Ravintola- ja cateringalan perustutkinto

Kokki

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa monipuoliset tiedot ja taidot ruoanvalmistus-, tarjoilu-, myynti- ja asiakaspalvelutehtäviin.

Yhteishaku

Hae koulutukseen Opintopolussa.

Yhteishaku 21.2.-21.3.2023
Hakuaika
Yhteishaku 21.2.-21.3.2023
Kenelle
Peruskoulu
Toteutustapa
Päiväopetus
Toimipiste
Tampere Santalahdentie
Opinnot alkavat
03.08.2023
Hinta
Maksuton

Mitä koulutus sisältää?

Kokin koulutuksessa perehdyt ruoanvalmistukseen ja asiakaspalveluun. Opit tuntemaan raaka-aineita, suunnittelemaan ja valmistamaan maittavia ruokia erilaisissa ympäristöissä. Opit myös asettamaan ruoat kauniisti tarjolle sekä huolehtimaan työympäristön ja työvälineiden puhtaudesta. Kestävän kehityksen mukainen toiminta on yksi tärkeä koko koulutuksen läpäisevä teema.

Tutkinnon suorittanut kokki osaa
• toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisissa ravintoloissa ja suurkeittiöissä
• valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
• laittaa ruoan esille asiakkaalle annoksittain tai suurelle joukolle.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (yto-aineet, 35 osaamispistettä). Ammatillisiin opintoihin kuuluu yksi kokeille ja tarjoilijoille yhteinen pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osaamispistettä), kaksi osaamisalan (kokki/tarjoilija) pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osaamispistettä) ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osaamispistettä.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa:
• asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
• ruokapalvelun osaamisalan (kokki).

ePerusteet – Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 180 osp

Koulutus soveltuu sinulle

Yhteishaussa hakevat pääasiassa keväällä 2023 perusopetuksen päättävät nuoret. Hakukelpoisia ovat myös henkilöt, joilla ei ole aikaisempaa perusopetuksen jälkeistä tutkintoa.

Katso myös tutkintoalakohtaiset ohjeet.

Kokin ammatissa vaaditaan hyvää makuaistia, kädentaitoja, luovuutta ja mielikuvitusta. Alan työtehtävissä korostuvat myös taito työskennellä erilaisten ihmisten kanssa sekä paineen- ja kiireensietokyky. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

• palvelu- ja myyntihenkisyys
• joustavuus
• vastuuntunto
• omatoimisuus
• hygieniaosaaminen
• tieto- ja viestintätekniset taidot
• taloudellinen ajattelu
• yrittäjämäinen asenne

Kaksoistutkinto

Tredussa on mahdollista opiskella ammatillisen perustutkinnon lisäksi myös lukio-opintoja. Voit suorittaa ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon (5 lukioainetta) kolmessa vuodessa kaikissa ammatillisissa perustutkinnoissa. Lukio-opinnot suoritetaan lukion opetussuunnitelman mukaisesti. Edellytämme, että lukio-opinnot aloittavalla opiskelijalla on peruskoulun päättötodistuksessa vähintään arvosana 7 oppiaineista äidinkieli, englanti ja matematiikka sekä lukuaineiden keskiarvo vähintään 7,0. Lue lisää: kaksoistutkinto Tredussa

Näin haet

Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely. Voit hakea yhteishaussa, jos sinulla ei ole Suomessa tai ulkomailla perusopetuksen jälkeen suoritettua koko tutkintoa (ammatillinen tutkinto, lukion päättötodistus, korkeakoulututkinto).

Hakuaika on 21.2. – 21.3.2023. Hakulomake täytetään Opintopolku.fi -osoitteessa.

Tutustu ammatillisen koulutuksen yhteishakuun Tredun nettisivuilla tai Opintopolussa.

Ota yhteyttä opinto-ohjaajaan, mikäli sinulla on kesken jääneet opinnot alalta tai olet vaihtamassa oppilaitosta. Opinto-ohjaajan yhteystiedot alla.

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja
Minna Rompasaari
TreduNavi hakupalvelu
(puhelin, pvm/mpm)
PL 217 33101 Tampere