Joka koneelle yksi tyyppi lisää – töitä ja koulutuspaikkoja riittää!

Tredun blogi

Kaikki artikkelit

Kone- ja tuotantotekniikan alaa vaivaa työvoimapula Pirkanmaalla. Uudesta alasta haaveilevalle Tredun oppisopimuskoulutus on kätevä tapa suorittaa uusi tutkinto ja saada jalansija mieluisassa työpaikassa.

Kangasalta kotoisin oleva Markus Korvenpää aloitti viime syksynä metallialan opinnot Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa. Aikaisemmin turvallisuusalalta maalariksi vaihtanut Korvenpää ehti työskennellä 2,5 vuotta alalla, kunnes tuli mutkia matkaan.

– Kiertäjäkalvosin tulehtui kolme kertaa, ja tulimme lääkärin kanssa siihen tulokseen, että nyt on alanvaihto edessä. Eräs kaveri mainitsi, että metallialla on työvoimapulaa. Otin selvää asiasta, eikä siinä kauaa mennyt, kun löysin Tredun verkkosivut. Arvostan sitä, että aikuiskoulutuksessa ei haaskata aikaa turhiin opintoihin, vaan kaikki päivät ovat sitä ammatin oppimista.

Päätös omasta erikoistumisalasta helppo

– Jotenkin tämä koneistus tuntui selkeästi omalta jutulta. Työ on enimmäkseen pääkopan käyttöä, koska kaikki kappaleethan nostellaan magneeteilla ja nostureilla koneeseen. Paikkoja ei tarvitse rasittaa, minkä takia tämä työ on minulle sopivaa.

Tammikuussa 2022 Korvenpää aloitti työharjoittelun Ata Gearsilla, joka on erikoistunut kaarevahampaisten kartiohammaspyörien valmistamiseen teollisuuden tarpeisiin.

Uuteen työhönsä mieltynyt Korvenpää sai idean jatkaa opintojaan oppisopimuskoulutuksena. Hän otti yhteyttä opettajaansa sekä oppisopimusvastaavaan Tredussa. Pian uuden sopimuksen laatimisen jälkeen, Korvenpäälle nimitettiin mentori yrityksestä, ja hän pääsi jatkamaan töitä.

Markus Korvenpää kokee, että kouluttautuminen kone- ja tuotantotekniikan töihin kannattaa, vaikka ala ei olisi ennestään tuttu.

Tutkintopaperit työtä tekemällä

Oppisopimuskoulutuksen päähyötynä Korvenpää pitää sitä, ettei tarvitse ottaa opintolainaa. Lisäksi Ata Gearsilla oppisopimuslaiset ovat samassa asemassa kuin muut työntekijät.

– Henkilöstöedun voi laittaa vaikka kuntosalikorttiin, keikkoihin tai leffalippuihin. Työntekijöillä on myös mahdollisuus sähköpyörän vuokraamiseen – ja hyvää ruokaa on tarjolla joka päivä. Liukuvan työajan ansiosta ei tarvitse ihan täysiä päiviä tehdä.

Korvenpää on tyytyväinen alanvaihtopäätökseensä.

– Tämä on tarkkaa ja itsenäistä työtä, mistä tykkään. Täällä on mukava ja rauhallinen meininki. Olen ainakin jonkin aikaa tässä, vaikka mahdollisuuksia jatko-opintoihin on paljon. Ei ole mahdoton idea, että lähtisin lukemaan insinööriksi vielä tulevaisuudessa.

Kone- ja tuotantotekniikan alalle on hänen mielestään helppo hakeutua – riittää, että perusmatematiikka ja tietotekniset taidot ovat hallussa.

– Moniin firmoihin tarvitaan lisää työntekijöitä Tampereen alueella – myös Ata Gearsille. Joku sanoi minulle, että joka koneelle tarvitaan yksi tyyppi lisää. Ei muuta kuin tänne!

Artikkeli julkaistu Tamperelaisessa 10.8.2022.