Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Lähihoitaja

Haluatko tehdä merkityksellistä työtä ihmisten parissa ja hankkia ammatin, joka työllistää nyt ja tulevaisuudessa? Hanki ammatillista etumatkaa ja opiskele lähihoitajaksi Tredussa!

Hakuaika
Ei haussa tällä hetkellä
Kenelle
Lukio tai ammatillinen perustutkinto, Peruskoulu
Toteutustapa
Päiväopetus
Toimipiste
Nokia Silta-kampus
Hinta
Perustutkintokoulutus on maksuton.

Mitä koulutus sisältää?

Koulutus on päätoimista päiväopiskelua. Opiskelu tapahtuu lähiopetuksena, etäopetuksena ja työpaikoilla tapahtuvana oppimisena. Opinnot kestävät noin 3 vuotta opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalalla, 130 os

  • Kasvun ja osallisuuden edistäminen
  • Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen
  • Kotihoidossa toimiminen
  • Sairaanhoitotyössä toimiminen

Pakolliset tutkinnon osat Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalalla, 130 osp

  • Kasvun ja osallisuuden edistäminen
  • Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen
  • Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen
  • Lapsen, nuoren ja perheen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen

Ammatillisiin tutkinnon osiin sisältyy myös 15 osp valinnainen tutkinnon osa. Tredussa on tarjolla laaja valikoima valinnaisia tutkinnon osia.

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Lue lisää tutkinnon perusteista.

Miten voin erikoistua?

Nokian toimipisteessä on tarjolla kaksi osaamisalaa.

  • Sairaanhoidon ja huolenpidon lähihoitajan työn pohjana on asiakkaan terveyden edistäminen. Hän suunnittelee, toteuttaa ja arvioi hoitoa ja huolenpitoa moniammatillisessa tiimissä. Lähihoitajan työhön kuuluu perushoito, lääkehoito, ensiapu ja huolenpidon tehtäviä. Sairaanhoitoon ja huolenpitoon erikoistuneiden lähihoitajien työpaikkoja ovat esimerkiksi kotihoito, palveluasumisyksiköt, sairaalat, terveyskeskukset ja vanhainkodit.

  • Lasten ja nuorten kasvatukseen ja hoitoon erikoistunut lähihoitaja on perehtynyt eri- ikäisten lasten ja nuorten hoitoon, kasvatukseen ja kuntoutukseen. Hän suunnittelee, toteuttaa ja arvioi asiakas- ja perhekeskeistä hoitoa ja kasvatusta. Lähihoitaja huolehtii lasten perushoidosta ja varhaiskasvatuksesta sekä hoitaa sairaita ja erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria. Lapsiin ja nuoriin erikoistunut lähihoitaja edistää asiakkaidensa sekä näiden perheiden terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta sekä tunnistaa näihin liittyviä uhkatekijöitä. Lapsiin ja nuoriin erikoistuneiden lähihoitajien työpaikkoja ovat esimerkiksi päivähoito, koulu, kotihoito, perhetyö ja lastensuojelu.

Koulutus soveltuu sinulle

Kun olet suorittanut vähintään peruskoulun tai sinulla on vastaavat tiedot ja taidot. Jos äidinkielesi ei ole suomi, tulee sinulla olla kielitaitotaso B1.1.

Sinulla tulee olla soveltuva terveys sosiaali- ja terveysalalla opiskeluun ja työskentelyyn.
Katso lisätietoa terveydellisistä vaatimuksista sosiaali- ja terveysalalla:
Hakijan terveys ja toimintakyky – Opintopolku Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa koskevat SORA-säädökset

SORA-säädökset koskevat tutkintoja, joissa koulutukseen ja ammatissa toimimiseen sisältyy alaikäisten turvallisuutta, potilasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia.

Näin haet

Hae koulutukseen Opintopolussa.Kun olet täyttänyt hakemuksen, saat vahvistuksen sähköpostiisi. Jos hakuun liittyy haastattelu tai pääsy- ja soveltuvuuskoe, sinuun ollaan yhteydessä sähköpostilla tai puhelimella viimeistään viikon kuluttua hakuajan päättymisestä.

Opiskelijavalintapäätös tehdään kolmen viikon kuluessa hakuajan päättymisestä. Saat valintapäätöksen sähköpostiisi.
Testaamme suomen kielen taidon hakijoilta, joiden äidinkieli ei ole suomi ja joilla ei ole todistusta koulutukseen riittävästä suomen kielen taidosta. Lue lisää kielitasovaatimuksista ja kielikokeista täällä.

Pääsykoe

Koulutukseen hakeutuville järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskoe, jonka tavoitteena on mitata hakijoiden valmiuksia opiskella ja toimia sosiaali- ja terveysalalla. Koe mittaa hakijan motivaatiota, alalle sopivuutta, sosiaalisia taitoja ja psyykkistä toimintakykyä.

Kokeessa mitataan myös oppimisvalmiuksia. Koe on hakijalle maksuton ja kestää puoli päivää. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi (voimassa olevat ajokortit, passi, henkilötodistus). Pääsy- ja soveltuvuuskoe koostuu kirjallisista osuuksista ja psykologin haastattelusta. Hakija saa sähköpostilla kutsun, jossa on tarkemmat ohjeet kokeeseen.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hakija voi saada 0–10 pistettä. Koulutukseen ei voi tulla valituksi ilman kokeeseen osallistumista tai jos saa kokeesta 0 pistettä.

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja

Pirjo Räsänen

TreduNavi hakupalvelu
(puhelin, pvm/mpm)
PL 217 33101 Tampere