuksesta annettuun asetukseen (673/2017), tutkintokoulutukseen valmentavasta
koulutuksesta annettuun lakiin (1215/2020), oppivelvollisuuslakiin (1214/2020), perusopetuslakiin
(628/1998), järjestyslakiin (612/2003) ja työturvallisuuslakiin (738/2002). Ammatillisen koulutuksen laissa
määrättynä ammatillisen koulutuksen toiminnasta vastaavana rehtorina Tredussa toimii johtaja, ammatillinen
koulutus.
Järjestyssääntöjä täydentää Tredun lakisääteinen ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 80 §:n 3 momentin
mukainen suunnitelma kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista. Lisäksi
Tredulla on erillinen opiskeluhuoltosuunnitelma, päihteettömyyssuunnitelma, kriisitoiminnan toimintaohje
sekä toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Suunnitelmiin ja ohjeisiin voi tutustua
Tredun verkkosivuilla, Wilmassa tai Tredun sisäisillä julkaisualustoilla.
-
Järjestyssäännöt ovat voimassa Tredun kampusten alueilla sekä muissa oppimisympäristöissä ja opiskeluun liittyvissä tilanteissa, joissa opiskelijat edustavat oppilaitosta. Järjestyssäännöt koskevat soveltuvin osin myös Tredun kampusten alueilla vierailevia henkilöitä.
Työelämässä tapahtuvan oppimisen aikana noudetaan lisäksi työpaikan sääntöjä. Tredun toiminnassa noudatetaan lakeja ja asetuksia sekä Tampereen kaupungin sääntöjä ja ohjeita.
-
Tredun kampusten alueilla noudatetaan yleisesti hyväksyttyjä käyttäytymistapoja ja naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annettua lakia (609/1986) sekä yhdenvertaisuuslakia (1325/2014).
Tredun tilat sisällä ja ulkona pidetään siisteinä. Myös kampusten välitön lähiympäristö tulee pitää siistinä. Tredun tiloissa ammatillisen koulutuksen toimintaan liittymättömän materiaalin esittäminen ja levittäminen edellyttää kampusvastaavan lupaa.
Oppilaitoksen alueella liikutaan asiaankuuluvaa varovaisuutta noudattaen. Tarpeeton ajelu oppilaitoksen alueella on kielletty. Kulkuvälineet jätetään niille varatuille paikoille ja pelastustiet pidetään ajokelpoisina ja esteettöminä.
Tredussa järjestettävän koulutuksen julkisuutta voidaan rajoittaa perustellusta syystä kuten esimerkiksi työturvallisuuden takaamiseksi. Työpaikalla järjestettävä koulutus ei ole julkista, joten opiskelija ei saa tuoda työpaikalle käytännön oppimistilanteisiin ulkopuolisia henkilöitä ilman lupaa.
Tredun kampusten alueilla ja oppimisympäristöissä oleskelevan tulee tarvittaessa osoittaa opiskeluoikeutensa tai asiointinsa tarkoitus.
-
Tredun opiskelijoilla ja henkilöstöllä sekä muilla tiloissa toimivilla on oikeus turvalliseen työ- ja opiskeluympäristöön. Kiusaaminen, syrjintä, häirintä ja väkivalta on kielletty.
Ammatillisen koulutuksen opettajan tai rehtorin tulee ilmoittaa tietoonsa tulleesta oppimisympäristössä tai koulumatkalla tapahtuneesta ammatillisen koulutuksen opiskelijan häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan opiskelijan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle.
Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti. Opiskelijan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden opiskelijoiden, oppilaitosyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä.
Opiskelijan on noudatettava järjestyssääntöjä sekä opiskelu- ja työrauhan ylläpitoon, työturvallisuuteen ja käyttäytymiseen liittyviä ohjeita ja määräyksiä. Kaikissa ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöissä on noudatettava alan ja työpaikan työturvallisuusmääräyksiä ja -ohjeita.
