Tredu ja ammatillinen koulutus kasvattivat jälleen suosiotaan – yhteishaun saaliina yli 11 000 hakemusta

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun koulutukset kiinnostivat nuoria. Yhteishaussa Tredun perustutkintojen hakukohteisiin saapui hakemuksia yhteensä 10 455, kun viime vuonna vastaava luku oli 9 575. Tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA) jätettiin hakemuksia 1 093.

Toisen asteen eli ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku päättyi tiistaina 22.3.2021. Syksyllä alkaviin koulutuksiin on Tredussa tarjolla yhteensä 2 992 aloituspaikkaa, joista 2 466 on perustutkintoihin ja 526 tutkintokoulutukseen valmistavaan koulutukseen. Tredun valitsi ensimmäiseksi hakutoiveeksi perustutkintojen osalta 2 563 ja tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen osalta 117 hakijaa.

Tredun hakijamäärät ovat kasvaneet tasaisesti. Tredu on kiinnostava kohde ammatin hankkimiseen. Laadukas koulutus ja modernit oppimisympäristöt houkuttavat hakijoita, kommentoi Tredun johtaja Kirsi Viskari ilahtuneena hakijamääristä.

Toisen asteen yhteishaun tulokset julkaistaan Tredun verkkosivulla 16.6.2022. Opiskelijan on otettava myönnetty opiskelupaikka vastaan viimeistään 30.6.2022.

Sähkö- ja automaatioalan suosio jatkuu

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto oli suosittu hakukohde viime vuoden yhteishaussa ja suosio jatkuu edelleen. Sähkö- ja automaatioalan opintojen pääpaino on käsin tekemisessä, vaikka ala tarjoaa haasteita myös matemaattisesti. Moni suorittaa ammatillisten opintojen ohella lukio-opinnot ja jatkaa valmistuttuaan erikoistumisopintoihin tai korkeakouluun.

Muita suosittuja aloja olivat liiketoiminta, media-ala sekä hius- ja kauneusala. Uutena nousijana suosituissa hakukohteissa oli muun muassa Tredu Santalahdentien matkailuala sekä ravintola- ja catering-ala.

Sosiaali- ja terveysalalla hakijakato

Sosiaali- ja terveysalan suosio laski selvästi aikaisemmista vuosista. Perinteisesti vetävällä alalla oli tänä vuonna yhteishaussa ennätyksellisen vähän ensisijaisia hakijoita. Viime vuonna sote-alan oli laittanut ensimmäiseksi hakukohteekseen 295 nuorta, nyt vastaava luku oli 228. Etenkin naisten suosiossa oleva sote-ala menetti hakijoitaan muille aloille. Sen sijaan esimerkiksi Tredu Santalahdentiellä kasvatus- ja ohjausala nosti suosiotaan.

Sosiaali- ja terveysala on merkittävä ala myös yhteiskunnallisesti. Ala työllistää hyvin, joten hakijamäärien pudotus on todellinen ongelma. Sosiaali- ja terveysalalle voi hakea yhteishaun ulkopuolella myös jatkuvassa haussa, kertoo koulutusjohtaja Virpi Siiranen.

Kuljetusalalla sekä turvallisuusalalla nähdään jatkossa aiempaa enemmän naisia

Logistiikka-ala sekä turvallisuusala ovat nostaneet varovaisesti vetovoimaisuuttaan naisten keskuudessa. Aloilla nähdään jatkossa aiempaa enemmän naisia. Tänä vuonna kaikista logistiikka-alan hakijoista 126 ja kaikista turvallisuusalan hakijoista 157 oli naisia.

Viime vuonna vastaavat luvut olivat naisten osalta 113 ja 115. Logistiikka-alalle haki tämän vuoden yhteishaussa yhteensä 667 ja turvallisuusalalle yhteensä 326 nuorta.

Treduun voi hakea ympäri vuoden

Jatkuva haku tarjoaa mahdollisuuden päästä opiskelemaan Treduun myös yhteishaun ulkopuolella. Verkkosivuilla on ajantasaisin tieto koulutuksista, joihin haku on käynnissä.

Teksti:


Kaisa Väistö