Kokki
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa monipuoliset tiedot ja taidot ruoanvalmistus-, tarjoilu-, myynti- ja asiakaspalvelutehtäviin.
Yhteishaku 17.2.-17.3.2026
Hae koulutukseen Opintopolussa.
- Hakuaika
- Yhteishaku 17.2.-17.3.2026
- Kenelle
- Peruskoulu
- Toteutustapa
- Päiväopetus
- Toimipiste
- Tampere Santalahdentie
- Opinnot alkavat
- 05.08.2026
- Hinta
- Maksuton
Mitä koulutus sisältää?
Kokin ammatti on ruoanvalmistusta ja asiakaspalvelua. Kokki tuntee raaka-aineet, suunnittelee ja valmistaa maukkaita annoksia, huolehtii esillepanosta ja keittiön puhtaudesta. Hän tuntee ravitsemussuositukset ja erityisruokavaliot sekä toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
Kokki vastaa myös asiakkaiden viihtyvyydestä, turvallisuudesta ja tyytyväisyydestä sekä järjestää juhla- ja edustustilaisuuksia asiakkaiden toiveiden mukaan. Ammatissa korostuvat tarkka makuaisti, kädentaidot, luovuus ja mielikuvitus. Työssä tarvitaan myös paineensietokykyä, yhteistyötaitoja ja joustavuutta työaikojen suhteen. Opinnoissa suoritetaan hygieniapassi sekä hätäensiapukoulutus.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisiin opintoihin kuuluu yksi kokeille ja tarjoilijoille yhteinen pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osaamispistettä), kaksi osaamisalan (kokki/tarjoilija) pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osaamispistettä) ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osaamispistettä.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa:
• asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
• ruokapalvelun osaamisalan (kokki).
ePerusteet – Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 180 osp
Opinnot voivat sisältää lähiopetusta myös iltaisin.
Koulutus soveltuu sinulle
Yhteishaussa hakevat pääasiassa keväällä 2026 perusopetuksen päättävät nuoret. Hakukelpoisia ovat myös henkilöt, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä tutkintoa. Sinulla tulee olla riittävä suomen kielen taito opiskeluun ja alalla työskentelyyn. Jos äidinkielesi ei ole suomi, suomen kielen kielitaitotaso tulee olla vähintään A2.2.
Katso myös tutkintoalakohtaiset ohjeet.
Kaksoistutkinto
Tredussa on mahdollista opiskella ammatillisen perustutkinnon lisäksi myös lukio-opintoja. Voit suorittaa ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon (5 lukioainetta) kolmessa vuodessa kaikissa ammatillisissa perustutkinnoissa. Lukio-opinnot suoritetaan lukion opetussuunnitelman mukaisesti. Edellytämme, että lukio-opinnot aloittavalla opiskelijalla on peruskoulun päättötodistuksessa vähintään arvosana 7 oppiaineista äidinkieli, englanti ja matematiikka sekä lukuaineiden keskiarvo vähintään 7,0. Lue lisää: kaksoistutkinto Tredussa
Näin haet
Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely. Voit hakea yhteishaussa, jos sinulla ei ole Suomessa tai ulkomailla perusopetuksen jälkeen suoritettua koko tutkintoa (ammatillinen tutkinto, lukion päättötodistus, korkeakoulututkinto).
Hakuaika on 17.2. – 17.3.2026. Hakulomake täytetään Opintopolku.fi -osoitteessa.
Tutustu ammatillisen koulutuksen yhteishakuun Tredun nettisivuilla tai Opintopolussa.
Ota yhteyttä opinto-ohjaajaan, mikäli sinulla on kesken jääneet opinnot alalta tai olet vaihtamassa oppilaitosta. Opinto-ohjaajan yhteystiedot alla.