Opiskelijan tulee noudattaa työjärjestyksen mukaisia opiskeluaikoja sekä ilmoittaa aina poissaoloista opettajalle. Ammatillisen koulutuksen opiskelija tulee noudattaa työpaikalla järjestettävän koulutuksen aikana työpaikalla sovittuja työaikoja ja sääntöjä sekä ilmoittaa poissaolostaan välittömästi työpaikan sovitulle vastuuhenkilölle
ja ohjaavalle opettajalle.Opiskelijan on varauduttava oppimistilanteisiin asianmukaisin välinein ja varustein. Oppimistilanteissa on käytettävä ohjeiden mukaisesti henkilönsuojaimia ja muita työturvallisuuden edellyttämiä varusteita ja asianmukaista vaatetusta. Tarvittavat suojavälineet on pidettävä käyttökuntoisina. Turvallisuuteen liittyvistä puutteista on ilmoitettava viipymättä vastuuhenkilölle. Mikäli opiskelija ei ohjeista huolimatta suostu käyttämään suojavälineitä tai työssä tarvittavia varusteita, hänen työskentelynsä on estettävä, mikäli tilanteessa on mahdollista altistua tapaturmalle.
Oppilaitokseen ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta tai joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen, ja jonka hallussa pidolle ei ole hyväksyttävää syytä. Tarvittaessa asiasta tehdään ilmoitus poliisille.
Mikäli opiskelija poistuu luvatta oppimisympäristöstä, ei hänen opiskeluunsa liittyvä vakuutusturva ole tämän poistumisen aikana voimassa.
4.1. Toimenpiteet ammatillisen koulutuksen turvallisen opiskeluympäristön turvaamiseksi
Opettajalla ja rehtorilla on oikeus määrätä häiritsevä, väkivaltaisesti tai uhkaavasti käyttäytyvä tai toisen henkeä tai terveyttä vaarantava ammatillisen koulutuksen opiskelija poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta opetustilasta tai koulutuksen järjestäjän järjestämästä tilaisuudesta. Jos
opiskelija ei noudata poistumismääräystä, rehtorilla ja opettajalla on oikeus poistaa opiskelija oppimistiloista tai Tredun järjestämästä tilaisuudesta. Jos poistettava opiskelija koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää sellaisia opiskelijan poistamiseksi tarpeellisia voimakeinoja,
joita voidaan pitää puolustettavina opiskelijan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen.Ammatillisen koulutuksen opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään kolmen työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan taikka oppilaitoksessa tai muussa opetustilassa työskentelevän turvallisuus kärsii opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti opiskelijan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi.
Rehtorilla tai opettajalla on yhdessä tai erikseen oikeus työpäivän aikana ottaa haltuunsa ammatillisen koulutuksen opiskelijalta 80 §:n 2 momentissa tarkoitettu kielletty esine tai aine (ei koske työvoimakoulutusta).Tarvittaessa asiasta tehdään ilmoitus poliisille. Mikäli esinettä tai ainetta hallussaan pitävä opiskelija koettaa vastarintaa tekemällä välttää haltuun ottamisen, rehtorilla tai opettajalla on oikeus käyttää sellaisia esineen tai aineen haltuun ottamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina opiskelijan
ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen.Rehtorilla ja opettajalla on työpäivän aikana oikeus tarkastaa ammatillisen koulutuksen opiskelijan mukana olevat tavarat, opiskelijan hallinnassa olevat oppilaitoksen säilytystilat ja päällisin puolin hänen vaatteensa, jos on ilmeistä, että opiskelijan hallussa on ammatillisesta koulutuksesta annetun laissa tarkoitettu kielletty esine tai aine, ja mikäli opiskelija pyynnöstä huolimatta kieltäytyy niitä luovuttamasta tai ei luotettavasti
osoita, ettei hänen hallussaan niitä ole. Opiskelijalle ilmoitetaan ennen tarkastusta tarkastuksen syy. Tarkastaja on opiskelijan kanssa samaa sukupuolta ja läsnä on tarkastajan lisäksi toinen täysi-ikäinen oppilaitoksen henkilökuntaan kuuluva. Tarkastuksen suorittamistavasta voidaan poiketa, jos se on asian kiireellinen luonne huomioon ottaen turvallisuuden kannalta ehdottoman välttämätöntä. -
Opetuksessa tarvittavia tarvikkeita ja välineitä on käsiteltävä huolellisesti ja ohjeiden mukaisesti. Jos opiskelija vahingoittaa tai kadottaa Tredun omaisuutta, hänen tulee ilmoittaa siitä heti opettajalle. Vahingon aiheuttaja on korvausvelvollinen aiheuttamastaan vahingosta vahingonkorvauslain (412/74) mukaan.
Tredun omaisuuden lainaamiseen on saatava aina lupa asianomaisesta omaisuudesta vastaavalta henkilöltä.
Tredun tiloissa säilytetään ainoastaan oppilaitoksen toimintaan liittyviä materiaaleja ja välineitä. Tredu ei vastaa opiskelijoiden, henkilökunnan tai muiden tiloissa vierailevien henkilökohtaisten tavaroiden säilytyksestä eikä niille tapahtuvista vahingoista.
