Silta-kampus vihittiin virallisesti käyttöön – ”Yhteinen rakennus on mahdollisuus eri oppilaitosten yhteistyölle”

Nokian Silta-kampuksen vihkiäisiä vietettiin keskiviikkona 5.10.2022. Kampuksen vihki käyttöön Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä. Silta-kampuksen päävuokralaiset ovat Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ja Nokian lukio.

Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä vihki käyttöön Silta-kampuksen.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun uusi ylpeyden aihe, Nokian Silta-kampus, vihittiin virallisesti käyttöön yhdessä opiskelijoiden, henkilökunnan ja kutsuvieraiden kanssa. Kampuksen käyttöön vihkinyt opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä korostikin juhlapuheessa toimijoiden yhteistyön merkitystä toisen asteen koulutuksessa.

─ Silta-kampus on konkreettinen askel siihen suuntaan, jota valtakunnallinen toisen asteen koulutuksen kehittämishanke on viitoittanut. Toisen asteen tiiviimmän yhteistyön tavoitteena on muun muassa varmistaa koulutuksen saavutettavuus ja laatu sekä tukea laajennetun oppivelvollisuuden toteutumista. Ammatillinen koulutus voi tarjota lukio-opiskeluun esimerkiksi mahdollisuuksia tutustua työelämään ja yrittäjyyteen, kun taas lukion läheisyys voi tarjota ammatillisille opiskelijoille esimerkiksi kannustusta jatko-opintoihin, sanoi Kelhä.

Myös Tampereen seudun ammattiopisto Tredun johtaja Kirsi Viskari muistutti avajaispuheessa yhteistyön tärkeyttä, yhteisten merkitysten luomista ja verkostojen varmistamista.

─ Uudet seinät ja tilat sekä vaativat, että myös mahdollistavat arjen toimintojen kehittämisen. On hyvä myös muistaa, että seinät eivät saa rajoittaa yhteistyötä ja yhteistä kehittämistä, vaan niiden pitäisi toimia mahdollistajana, totesi Viskari.

Siltana elämään sekä yksilöllisiin opintopolkuihin

Nokian kaupungin sivistystoimenjohtaja Mika Seppänen toi vihkiäisissä tervehdyksen kaupungilta. Puheessa Seppänen nosti esiin käyttäjien näkökulmia kampuksesta ja totesi pitkään odotetun yhteiskampuksen antavan monipuolisia valmiuksia sekä tarjoavan jatkossa vieläkin yksilöllisempiä opintopolkuja.

─ Oppilaitoksilla on tärkeä rooli tarjota opiskelijoille eväät elämään, työelämään ja jatko-opintoja varten. Odotukset rakennukselta ja toiminnalta ovat siis valtaisat. Näen kuitenkin, että Silta-kampuksen toiminta on jo ja tulee olemaan varmasti monilla mittareilla mitattuna erittäin vaikuttavaa, vakuutti Seppänen.

Elinvoimaa lähelle ja kauas

Kampuksen sisätiloissa tiloja yhdistävänä kiinnekohtana on suuri aula-, ruokala- ja monitoimialue, jonka katseenvangitsijaksi rakennettiin kuvanveistäjä Hanna Vihriälän tilataideteos ”Pohjoinen taivas”. Teos perustuu oppikirjakuvitukseen tähtikartastosta, ja se on rakennettu erikokoisista kierrätysmuoviin valetuista sinisistä, violeteista ja punaisista palloista, helmistä sekä vaijereista. Puolipallon muotoon asettuneet pallot ja akryylihelmet muodostavat öiseltä taivaalta tutut tähtikuviot. Tähtiä teoksessa on yli 2 500.

─ Uskon, että Silta-kampus on kuin tämä Pohjoinen taivas -tilataideteos päittemme yläpuolella. Silta-kampukselta säteilee paljon erinomaista osaamista ja elinvoimaa lähelle ja kauas. Taivaankappaleet muodostavat myös verkostoja ja kuvioita, kuvaili Viskari.

Kuvassa Marita Hietanen, Minna Kelhä, Juha Sainio, Mika Seppänen ja Kirsi Viskari.

Lisätietoja:

Tredu / koulutuspäällikkö Marita Hietanen, 050 395 8925, marita.hietanen@tampere.fi
Nokian lukio / rehtori Juha Sainio, 040 779 9043, juha .sainio@nokia nkaupunki.fi