Tredu kehittää -iltapäivä 6.5.2025

Tredu kehittää -iltapäivässä esiteltiin monipuolisesti Tredussa viime aikoina kehitettyjä digitaalisia ratkaisuja ja niiden hyödyntämistä oppimisympäristöissä. Tilaisuus järjestettiin 6.5.2025 Teamsissä.
Tredu kehittää vahvasti osana kaupunkia
Tilaisuuden avasi Tredun johtaja Kirsi Viskari. Kommenttipuheenvuorot tilaisuudessa kuultiin Tampereen kaupungin apulaispormestari Jouni Markkaselta, tietohallintopäällikkö Arto Kahilalta, muutosjohtaja Aleksi Kopposelta ja Tredun osaamisalajohtaja Ari Mäkitalolta.
Tampere on kaupunkina vahva digiosaamisen kehittäjä. Tekemisen ja aikaansaamisen kulttuuri periytyy jo digiaikaa edeltävältä ajalta.
– Erityisen vahvana kehittämishalu näkyy Tredussa, Aleksi Kopponen totesi.
Kaupungin digikehittämisen painopisteitä toisella asteella ovat mm.
- Koulutuksen ja opetuksen henkilökunnan digiosaamisen kehittäminen
- Oppijan digipolku
- Digitaalisten ohjaus- ja koulutuspalvelujen kehittäminen
- Opetusalan tiedolla johtaminen
- Oppilaitosturvallisuuden edistäminen
ICT-projektit kehittävät ja levittävät osaamista
Tilaisuudessa kuultiin esittelyt kolmesta Tredun ICT-projektista ja kahdesta Tredun muusta projektista.
- ICT: Virtuaalisten oppimisympäristöjen jatkokehittäminen projektin kaksi timanttia:
Älykoti-konsepti
Inga Pöntiö esitteli virtuaalisen mallin sotealan älykodista. Verkossa olevassa oppimisympäristössä pääsee tutustumaan älykotiin. Sivustolta löytyy TreduCare-peli, hyvinvointiteknologialaitteiden esittelyjä ja varausjärjestelmä opettajille. Äkykotien laitteita kierrätetään varauksien mukaan eri kampuksilla. Projektissa tehtiin monialaista yhteistyötä; ohjelmistokehittäjät, tekniset suunnittelijat ja media-ala olivat vahvasti mukana virtuaalisen älykodin luomisessa.
- Varaston sankarit 2.0
Essi Luoma, Juha Mäkelä ja Lea Lintunen esittelivät VR-pelin, joka yhdistää oppimisen ja hauskanpidon. Opiskelijat pääsevät suorittamaan varastotehtäviä realistisessa ja turvallisessa ympäristössä. Pelin on rakentanut Pirkanmaalainen yritys Virtual Dawn
- ICT: Oppimispalveluiden asiakaslähtöisyyden lisääminen
Tarja Kirvesmäki kertoi projektista, jossa on otettu käyttöön digitaalisten todistusten Atomi-palvelu. Digitaaliset todistukset ovat tietoturvallisia ja helppokäyttöisiä. Lisäksi Atomi palvelulla tuotetaan opintotoimistopalveluita opiskelijoille 24/7.
- ICT: Tiedolla johtamisen jatkokehittäminen
Anne Haapalehto esitteli projektin, jossa kehitetään tiedolla johtamisen prosesseja ja kokonaissuunnittelua Tredussa. Projektissa hyödynnetään PowerBI-tietotuotteita ja parannetaan ennakointitiedon hyödyntämistä.
- Digitaalinen kaksonen, Luonnonmukainen täsmäpuuhakkuu (LUOMUHAKKUU )-projekti
Janne Ruokonen esitteli digitaalisen kaksosen tuomia uusia mahdollisuuksia metsäalan oppimisympäristöissä. Projektissa tuotettiin suomalaisesta metsästä Digitaalinen kaksonen Ponssen simulaattoriin. Tredu rakensi ilmastokestävän metsätalouden koulutuspaketin simulaattoriin ja koulutimme koko Suomen metsäoppilaitokset uuden innovatiivisen oppimisympäristön käyttöön. Projektin päätoteuttaja oli Helsingin Yliopisto ja osatoteuttajina Arbonaut, Tredu sekä Ponsse. Rahoittajana toimii Maa- ja Metsätalous Ministeriö.
- Digimaisema – tutkinnon perusteet digiosaamisen lähtökohtana
Anne Haapalehto, Marjukka Pirinen ja Lea Lintunen kertoivat projektin tuloksista. Tavoitteena on parantaa opettajien kykyä hyödyntää digitaalisia teknologioita opetuksessa, oppimisessa ja ohjauksessa. Digimaisema kuvaa henkilöstön mitattua osaamista eri tasoilla. Tutkintoalan osaamistarpeiden mittaamista varten kehitetty DiGimittari-työkalu. Tutkintoalalla määritellään opetuksessa ja ohjauksessa tarvittava digiosaaminen sekä työvälineen hallinnan että pedagogisen osaamisen näkökulmasta.
DiGimittari-työkaluun määritellään tutkinnon osittain opiskelijan osaamisen hankkimiseen liittyvät järjestelmät, digitaaliset oppimisympäristöt, laitteet ja koneet. Näistä muodostuvat tutkintoalan opettajan osaamisvaatimukset, joiden avulla voidaan suunnitella ja tarkastella oman, tiimin ja tutkintoalan osaamisen kehittämistä. Digimaisema ja siihen sisältyvä tutkintoalan DiGimittari on suunniteltu pedagogisen johtamisen ja laadunhallinnan työkaluiksi.
Lisätietoa projekteista Tredun verkkosivuilla
- Älykoti
- Varaston sankarit 2.0
- ICT: Oppimispalveluiden asiakaslähtöisyyden lisääminen
- ICT: Tiedolla johtamisen jatkokehittäminen
- Digitaalinen kaksonen
- Digimaisema – tutkinnon perusteet digiosaamisen lähtökohtana