-
Työvälineitä ja mobiililaitteita käytetään oppimistilanteissa vain opiskelutarkoituksiin. Opiskelijan on noudatettava Tredun ja Tampereen lukioiden tietojärjestelmien ja tietoliikenneverkon käyttösääntöjä sekä erillisiä tietoturva- ja tietosuojaohjeita.
Oppitunnin aikana puhelinta tai muuta mobiililaitetta saa käyttää ainoastaan oppimistarkoitukseen. Kuvien, videoiden tai tallenteiden levittäminen ja julkaiseminen ilman kuvattavan suostumusta on kielletty.
Puhelimen ja muun mobiililaitteen käyttö hätätilanteessa on aina sallittua opiskelijoille sekä henkilökunnalle.
6.1. Aikuisten perusopetuksen opiskelijoiden puhelimien ja mobiililaitteiden käyttö
Aikuisten perusopetuksen opiskelija ei saa käyttää oppitunnin aikana puhelinta tai muuta mobiililaitetta lukuun ottamatta niiden käyttöä opettajan luvalla oppimistarkoitukseen taikka rehtorin tai opettajan luvalla henkilökohtaiseen terveydenhoitoon taikka perusopetuslain 31 §:ssä tarkoitettuna apuvälineenä. Mikäli
opiskelijalla ei ole lupaa puhelimen tai muun mobiililaitteen käyttöön, tulee opiskelijan säilyttää laitteita esimerkiksi laukussaan tai muussa vastaavassa paikassa. Koulupäivän opetuksettomana aikana opiskelija voi käyttää puhelinta ja mobiililaitteita ottaen huomioon Tredun järjestyssäännöt puhelimien ja mobiililaitteiden käytön osalta. -
Päihteiden hallussapito ja käyttäminen sekä päihtyneenä oleminen oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä sekä Tredun järjestämissä tilaisuuksissa on kielletty.
Tupakkalakia sovelletaan kaikkiin Tredun alueella ja oppimisympäristöissä opiskeleviin, työntekijöihin sekä vieraileviin henkilöihin. Tupakkatuotteiden eli savukkeiden, sikarien, nikotiinia sisältävien ja sisältämättömien sähkösavukkeiden, nuuskan ja nikotiinipussien käyttö on kielletty oppilaitosten sisä- ja ulkotiloissa sekä Tredun opiskelija-asuntolassa ja sen käytössä olevilla ulkoalueilla. Tupakkalaki kieltää 118 §:ssä myös alle 18-vuotiaalta henkilöltä tupakkatuotteen hallussapidon. Lisäksi tupakkalain 53 §:n mukaan on kiellettyä myydä, muutoin luovuttaa tai välittää tupakkatuotteita alle 18-vuotiaalle. Lisäksi kiellettyä on elinkeinotoiminnassa myydä tai muutoin luovuttaa tupakan vastikkeita, tupakointivälineitä ja sähkösavukkeita alle 18- vuotiaalle.Tupakkalain valvonta kuuluu Tredun henkilökunnalle. Mikäli opiskelija käyttää tupakkatuotteita Tredun alueella tai oppimisympäristöissä, henkilökuntaan kuuluva ilmoittaa ao. opiskelijalle, että tupakointikiellosta, alle 18-vuotiaiden hallussapidon kiellosta ja toistuvasta tupakointirikkomuksesta seuraa kirjaus Wilmaan ja ilmoitus huoltajalle. Mikäli opiskelija rikkoo uudelleen tupakointikieltoa, annetaan hänelle kirjallinen huomautus ja ilmoitetaan tästä myös huoltajalle. Mikäli opiskelija kirjallisesta huomautuksesta huolimatta rikkoo uudelleen tupakointikieltoa, hänelle annetaan ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 85 §:n perusteella kirjallinen varoitus järjestyssääntörikkomuksesta sekä ilmoitetaan tästä huoltajalle.
Tupakkalain rikkomisesta voidaan ilmoittaa myös poliisille, mikä voi johtaa sakkorangaistukseen tupakointirikkomuksesta.
Uhkapelien pelaaminen Tredun tiloissa ja oppitunneilla, käytännön tehtävissä oppilaitoksessa, työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä sekä Tredun järjestämissä tilaisuuksissa on kielletty.
