Taitaja9-kilpailukokonaisuus alkaa vauhdikkaasti paikalliskilpailuista

Taitaja9 on toiminnallinen, hyväntuulinen ja hauska kädentaitokilpailu 7.–9.-luokkalaisille. Vauhdikkaassa, mutta leikkimielisessä kilpailussa tutustutaan eri ammattialoihin. Kisassa tarvitaan monen oppiaineen osaamista, näppäryyttä ja luovuutta. Tredussa paikalliskilpailuja kilpaillaan 1.–2.11. sekä 8.11.

Taitaja9-kilpailu kurkistaa ammatilliseen koulutukseen hauskalla tapaa

Taitaja9-kilpailussa nostetaan esille ammatillisen koulutuksen eri alojen tuntemusta hauskalla ja kätevällä tavalla. Kilpailutehtävät keskittyvät eri opintoaloihin ja tutustuttavat osallistujia eri ammatteihin ja koulutuksiin.

Taitaja9 koostuu kolmesta vaiheesta. Ensimmäisenä kisataan paikalliskilpailuissa, joka on vauhdikas peli- ja ratakilpailu peruskoulun yläkoululaisille. Mikä tahansa pirkanmaalainen yläkoulu voi osallistua paikalliskilpailuun ja samasta koulusta voi osallistua useampia eri joukkueita. Kolmihenkiset joukkueet voivat koostua eri luokkien ja luokka-asteiden oppilaista, mutta joukkueen jäsenten tulee olla samasta koulusta ja luokilta 7–9.

Tredu on järjestänyt paikalliskilpailuja joka vuosi. Tänä vuonna paikan päälle ilmoittautuneet joukkueet kilpailevat Tredun Hepolamminkadun toimipisteen ympäristössä. Kilpailijat on jaettu kolmelle eri päivälle. Joukkue voi osallistua Taitaja9-paikalliskilpailuun myös puhelimella tai tietokoneella etänä Seppo-pelin kautta. Seppo on pelillistämisalusta, jonne voi kuka tahansa rakentaa oppimispelin. Pelaajat kirjautuvat peliin annetulla koodilla.

Paikalliskilpailuja järjestetään vuosittain noin 80 ja niihin osallistuu noin 2 200 yläkoululaista ympäri Suomen. Tredun järjestämiin Taitaja9-paikalliskilpailuihin osallistuu tänä vuonna vajaa 70 joukkuetta.

Pirkanmaan aluevastaava Jussi Janhunen on mielissään kisojen osallistujamäärästä. Janhunen on ollut järjestämässä Taitaja9-kilpailua alueellisesti jo useita vuosia.

– Mukavaa, kun on paljon innokkaita oppilaita mukana. Erityisen hienoa on, että juuri 7.-luokkalaisia on paljon. Kisoissa tutustutaan eri ammattialoihin, joten on tulevaisuuden kannalta hyvä, että ovat jo nyt mukana kisoissa, Janhunen toteaa.

Paikalliskilpailujen voittajat etenevät seuraavaksi aluekilpailuihin

Seuraavana paikalliskilpailujen jälkeen on vuorossa aluekilpailut. Taitaja9-kilpailun järjestämisestä Pirkanmaalla ovat vastuussa aina omalla vuorollaan Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, SASKY koulutuskuntayhtymä tai Valkeakosken ammattiopisto. Aluekilpailut järjestää tällä kertaa Valkeakosken ammattiopisto ja ne kilpaillaan tammikuussa 2024.

Alueen 12 parasta joukkuetta, jotka suoriutuivat parhaiten paikalliskilpailujen osallistujamääriin suhteutettuna, jatkavat valtakunnalliseen Taitaja9-finaaliin.

Finaali järjestetään valtakunnallisen Taitaja-tapahtuman yhteydessä. Kaksipäiväinen Taitaja9-finaali kilpaillaan 21.–22.5.2024 Kuopiossa.

Lisätietoja:
Jussi Janhunen
040 800 7306
jussi.janhunen@tampere.fi