Hakuikoni

Miten haen opiskelemaan?

Ammatillisiin opintoihin voi nykyään hakeutua eri reittejä ja muulloinkin kuin vain keväällä. Tässä osiossa kerromme eri tavoista hakea Treduun, hakuun liittyvistä erilaisista termeistä sekä opastamme hakemuksen täyttämisessä.

Millaista koulutusta on tarjolla?

Yhteishaku on tarkoitettu pääasiassa peruskoulun päättäneille ja ilman tutkintoa oleville.

Ammatilliseen koulutukseen voi hakea jatkuvan haun kautta, jos on jo suorittanut ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon. Haussa on tarjolla perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintojen lisäksi lyhyempiä osatutkintoja. Jatkuva haku on nimensä mukaisesti auki ympäri vuoden. Haku on Tredussa jaettu noin kuukauden mittaisiin hakujaksoihin. Jokaisella hakujaksolla voi olla haussa eri koulutuksia riippuen siitä, millä aloilla on vapaita opiskelupaikkoja. Hakujaksojen ajat löydät täältä.

Oppisopimuskoulutus lähtee yleensä liikkeelle siitä, että löydät itsellesi työpaikan, jossa voit suorittaa opinnot. Tämän jälkeen voit olla yhteydessä Tredun koulutustarkastajaan, jonka kanssa suunnittelette muun muassa sopivat tutkinnon osat ja aikataulun. Koulutustarkastajien yhteystiedot ja tietoa oppisopimuksesta löydät täältä.

Työvoimakoulutukseen haetaan TE-palveluiden kautta ja niihin voi pääsääntöisesti hakea työttömät ja työttömyysuhan alla olevat työnhakijat. Joitakin poikkeuksia voi olla. Ne kannattaa tarkastaa kyseessä olevan koulutuksen hakuilmoituksesta tai omalta TE-palveluiden virkailijalta tai OMA-valmentajalta. Haussa olevat Tredun työvoimakoulutukset löydät täältä. Työvoimakoulutukset löytyvät myös Tredun koulutushausta, kun laittaa koulutuksen tyyppi -kohtaan ”työvoimakoulutus”. Nähdäksesi myös muut vaihtoehdot opiskella työttömänä, katso tähän liittyen kohta Miten opiskelen, kun en ole työssa?.

Kuinka käytät Tredun koulutushakua?

Tredun koulutushausta voit etsiä koulutuksia erilaisilla hakukriteereillä, kuten esimerkiksi eri alojen tarjonta, eri paikkakuntien koulutukset sekä tarjolla olevat osatutkinnot ja lyhytkurssit. Voit myös katsoa joko tällä hetkellä haussa olevat koulutukset tai kaikki (myös päättyneitä hakuja ja joitakin myöhemmin hakuun tulevia) koulutukset.

Jos valitset koulutushausta kaikki tietyn alan koulutukset, saatat saada samasta opinnosta useita tuloksia:

  • eri paikkakuntien toteutukset
  • oppisopimuksella suoritettava koulutus, jatkuvan haun koulutus ja yhteishaussa oleva koulutus
  • eri pohjakoulutusvaatimuksilla olevat koulutukset (tämä voi vaikuttaa opintojen kestoon).

Klikkaamalla koulutuksen hakuilmoitusta näet lisätietoja: mitä koulutus sisältää, milloin se alkaa, missä se toteutetaan sekä kenelle koulutus sopii. Lisäksi löydät yhteystiedot, joista voit kysyä lisätietoja. Hakuilmoitus opastaa sinut myös hakemuslomakkeeseen. Useimmiten haku tapahtuu Opintopolku-palvelun kautta mutta esimerkiksi ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa haku tapahtuu Wilman kautta. Joka tapauksessa hakemuksen täyttämiseen et tarvitse käyttäjätunnuksia.

Hakemus kannattaa täyttää huolellisesti. Perustele miksi sinua kiinnostaa juuri kyseinen koulutus ja miksi sinä olisit sopiva kyseiselle alalle. Kannattaa myös tuoda esille se, että tiedät mihin olet hakemassa: millainen ala on, millaisia työtehtäviä siihen kuuluu jne.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalintaan voi liittyä erilaista arviointia.

Menestyäksesi opinnoissa ja tulevassa ammatissasi, useimmissa opinnoissa vaaditaan tietty kielitaitotaso. Katso tästä lisätietoa kielitaitotasoista ja millaista tasoa eri koulutuksissa edellytetään.

Sinulla voi jo olla virallinen todistus kielitaidostasi hakuvaiheessa. Tällöin se usein riittää todistamaan osaamisesi. Liitä todistus hakulomakkeelle. Mikäli sinulla ei ole kyseistä todistusta, voit saada kutsun kielikokeeseen. Katso tästä lisätietoa kielikokeesta.

Joillakin aloilla, kuten esimerkiksi lentokoneasennuksessa sekä kasvatus- ja ohjausalan ja sosiaali- ja terveysalan perustutkinnoissa, hakemiseen liittyy soveltuvuusarvio. Pääsy- ja soveltuvuuskokeella mitataan hakijoiden valmiuksia toimia kyseisellä alalla sekä parantaa alalle parhaiten soveltuvien hakijoiden mahdollisuutta tulla valituksi. Mikäli haet tällaiselle alalle, saat siis kutsun soveltuvuusarviointiin osana valintaprosessia. Täältä löydät lisätietoa soveltuvuuskokeista.

Joillakin aloilla on terveydentilaa ja toimintakykyä koskevia lakisääteisiä vaatimuksia. Jos mietit omaa toimintakykyäsi, voit olla yhteydessä alan opinto-ohjaajaan, joka osaa antaa lisätietoa. Lisätietoa terveydentilavaatimuksista löytyy myös täältä.

Usein osana valintaprosessia tehdään haastattelu. Sinun kannattaa valmistautua haastattelua varten etukäteen miettimällä esim. omia vahvuuksiasi sekä sitä, miksi haluat opiskelemaan juuri tähän tutkintoon. Kannattaa myös tutustua tutkinnon sisältöön ja sinua kiinnostaviin ammatteihin, niin tiedät, mihin olet hakemassa. Löydät niistä tietoa Tredun sivuilta ja esim. Ammattiosaaja-sivustolta.

Lue lisää opiskelijavalinnoista jatkuvassa haussa täältä.