-
Seuraamukset rikkomuksista järjestyssääntöjen noudattamatta jättämisestä perustuvat ammatillisesta koulutuksesta (531/2017) annettuun lakiin sekä aikuisten perusopetuksen opiskelijoiden osalta perusopetuslakiin (628/1998).
Seuraamuksia ovat häiritsevän tai turvallisuutta vaarantavan opiskelijan poistaminen, kirjallinen varoitus, opetukseen osallistumisen epääminen enintään kolmeksi päiväksi ja määräaikainen erottaminen. Menettelytavat on kuvattu Tredun suunnitelmassa kurinpitokeinojen käytöstä ja menettelytavoista. Tupakkalain rikkomisesta säädetään tupakkalaissa (549/2016).
-
Tredun Metsätien asuntolan järjestyssäännöt täydentävät Tredun järjestyssääntöjä. Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 103 §:n 1 momentin mukaan asuntolan järjestyssäännöissä voidaan antaa asuntolan turvallisuuden ja viihtyisyyden kannalta tarpeellisia määräyksiä käytännön järjestelyistä ja asianmukaisesta käyttäytymisestä sekä momentissa tarkemmin säädetyistä asioista tarkempia määräyksiä. Asuntolassa asuvan opiskelijan tulee noudattaa sekä Tredun järjestyssääntöjä, että asuntolan järjestyssääntöjä, jotka lainsäädännön ohella määräävät opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet.
Asuntolassa asuvan opiskelijan seuraamukset rikkomuksista perustuvat ammatillisesta koulutuksesta annettuun lakiin, jossa on säädetty kurinpidosta asuntolassa 86 §:ssä (531/2017)
Tredun Kiusaamiseen puuttumisen malli
Tredun kiusaamiseen puuttumisen malli tarjoaa selkeät ja konkreettiset keinot turvallisen ja yhteisöllisen oppilaitosarjen rakentamiseen. Malli korostaa ennaltaehkäisyn merkitystä, välitöntä puuttumista sekä yksilöllistä tukea kaikille osapuolille. Jokaisella aikuisella on vastuu toimia – heti ja määrätietoisesti.
-
- Luodaan turvallinen ilmapiiri, kaikki ovat tervetulleita mukaan
- ”Tervehdi ja huomioi!”
- Rakennetaan ja ylläpidetään yhteishenkeä tutustumalla toisiin opiskelijoihin ja henkilöstöön
- Laaditaan ryhmän omat säännöt ja tehdään Tredun sekä ryhmän säännöt kaikille selviksi
- Erilaisuus on voimavara
- Keskustellaan kiusaamisesta ja sen vaikutuksista
- Minkäänlaista kiusaamista ei sallita
- ”Ei edes läpällä”
- Kiusaamiseen puututaan
- Järjestetään ja osallistutaan yhteisöllisiin tapahtumiin sekä teemapäiviin
- Tilannetta seurataan eri tavoin.
-
- Puolusta kaveria
- Ilmoita kiusaamisesta luotettavalle henkilölle tai tee kiusaamisilmoitus Startti-näkymän, Wilman tai Tuudon kautta.
- Jokaisella aikuisella on velvollisuus puuttua kiusaamiseen aina ja välittömästi
- Asiaa ei vähätellä
- ”Kiusaaminen voi olla rikos, somessakin!”
- Alaikäisen huoltajiin otetaan yhteys
- Kaikkien osapuolten kanssa keskustellaan erikseen ja selvittelyn vaiheet kirjataan Wilmaan
- Tavoitteena on, että kiusaaminen loppuu.
-
- Toimenpiteet ja tuki määräytyvät tapauskohtaisesti
- Yksilöllistä tukea osapuolille antavat tarvittaessa esimerkiksi opettaja, kuraattori, terveydenhoitaja
- Seuraamuksena voi olla esimerkiksi kuuleminen, kirjallinen varoitus, opetuksesta epääminen ja määräaikainen erottaminen
- Mukana tarvittaessa
- Sosiaali- ja kriisipäivystys (Lastensuojeluilmoitus)
- Poliisi (Rikosilmoitus)
- Sovittelutoimisto
- Kolmannen sektorin toimijat.
-
- Wilmaan kirjataan jälkiseurannasta vastaava henkilö ja aikataulu.
- Jälkiseurannan avulla varmistetaan, että kiusaaminen ei jatku.
Malli on toteutettu kolmen projektin yhteistyönä (Ankkuritoiminnasta apua ja tukea II asteelle, Pidetään yhtä sekä Yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistaminen ja kehittäminen) 2024-2025. Projekteja rahoittavat OPH ja OKM.