Romaneille oma kasvatus- ja ohjausalan osatutkinto Treduun

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu järjestää romaneille suunnatun kasvatus- ja ohjausalan osatutkinnon. Opinnot alkavat marraskuussa 2021 Tampereella ja niihin valitaan 15 romania. Infotilaisuus opinnoista järjestetään 27.5.2021 sekä livenä että verkossa.

Osatutkinnon suorittaneilla on mahdollisuus jatkaa suoraan opintojaan ja suorittaa koko perustutkinto. Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon suorittaneet valmistuvat joko lastenohjaajiksi tai nuoriso- ja yhteisöohjaajiksi.

Tredussa kuultiin romaneiden toive

Tampereen romaniyhteisö esitti Tredulle toiveen romanien omasta opintoryhmästä. Erityisesti romaninuoria kiinnosti työ lasten ja nuorten parissa. Viimeksi romaneille on järjestetty oma koulutus Tampereella kymmenen vuotta sitten, mutta tarve koulutukselle on ollut koko ajan olemassa. TamRoma ry:n puheenjohtaja ja lasten ja nuorten erityisohjaajana työskentelevä Keijo Svart arvioi, että Tampereella ja lähikunnissa asuu noin 400 alle 30-vuotiasta romaninuorta.

— Vaikka romaninuorten tilanne on mennyt parempaan suuntaan, liian moni heistä ei pääset tai ei jatka jatko-opintoihin, Svart sanoo.

Svart uskoo, että romaninuorten on helpompi hakeutua opintoihin, joissa heidän opiskeluaan tuetaan eri tavoin.

— Romaninuorilla on halu saada ammatti ja päästä eteenpäin elämässään, Svart toteaa.

Romaniopiskelijat saavat romanitutorin opintojensa tueksi TamRoma ry:stä. Tampereen kaupunki on myöntänyt TamRoma ry:lle nuorisotakuuavustusta romaninuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Neuvontapiste Ohjaamossa on puolestaan aloittanut palveluneuvoja Michelle Kasa, joka auttaa romaninuoria työhön, koulutukseen, raha-asioihin ja arjen hallintaan liittyvissä kysymyksissä.

Koulutusinfo romaneille suunnatusta kasvatus- ja ohjausalan tutkinnosta järjestetään 27.5. klo 13–15 osoitteessa Sammonkatu 45.

LisätietojaLehtori


Mia Palonen

Puhelin:

050 576 1392Tiimiesimies


Ilkka Peltomaa

Teksti:


Hanna Porrassalmi