Jämäluokalta menestyväksi LVI-alan yrittäjäksi – “pitää olla oikeat ihmiset ympärillä”

Yrittäjä Jonne Kurikka katsoo kameraan

Tredun blogi

Kaikki artikkelit

Ylöjärvellä sijaitseva LVI Kurikka Oy on yritys, jonka palveluille riittää kysyntää Pirkanmaalla. Aikoinaan Pirkanmaan ammattiopisto Tredun putkipuolelta valmistunut Jonne Kurikka perusti yrityksen vuonna 2011 nimellä Mies ja Hiace.

Yrittäjyys tuntui luonnolliselta valinnalta Kurikasta, joka ei viihtynyt koulun penkillä.
– Olin aina kesätöissä isän kaverin putkiliikkeessä ja sitä kautta syntyi kiinnostus tätä alaa kohtaan. Opinnot kestivät noin kolme vuotta, mutta olin tosi paljon töissä. Käsillä tekeminen on aina ollut enemmän se mun juttu.

Kymmenen vuoden aikana LVI Kurikka on kasvanut Pirkanmaan suurimmaksi LVI-palveluyritykseksi, joka työllistää 50 alan ammattilaista. Yrityksen ydinpalveluja ovat kiinteistöjen käyttövesi-, lämpöverkko- ja viemäriremontit sekä LVI-huoltopalvelut.

Meillä on kova halu kehittyä

– Mikä ehkä erottaa meidät muista alan yrityksistä tällä alueella. Yritämme myös satsata nuoriin paljon. Yrityksen työntekijöiden keski-ikä on 30 vuotta.

Suurin osa LVI Kurikan asiakkaista ovat toisia yrityksiä tai taloyhtiöitä, vaikka yksityisasiakkaita on myös ollut.

– Jos sulla hana tai wc-pönttö on rikki, niin me tullaan vaihtamaan. Pienurakoissa tehdään omakotitalojen ja pientaloyhtiöiden putki- ja ilmastointiremontteja. Urakointipuoli hoitaa isompia taloyhtiöitä ja halleja.

Asenne ratkaisee!

Vaikka putkipuolta ja ammatillista koulutusta väheksyttiin aikaisemmin, tilanne on nyt toinen.
– Ehkä meidän aikaan oli hieman semmoinen ilmapiiri, että jos et päässyt lukioon, niin sanottiin: pääset tuonne jämäluokalle. Mitä olen ymmärtänyt, niin putkipuolelle on nykyään aika vaikea päästä.

Kurikan mielestä asenne, tiimityötaidot ja halu oppia ovat tärkeimpiä ominaisuuksia putkimiesten työssä.
– Riittää jos oikeasti on motivaatiota tähän hommaan ja tulee toimeen ihmisten kanssa. Erikoisosaaminen tulee ajan kanssa ja itseään pystyy kyllä kehittämään myöhemminkin.

LVI-ala on hyvin monipuolinen ja sen sisällä on paljon liikkumisvaraa, Kurikka muistuttaa. Henkilö voi erikoistua esim. putki- ja ilmastointihuoltoon tai -asennukseen, infraan, suunnitteluun, valvontaan – tai toimia asiantuntijana myynnissä tai ostossa.

Yrittäjä Jonne Kurikka katsoo kameraan

Periksiantamaton täytyy olla, vaikka joskus tulee kirjaimellisesti kuraa niskaan, Jonne Kurikka kuvailee yrittäjyyttä.

Polku alalle, joka varmasti työllistää

Kurikka on pitänyt linjat auki Treduun valmistumisen jälkeenkin, ja vuosien saatossa 5-8 harjoittelijaa on jäänyt yritykseen töihin.
– Osa on käynyt välillä lukemassa insinööriksi. Yrityksen sisällä on mahdollisuuksia kehittyä ja opiskella lisää. Pyrimme pitämään työntekijöistä kiinni.

Kurikan mukaan laadukasta ammatillista koulutusta pitää vaalia – vain siten yritykset, oppilaitokset ja opiskelijat saavat täyden hyödyn yhteistyöstä. Yritykset eivät kasva, jos osaavia työntekijöitä ei löydy paikallisesti.

– Etsimme tälläkin hetkellä huolto- ja kylmäasentajia. Vaikka kokemus on tärkeää, haluamme antaa nuorille mahdollisuuksia myös. Pyrimme aina siihen, että kokeneen asentajan mukana menee ainakin yksi nuori. Hän oppii siinä vieressä ja pystyy myöhemmin toimimaan itsenäisesti.

Artikkeli julkaistu Pirkanmaa Yrittäjä -lehdessä 6/2022.