Yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistaminen 2024-2025
Projektin avulla tuetaan tasa-arvoista ja laadukasta yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Projektissa kehitetään yhteisöllisen opiskeluhuollon toimintamalleja ja menetelmiä sekä opiskelijoiden hyvinvointia tukevia käytänteitä. Rahoittajana toimii Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM). Projektin päätoteuttaja on Tredu yhdessä Tampereen kaupungin lukiokoulutuksen ja perusopetuksen kanssa.


Yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistaminen 2024-2025
Tavoitteet ja toimenpiteet
Projekti on jatkoa 1.11.2023-30.4.2024 toteutettuun yhteisöllisen opiskeluhuollon kehittämishankkeeseen (linkki edellisen projektin verkkosivuille linkkilistassa).
Projektin avulla tuetaan tasa-arvoista ja laadukasta yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Projektissa kehitetään yhteisöllisen opiskeluhuollon toimintamalleja ja menetelmiä sekä opiskelijoiden hyvinvointia tukevia käytänteitä. Projektin avulla lisätään henkilöstön osaamista.
Edistämme tasa-arvoisesti saatavalla ja tasalaatuisella opiskeluhuollolla opiskelijoiden oppimista, psyykkistä ja fyysistä terveyttä, sosiaalista hyvinvointia sekä yhteisöllisyyttä.
Tehdyt toimet ja tulokset
Yhteisöllinen opiskeluhuolto
Projektin aikana jatkettiin Yhteisöllisen oppilashuollon ennaltaehkäisevä tuki –projektissa aloitettua verkostoyhteistyötä sekä toiminnan kehittämistä. Yhteisöllisten opiskeluhuoltoryhmien kanssa sovittiin yhteisistä käytänteistä ja toimintaa jäsennettiin luomalla kampusten yhteisöllisten opiskeluhuoltoryhmien tapaamisten kokousmuistiopohjat. Samalla päivitettiin ryhmien toiminnan suunnittelun avuksi luotu toimintasuunnitelmapohja. Tiedottamisen ja toiminnan tueksi luotiin uusi Tredun Opiskeluhuolto Teams –tiimi. Kampusvastaavien (aiemmin toimipistepäälliköt) säännölliset verkostotapaamiset jatkuivat ja muuttuivat pysyväksi käytännöksi. Opiskeluhuollon itsearviointikysely vakiintui ja niiden tulokset paranivat. Itsearviointikyselyn tuloksia hyödynnetään edelleen toiminnan kehittämisessä ja ne huomioidaan päätettäessä seuraavan lukuvuoden opiskeluhuollon painopisteitä.
Uusia jatkokehittämistoiveita kartoitettiin syksyllä 2024 toteutetuilla kampusvierailuilla. Vierailut tehtiin jokaiselle Tredun kampukselle ja niiden aikana tavattiin kampusvastaava, opiskelijakuntaa ohjaava opettaja, opiskelijoita sekä muuta henkilökuntaa. Vierailujen yhteydessä kehittämistoiveiden lisäksi kuultiin opiskelijapalveluiden ajankohtaiset kuulumiset, kerättiin palaute käyttöönotetuista yhteisöllisen opiskeluhuollon materiaaleista sekä kysyttiin opiskelijoilta kiusaamiseen liittyviä kokemuksia ja näkemyksiä kiusaamisen ennaltaehkäisemiseen ja puuttumiseen.
Kolmen projektin yhteishankkeena kehitettiin Tredu-tasoinen Kiusaamiseen puuttumisen malli. Mallin kehitystyöhön osallistuivat opiskelijat, henkilökunta, huoltajat, hyvinvointialueen edustajat sekä kolmannen sektorin toimijat. Mallista tehtiin myös englanninkielinen versio yhteistyössä opiskelijoiden ja englannin kielen opettajien kanssa. Mallin suomenkieliseen verkkoversioon pääset tutustumaan linkkilistan linkin kautta.
Mallin kehittäminen alkoi opiskelijoille suunnatulla Forms-kyselyllä, jossa kartoitettiin kiusaamiseen liittyviä kokemuksia Tredussa sekä näkemyksiä kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja puuttumiseen. Kysely jaettiin kampusvierailujen yhteydessä ja siitä saatiin paljon hyvää palautetta. Kyselypohja toivottiin saatavan yleiseen käyttöön. Palautteen perusteella kyselystä muokattiin jokaiselle kampukselle oma Forms-pohja, jota he voivat hyödyntää tarpeen mukaan.
Valmennus ja koulutus (materiaalia ja tilaisuuksia)
Tredun Sammonkadun kampuksella järjestettiin huoltaja- ja henkilökuntailta 19.2.2025, jonka aiheena oli nuoruuden eri ilmiöt. Tilaisuus oli hybridi ja illan puhujina oli asiantuntijoita eri ammattikunnista. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Ankkuritoiminnasta apua ja tukea II asteelle –projektin kanssa (linkki uutiseen linkkilistassa). Huhtikuussa 8.4.2025 oli koko iltapäivän kestänyt MeetUp-hyvinvointitapahtuma opiskelijoille ja henkilökunnalle. Tapahtuma sijoittui Sammonkadun kampukselle ja se piti sisällään toiminnallisia pisteitä messualueella sekä puheenvuoroja liittyen mm. mielenterveyteen, hyvinvointiin ja kiusaamiseen. Puheenvuoroja oli mahdollista seurata striimin kautta. Tilaisuudessa julkistettiin maaliskuussa käynnissä olleen WellUp-ideakilpailun tulokset. WellUp-kilpailussa pyydettiin opiskelijoilta ideoita turvallisuuden ja hyvinvoinnin lisäämiseksi oppilaitoksessa. Voittajaideassa ehdotettiin aamupuurotajoilua opiskelijoille. MeetUp-tilaisuus järjestettiin kolmen projektin yhteistyönä (linkki uutiseen linkkilistassa). Kaikkiaan projektin aikana luotiin useita erilaisia kohtaamisen paikkoja, joiden aikana eri toimijat saivat valmennusta ja tapasivat vertaisiaan.
Kiusaamiseen puuttumisen mallin lisämateriaaliksi valmisteltiin henkilökunnan oheismateriaali, joka avaa mallin sisältöä sekä antaa ohjeita ja käytännön vinkkejä jokaiseen mallin kohtaan. Materiaali on tarkoitettu itseopiskelukäyttöön ja siitä on tehty kaksi eri versiota, pdf-tiedosto ja Thinglink-versio. Materiaali kehitettiin kolmen projektin yhteistyönä. OMA-opettajan avuksi on tehty tukimateriaalia, jonka avulla voi ottaa opiskelijoiden kanssa puheeksi kiusaamisen tai yksinäisyyden ja sen ennaltaehkäisyn. Kiusaamisen puheeksiottomateriaali on valmis PowerPoint-esitys. Yksinäisyyden ennaltaehkäisyn tukimateriaali käsittelee kaveri- ja työkaveritaitoja ja se on toteutettu Thinglinkillä. Kaveri- ja työkaveritaidot –Thinglink löytyy myös englanniksi ja lisäksi siitä on tehty omat versiot opiskelijoille ja kotiväelle. Kaveri- ja työkaveritaito -materiaali on kaikkien saatavilla Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus Tredussa Moodle-kurssilla ja pääset tutustumaan siihen linkkilistan linkistä.
Kesto
Projekti toteutetaan ajalla 1.5.2024 – 31.7.2025.
Vastuuhenkilö
Projektipäällikkö Terhi Lehtinen Terhi.Lehtinen@tampere.fi, Puh. 0406415822