Terveiset Tredun työpaikkaohjauksen kehittäjien tapaamisesta

Työpaikkaohjauksen kehittäjät

Tredun blogi

Kaikki artikkelit

Työpaikkaohjauksen kehittäjäopettajat tapasivat jouluisilla glögeillä 22.11. Tredun Helmessä, Santalahdentien toimipisteessä. Kiireisen vuoden ja etä-Teamsien jälkeen oli mahtavaa tavata yhteisten aiheiden äärellä!

Tredussa on kehitetty tänä- ja viime vuonna vahvasti työpaikkaohjauksen koulutuksia ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukea. Kehitystyö jatkuu vielä ensi vuonna muun muassa alakohtaisilla kehitysprojekteilla. Tähän olemme saaneet opetusministeriöltä harkinnanvaraista lisärahoitusta. Olemme myös mukana Pirkanmaalaisten oppilaitosten TYKKY–hankkeessa (ESR –rahoitus), joka keskittyy tukea tarvitsevien opiskelijoiden työpaikkaohjaukseen sekä haluaa löytää yhteistä rajapintaa nimenomaan pienten yritysten kanssa.

Tredussa on valmistunut viimeisen vuoden aikana toistakymmentä uutta työpaikkaohjaajakoulutusta ja muutamaa vanhaa koulutusta on myös jatkokehitetty. Moni näistä (-kin) koulutuksista on saanut tukea asiakaslähtöisen palvelumuotoilun konseptista Ideasta tuotteeksi. Hanna Orava ja Kirsi Honkanen​ esittelivät palvelua, jolla on saatu hyviä tuloksia niin työpaikkaohjauksen kuin muidenkin asiakaslähtöisten koulutustuotteiden muotoilussa.

Hius- ja kauneusalan opettaja Leena Huhta kertoi ennakkosuunnittelun ja jalkautuvan tuen kehittämisprojektista. Onnistumistarinat koskettivat kuulijoita ja tekivät konkreettisen näkyväksi sen, kuinka tarpeellisia opettajan käynnit työpaikoilla, työpaikkojen tarpeiden kuunteleminen sekä opiskelijoille tarjottu lisätuki ovat varsinkin tukea tarvitsevien ja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kohdalla. Tehostetun jalkautuvan tuen ja ennakkosuunnittelun projekteja toteutetaan eri aloilla yli kolmekymmentä tämän syksyn ja ensi kevään aikana.

Sosiaali- ja terveysalan opettaja Minna Nuutila esitteli verkossa toteutettua työpaikkaohjaajakoulutusta lähihoitajaksi opiskelevia ohjaajille. Tämän koulutuksen painopiste on arviointiosaamisessa. Myös tässä toteutustavassa on kuunneltu työpaikkaohjaajilta ja opiskelijoilta esiin nousevia tarpeita ja toteutustapoja.  Valmentaudu työpaikkaohjaajaksi verkossa

Kaikille aloille sopiva oppisopimuskoulutus Perehdyttäminen ja työnopastaminen on 60 osaamispisteen laajuinen, kokonainen tutkinnonosa. Liiketoiminnan tutkintoalan opettajat Leena Ravila ja Johanna Lammela kertoivat lisää tästä uudesta koulutuksesta, jossa keskitytään erityisesti ohjausosaamisen kehittämiseen. Työpaikkaohjaajien lisäksi tämä sopii siis myös uusia työntekijöitä perehdyttäville!

Tapaaminen toi meille kaikille osallistujille näkyville onnistumistarinoita siitä, kuinka tärkeää työpaikkaohjauksen kehittäminen sekä tuki opiskelijalle ja hänen ammattiin kiinnittymiseensä on. Keskustelimme yhdessä myös työpaikkojen kiireisestä arjesta sekä heidän tarpeistaan oppilaitoksen suuntaan.

Opiskelijamme ovat erilaisia ja he tarvitsevat erilaista tukea. Haluamme panostaa ohjausosaamiseen. Tavoitteemme tueksi meillä on uusia koulutuksia niin opettajille kuin työpaikkaohjaajille. Tervetuloa mukaan!

Löytyiskö näistä jotakin sinulle sopivaa?

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *