Tredu 10v – toimipisteet juhlivat: Metsätie

Kaiku-kuoro esiintymässä rivissä. Kuoronjohtaja edessä.

Tredun 10-vuotissynttäreitä vietettiin Metsätien toimipisteessä Ylöjärven Kurussa. Henkilöstö, opiskelijat ja kutsuvieraat kokoontuivat Tammikankaan koneosastolle. Aurinkoinen sää ja puhujapöntön takaisen metsän kevätviherrys loi oivalliset puitteet synttäreille.

Juhla alkoi rohkeesti ja reteesti moottorisahafanfaarilla ja pienellä kakstahtisavulla. Koulutuspäällikkö Mari Nieminen piti tervetuliaispuheen. Hän muistutti 10-vuotiaan Tredun Metsätien juurien olevan jo 86-vuotiaat. Tredun historian aikaan on mahtunut niin ammatillisen koulutuksen reformi kuin koronakin. Erityisesti Metsätiellä ollaan ylpeitä viime vuonna saavutetusta Pro Metsä -palkinnosta.

Tredun juhlapuheesta vastasi Regina Blom, joka kertasi Tredun ja Metsätien menneisyyttä aina Pirkanmaan ammatillisen koulutuksen juurista (Tampereen kauppaoppilaitos 1933 ja Kurun metsäkoulu 1937) metsäkoulun lukuisten nimenvaihdosten historiasta nykypäivään. Historiallisena metsäalan erityispiirteenä kannattaa mainita nosto siitä, että ensimmäinen naisopiskelija metsäalalle saatiin/hyväksyttiin 70-luvun lopulla. Tällä hetkellä Tredu on lehtevä puu, summasi Blom. Hän toivoi juhlahetken olevan kaikille keidas ja lepohetki arjen keskellä.

Pirkanmaan koneyrittäjien Jussi Mikkola kiitteli opettajia yhteistyöstä. Hän toi esiin puheessaan metsäalan tämänhetkisen aseman. Metsäala on ikään kuin tikun nokassa, mutta toivoi, ettei se lannista. Luontoarvot ovat metsäalan tekijöille tärkeitä, sanoi media mitä tahansa. Opiskelijoille kohdennetussa osuudessa Mikkola tähdensi koneyrittäjien kirjon olevan monitasoista ja monitapaista. Siksi erilaisten työnantajien tapaan toimia olisi hedelmällistä tutustua ja hankkia kokemusta usealta yrittäjältä.

Opinnoista perustaitojen lisäksi arvostettuja työelämätaitoja

Juhlassa kuultiin viisi vuotta sitten Tredusta valmistuneen Marko Inkisen juhlapuhe, jonka hän oli koostanut silloisesta päättöpuheestaan ja johon hän peilasi tämän hetken kuulumisiaan. Vuodet valmistumisen jälkeen ovat kuluneet hakkuukoneen hytissä, rauhanturvaajana Libanonissa ja Porin panssariprikaatin leivissä. Lisäksi hän opiskelee metsätalousinsinööriksi. Puheessa metsäala ja Tredu saivat mainiota palautetta siitä, että opinnot ovat antaneet perustaitojen ja -tietojen lisäksi ongelmanratkaisutaitoa ja päätöksentekokykyä, joita työelämässä arvostetaan ja jotka ovat kantaneet Inkistä eteenpäin eri tehtävissä. Tämän jutun kirjoittajana uskon, että monelle opettajalle juuri Mikon puheenvuoro oli puhuttelevin ja antoi uskoa siihen, että Tredussa opiskelija saa juuret.

Opetuksen terveiset juhlaan toi opettaja Tapio Talonen. Hän korosti puheessaan sitä, että opetuksen on seurattava aikaansa. Alan kehityksen seuraaminen ja yhteistyö metsäalan toimijoiden kanssa lisää myös työssä jaksamista. Tredun kymmenvuotiseen taipaleeseen Metsätiellä on mahtunut energiapuunkorjuun esilletulo ja energiapuusta on tällä hetkellä tullut yksi puutavaralaji muiden joukkoon. Tällä hetkellä eniten puhuttaa jatkuvakasvatteinen hakkuu, josta Talonen arvelee tulevan vuosien saatossa yksi hakkuutapa muiden joukkoon. Talonen maalaili, että jos myös Tredun Metsätien 20-vuotisjuhlissa on moottorisahafanfaari aloittamassa, se lienee hiljainen: seuraava kehitysvaihe taitaa niin isojen kuin pienten työkoneiden muuttuminen sähkökäyttöisiksi.

Juhlan taiteellisemmasta osuudesta vastasi Kaiku-kuoro sekä juuri eläköitynyt eräopasopettaja Timo Järvenpää lausumalla runon. Kaiku-kuoro esitti juhlan teemaan sopien mm. Metsämiehen laulun.

Virallisen ohjelman jälkeen vuorossa oli Tredun kakkukahvit ja vieraat saivat tutustua Metsätien toimintaan ja kalustoon opiskelijoiden järjestämillä rasteilla.