Lentokoneasennuksen perustutkinto

Avioniikka-asentaja

Hakuaika
Hakuaika on päättynyt
Kenelle
Peruskoulu
Toteutustapa
Päiväopetus
Toimipiste
Pirkkala Myötätuuli
Opinnot alkavat
05.08.2024
Hinta
Maksuton

Mitä koulutus sisältää?

Lentokoneasennuksen perustutkinto antaa valmiudet ilma-alusten huolto-, muutos- ja korjaustehtäviin. Työn tavoitteena on varmistaa lentokoneiden virheetön toiminta ja lentokelpoisuus. Koulutus toteutetaan yhteiseurooppalaisen koulutusohjelman mukaan ilmailuviranomaisen valvonnassa. Koulutus antaa valmiudet työskennellä Suomessa ja Euroopassa.

Tredussa annetaan ainoana Suomessa B2-lupakirjaan tähtäävää avioniikka-asentajakoulutusta. Avioniikka-asentaja keskittyy opinnoissaan lentokoneiden ja helikoptereiden sähkö-, navigointi-, yhteydenpito-, tietokone- ja automaatiojärjestelmiin. Työtehtäviä ovat järjestelmien ja laitteiden testaukset, laitevaihdot ja muutostyöt. Avioniikka-asentajia työskentelee ilmavoimien, kotimaisten tai eurooppalaisten lentokoneiden huoltotoimintaa suorittavien yritysten sekä ilmailuteollisuuden palveluksessa.

Perustutkinnon laajuus on 180 osp ja opinnot kestävät kolme vuotta. Ammattiaineiden opetus tapahtuu Pirkkalan toimipisteessä. Yhteiset tutkinnonosat opiskellaan Hepolamminkadun toimipisteessä.

Tutustu lentokoneasennuksen tutkinnon perusteisiin

Avioniikan osaamisala ja lukio-opinnot

Voit suorittaa avioniikan osaamisalan yhteydessä ylioppilastutkintoon valmentavia opintoja, jolloin opintojen arvioitu kesto on 3,5 vuotta. Lukio-opinnot (äidinkieli, englanti, fysiikka, matematiikan laaja oppimäärä ja yhteiskuntaoppi) toteutetaan päiväopintoina Hepolamminkadun toimipisteessä. Lukio-opinnot tukevat hyvin jatko-opinnoissa tarvittavia opiskeluvalmiuksia.

Koulutus soveltuu sinulle

Yhteishaussa hakevat pääasiassa keväällä 2024 perusopetuksen päättävät nuoret. Hakukelpoisia ovat myös henkilöt, joilla ei ole aikaisempaa perusopetuksen jälkeistä tutkintoa. Lentokoneasennuksen perustutkinnon suomen kielen taitotasovaatimus on B2.1.

Tärkeitä taitoja alalla toimiessa ovat

 • englannin kieli
 • huolellisuus ja ohjeiden noudattaminen
 • looginen ja tekninen ajattelutaito
 • vastuullisuus ja tunnollinen asenne
 • tiimityötaidot

Alalle hakeutuvan tulee olla perusterve ja nuhteeton henkilö. Alan turvallisuusvaatimukset edellyttävät yhteiskunnan sääntöjen ja määräysten noudattamista. On hyvä huomioida jo hakuvaiheessa, että esteenä opiskelijaksi valinnalle voi olla

 • puutteellinen värinäkö
 • sellainen psyykkinen tai fyysinen sairaus tai vamma, joka estää käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen osallistumisen
 • sellainen näön tai kuulon heikkous, jota ei saada korjattua apuvälinein
 • hankala käsi-ihottuma
 • allergia lentokonehuoltotyössä käytetyille aineille ja materiaaleille
 • tuki- ja liikuntaelimistön sairaus tai vamma
 • sairaudet, jotka pahenevat vuorotyössä
 • mielenterveyden häiriö
 • päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus

Näin haet

Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely. Vuoden 2024 yhteishaku on päättynyt. Tutustu ammatillisen koulutuksen yhteishakuun osoitteessa  Opintopolku.fi.

Valinta lentokoneasennuksen perustutkintoon tapahtuu vain pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Lentokoneasennuksen perustutkinnossa on kaksi osaamisalaa, avioniikan osaamisala ja lentokoneasennuksen osaamisala. Osaamisalatoiveen voi esittää pääsykokeen yhteydessä.  Osaamisalojen opiskelupaikat täytetään pääsykoepisteiden perusteella.

Pääsykoe

Lentokoneasennuksen perustutkinnon pääsy- ja soveltuvuuskoe järjestetään Pääsykoe on 24.4. etätoteutuksena. Kaikille hakijoille lähetetään tarkemmat ohjeet kokeesta sähköpostilla ennen koepäivää. Hylätty koetulos on esteenä opiskelijaksi valinnalle (0 pistettä tai ei osallistunut kokeeseen). Lue lisää pääsy- ja soveltuvuuskokeesta Tredussa.

Kaikkien lentokoneasennuksen koulutusohjelmaan opiskelijaksi hyväksyttyjen tulee toimittaa oppilaitokselle ilmailulääkärin lausunto soveltuvuudestaan ilmailualalle (T-lausunto, enintään kolme kuukautta vanha). Lääkärintodistuksen toimittamatta jättäminen voi johtaa opiskelupaikan menettämiseen. Hakeutumisvaiheeseen kuuluva lääkärintodistus ei kuulu maksuttomuuden piiriin ja jää näin ollen hakijan itsensä maksettavaksi.

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja

Päivi Valkama

TreduNavi hakupalvelu
sähköposti tredu.haku@tampere.fi
puhelin 040 170 5649