Sämpylöistä tuulilasinpesunestettä – Tredu jatkaa yhteistyökumppanuutta Ruokapankin kanssa

Karjalanpiirakoita.

Tredun blogi

Kaikki artikkelit

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun prosessitekniikan opetuksessa käytetään ensi syksystä lähtien raaka-aineena Tampereen ev.lut. seurakunnan Ruokapankin hävikkiruokaa. Ensimmäisenä opetuksessa aletaan hyödyntää hävikkiin päätyviä paistopistetuotteita.

Julkaistu ensimmäisen kerran 12.4.2021.

Paistopistetuotteista tehdään oppilaitosympäristössä etanolia (bioetanoli). Opiskelijat hyödyntävät bioetanolia esimerkiksi tuulilasinpesunesteen ja pintadesinfiointiaineen valmistamisessa.

– Voi olla, että myös opiskelijoiden valmistaman käsidesin tavallinen etanoli pyritään jatkossa korvaamaan itse valmistetulla bioetanolilla, kertoo prosessitekniikan opettaja Mika Mecklin Tredusta.

Ruokapankin saamista lahjoituksista paistopistetuotteet tulevat Ruokapankille säkeissä, ja tuotteiden käsittely ja jakaminen eteenpäin ruoka-avuksi on osittain haasteellista, jopa mahdotonta.

– Kyseessä on siis hävikin hävikki, joka menisi muutoin kaatopaikalle, muistuttaa Ruokapankin elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen.

Ruokahävikin jatkojalostaminen haastaa opiskelijoita

Paistopisteiden monipuolinen ja vaikeasti hyödynnettävä hävikki on sopiva haaste Tredun prosessitekniikan opiskelijoille.

Tredun ravintola- ja catering-ala ja Ruokapankki tekevät yhteistyötä Tampereen kaupungin KIERTO-hankkeessa kiertotalouden toiminnallisten oppimisympäristöjen kehittämisen ja hävikkiruoan hyödyntämisen parissa. Tällä hetkellä Tredussa on käynnissä oma kiertotalousosaamista kehittävä KEOSKI-hanke, jossa etsitään uudenlaisia tapoja kiertotalouden opettamiseen.

– Olemme eri yhteyksissä pohtineet, miten leipää voisi opetuksessa hyödyntää niin, ettei se päätyisi biojätteeksi, toteaa KEOSKI-hankkeen koordinaattori ja Tredun kestävän kehityksen koordinaattori Pia Korhonen.

Raaka-aine ja tarve kohtasivat, kun itsekin KEOSKI-hankkeessa toimiva Mecklin kaipasi monenlaista hävikkileipää prosessitekniikan opetukseen ja kehittämiseen.

– Paistopistehävikki on juuri sitä, mitä meillä tarvitaan. Ja koska olemme tuotekehitysvaiheessa, arvostan todella tällaista mahdollisuutta vastaanottaa hävikkituotteita joustavasti, pieniä määriä kerrallaan.

Tredun prosessitekniikan opiskelussa ollaan paraikaa siirtymässä kiertotalouteen, ja hävikkiruoan jatkojalostaminen on luontainen osa siirtymää.

– Osa opiskelijoista on tosi innoissaan biotekniikasta ja bioprosesseista. Toisaalta kaikki eivät vielä edes osaa odottaa, että olemme kiertotaloudessa näin pitkällä. Biojätteen hyödyntäminen, esimerkiksi biojätteiden entsymaattinen käsittely, on opiskelijoillekin iso hyppy vaikeampaan.

Tuoretuotteita päätyy eniten hävikkiin myös Ruokapankissa

Ruokapankki saa lahjoituksena noin puoli miljoonaa kiloa elintarvikkeita vuodessa.

– Hävikkiä tulee väistämättä, tosin vain murto-osa kaikista vastaanotetuista elintarvikkeista, toteaa Marja Palkonen.

Eniten hävikkiä syntyy hedelmistä ja vihanneksista sekä leipomotuotteista. Paistopistetuotteiden lisäksi erityisesti vaaleaa leipää päätyy hävikkiin.

– Aina pitää miettiä asioita vähän pidemmälle, ilmastovastuu kuuluu työnkuvaan. Hyvä, että meidänkin hävikkimme voidaan vielä hyödyntää raaka-aineena jossakin muualla.

***

Kehitä osaamisesi kiertotaloudessa -hanke (KEOSKI) on käynnistynyt Tredussa vuonna 2020. Hanke liittyy Tredun Kestävä elämäntapa -strategiaan, ja tavoitteena on edistää sekä oppilaitoksen henkilökunnan että opiskelijoiden kiertotalousosaamista erilaisten kokeilujen kautta.

KEOSKI-hankkeen tarkoituksena on löytää paikallisten yritysten ja kiertotaloustoimijoiden kanssa yhteisiä kehittämiskohteita ja oppimistarpeita sekä suunnitella uusia kiertotalouden koulutusmalleja ja oppimispolkuja. Kaksivuotista hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto/ Keski-Suomen ELY-keskus, ja osatoteuttajana hankkeessa on Työtehoseura TTS.

***

Ruokapankki on Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän ruoka-avun keskus. Ruokapankki auttaa pääsääntöisesti pienituloisia, kriisiavun tarpeessa olevia henkilöitä ja perheitä muun muassa jakamalla ruokakasseja sekä järjestämällä yhteisöruokailuja.

Ruokapankin toiminnan mahdollistavat vapaaehtoistyöntekijät, työkokeilijat ja opiskelijat. Toiminta perustuu pääsääntöisesti EU:n ruoka-apuun, Tampereen kaupungin avustuksiin sekä kauppojen ja elintarvikevalmistajien lahjoittamaan ylijäämäruokaan.

Lisätietoja:

Mika Mecklin
prosessitekniikan opettaja, Tredu
mika.mecklin@tampere.fi
p. +358 41 730 0571

Marja Palkonen
elintarvikeavun koordinaattori, Ruokapankki
marja.palkonen@evl.fi
p. +358 40 804 8116

Pia Korhonen
lehtori ja kestävän kehityksen koordinaattori, KEOSKI-hanke
p. +358 50 4419015
pia.korhonen@tampere.fi