Lempäälässä on yhdessä tekemisen meininki

Lempäälän toimipiste ulkoa

Tredun blogi

Kaikki artikkelit
Tredun täyttäessä 10 vuotta, Lempäälän toimipisteen paikalla kauniin Ahtialan järven rannalla on opiskeltu jo pian 100 vuotta.

Vuonna 1923 Hämeen Satakunnan kotiteollisuusyhdistys asettui Lempäälään nykyisen Virta-kampuksen tontille ja yhteistyö Lempäälän kunnan kanssa alkoi. Oppilaitoksen nimi on vaihtunut vuosien varrella tiuhaan, Treduksi se muuttui vuonna 2013. Uusi uljas Virta-kampus valmistui 2017 ja silloin saman katon alle siirtyivät Tredun ammatillisen koulutuksen lisäksi Lempäälän lukion toiminnot.

Koulu ehkä Suomen kauneimmalla paikalla

Virta-kampus rajautuu Natura 2000 suojeluohjelmaan kuuluvaan lintujärveen ja Lempäälän kuntakeskustan ympäri kulkevan koskimelonta reittiin. Pihasta löytyy oma pieni saari, kota tulisijoineen ja lintutorni, joka toimii myös linja-auton odotuskatoksena. Kampuksen tilat sisällä ja ulkona on ahkerasti hyödynnetty eri opetussuunnitelmissa.

– Virta-kampuksella on upeat ja modernit puitteet opiskeluun. Näitä puitteita myös hyödynnetään hienosti. Opiskelijat ovat oppineet hyödyntämään sisä- ja ulkotiloja hyvin ja erityisesti näin keväällä luonnosta nautitaan kesken koulupäivien. Myös opetusta järjestetään ulkona. Välillä ihmettelen opettajiemme innovatiivisuutta hyödyntää ulkotiloja niin monipuolisesti. Välillä opiskellaan kodassa, melotaan vesillä tai piirretään pohjapiirustuksia parkkipaikan asfaltille, toimipiste- ja koulutuspäällikkö Marko Seppä-Murto iloitsee.

Opetusta yli alarajojen

– Lempäälän kunnan ja paikallisten yrittäjien kanssa pohditaan jatkuvasti työvoiman tarpeita ja pyritään kehittämään toimintaamme niin, että näihin tarpeisiin pystyttäisiin vastaamaan. Aktiivinen ja keskusteleva yhteistyö on poikinut meille paljon erilaisia työelämän kumppaneita ja projekteja. Vahva halumme on kehittää yrittäjyysopintoja kampuksella kevään ja tulevan syksyn aikana yhdessä kunnan ja yrittäjien kanssa, Lempäälän toimipisteen yrityskoordinaattori Riina Aspila kertoo.

Lempäälän toimipisteessä kaikki auttavat toisiaan. Opiskelijat tekevät toisten alojen opiskelijoiden kanssa projekteja ja väliin myös oppitunteja pidetään yhdessä. Opettajat jakavat omaa osaamistaan parhaalla mahdollisella tavalla ja aina opiskelijoiden hyödyksi. Opettajien osaamisen hyödyntäminen ei koskaan ole vain yhtä alaa koskevaa. Lempäälässä osaamista halutaan vahvasti hyödyntää yli alarajojen. Joustavat ratkaisut haetaan yhdessä. Virta-kampuksella tehdään yhteistyötä vahvasti myös lukion kanssa.

Yhdessä tekemisen meininki

Lempäälän toimipisteessä opiskelijoita on noin 350 ja aloja toistaiseksi kahdeksan. Lempäälän toimipisteessä voi opiskella perustutkinnon liiketoiminnassa, matkailussa, kasvatus- ja ohjausalalla, turvallisuusalalla ja kahdessa eri suuntautumisvaihtoehdossa sisustusalalla. Myös Tutkintoon valmentava (TUVA) koulutus talosta löytyy. Sosiaali- terveysalan perustutkinto ei ollut mukana yhteishaussa syksylle 2023 ja sen tulevaisuutta tarkastellaan myöhemmin uudelleen. Samoin tehdään eri perustutkintojen osalta vuosittain. Lempäälän toimipisteessä ei levätä laakereilla.

– Ehkä juuri yhdessä tekeminen ja ketteryys leimaa Virta-kampuksen toimintaa parhaiten. Toisilta halutaan oppia ja asioita halutaan tehdä ja kehittää vahvasti yhdessä. Henkilöstö on hyvin sitoutunut yhdessä tekemiseen, yhteisöllisyyden luomiseen ja vahvuuksien kautta toimimiseen. Ketteriä toimintamalleja testataan herkästi ja usein myös onnistuneesti, Seppä-Murto kertoo.

– Meillä on halu olla myös paras koulutuskumppani työelämälle ja mahdollistaa vahvaa ammatillista osaamista opiskelijoille. Kun yritykset työssäoppimispaikan ja työelämäprojektin muodossa tarjoavat meille mahdollisuuksia, me tarjoamme heille tulevaisuuden osaajia käyttöönsä. Paikalla on pitkät perinteet yhdessä tekemisessä ja käsillä tekemisessä. Tätä työtä halutaan edelleen jatkaa, Aspila iloitsee.