Tredu tuottaa omaa käsidesiä – prosessiteollisuuden opinnoissa tuotteet tärkeässä roolissa

Tredu on aloittanut oman käsidesin tuottamisen. Tredun käsidesi valmistetaan Hervannassa Hepolamminkadun toimipisteessä ja sitä käyttävät opiskelijat ja henkilökunta eri toimipisteissä. Käsidesiä valmistavat prosessiteollisuuden opiskelijat prosessialan opettajien johdolla.

 

Opiskelijat ovat mukana kaikissa Tredu Käsidesin valmistusvaiheissa.

 

– Opiskelijat ovat olleet käsidesin teosta mielissään, he innostuvat konkreettisista tuotteista ja ovat myös saaneet viedä kotiin käsidesiä, kertoo lehtori Heli Lampinen.

 

Tredun käsidesiä valmistetaan opiskelijoiden ja henkilöstön käytettäväksi toimipisteissä. Koronan myötä käsidesimarkkinat ovat laajenneet ja monenlaisia tuottajia on syntynyt. Prosessi on kuitenkin tarkka työskentelyvaiheita ja valmiin tuotteen turvallisuusvaatimuksia myöten. Tredun tuotannossa nämä kaikki puolet otetaan huomioon.

Tuotteiden valmistuksen avulla opiskelija hahmottaa tuotteiden valmistusvaatimukset käytännönläheisesti. Tuotteen turvallisuuden, materiaalien ja laadun pitää olla kohdillaan – etiketit pitää liimata suoraan eikä sinne päin. Tuotteistamisessa päästään tekemään myös alojen välistä yhteistyötä. Laboratorioalan opiskelijat varmistavat laatua mittaamalla säännöllisesti käsidesin etanolipitoisuuksia. Media-alan opiskelijat puolestaan suunnittelivat käsidesin etiketin ja huolehtivat sen painamisesta.

Tredun käsidesin valmistuksessa on tehty yritysyhteistyötä Ylöjärveläisen Lifehairin kanssa, jonka toimitusjohtaja Ilpo Laurila lähti innolla mukaan yhteistyöhön. Käsidesin raaka-aineita, pakkauksia ja pumppupulloja tilattiin Lifehairin kautta.

Käsidesin käyttöturvallisuustiedotteen laatimiseen saatiin tukea Sweco Industry Oy:ltä. Tuotetiedot on viety kemidigi.fi-palveluun, joka kokoaa vaaramerkin sisältävien tuotteiden tiedot yhteen paikkaan.

Prosessiteollisuus tukee arjen sujuvuutta

Prosessiteollisuuden ala on suurelle yleisölle usein tuntematon. Alan ammattilaiset, prosessinhoitajat, varmistavat arkisen elämän perustoimintojen sujuvuuden. Prosessinhoitajat valvovat laitoksien toimintoja esimerkiksi puhtaanvedenlaitoksissa, jäteveden käsittelyssä ja sähkölaitoksilla.

Prosessinhoitajat valmistavat uusia biotuotteita kuten biopohjaisia pakkauksia, biopolttoaineita ja biokemikaaleja kuten maaleja, liimoja sekä kosmetiikkaa. Ympäristönsuojelu ja kestävä kehitys ovat tärkeä osa toimintaa. Prosessinhoitajia työskentelee myös pakkausmateriaalien, kuten paperin ja kartongin valmistuksessa. Näiden kysyntä on voimakkaasti kasvanut verkkokaupan kasvun myötä.

Kierrätystä ja monipuolisia tuotteita

 

Kierrätys on vahvasti läsnä Tredun prosessiteollisuudessa. Pumppupulloja kierrätetään uusiokäyttöön ja osastolla on oma ekopiste, jonka jätteestä valmistetaan uusia tuotteita. Jätepaperista tuotetaan omaa paperia käsityönä.

Ruokalasta aletaan kerätä elintarvikepakkauksia, jotka rouhitaan muovirouhimella prosessiosastolla. Rouhitusta elintarvikemuovista valmistetaan edelleen Tredun muoviosastolla voiveitsiä. Kiertotalous on Tredussa merkittävä ja kasvava suuntaus.

Esimerkkejä Tredun omista tuotteista:

 

  • 3D-tulostetut kasvovisiirien pantaosat: Viisirit menevät pandemiavastaanoton käyttöön. Heli Lampinen kertoo, että palautettakin on tullut – Tredun valmistamat viisirit ovat mukavampia kuin muiden toimittajien tuotteet.
  • Rohkee-olut: Tredun panimossa pantua olutta toimitettiin kaksi erää Hervantalaiseen olutravintolaan. Tavoitteena on kasvattaa prosessiosaston tasakatolla ohraa mallastusta varten. Oluen valmistuksesta syntyvästä mäskistä saadaan multaa, jota voidaan hyödyntää ohran kasvatuksessa.
  • Savustuspuru: valmistettu tredulaisten metsäpalstoilta kaadetuista puista
  • Sellu ja paperi: Tredun omaa paperia on käytetty mm. prosessituotannon henkilöstön käyntikortteihin
  • Pyykkietikka
  • Tuulilasinpesuneste
  • Suunnitteilla Tredun oma shampoo: tuotannossa ovat mukana hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijat
  • Suunnitteilla huulirasva, hoitoaine, koirashampoo, kynttilöitä, hiekkasaippua.
Teksti:


Eeva Kaura